Naar inhoud springen

Hooglied: verschil tussen versies

1.287 bytes toegevoegd ,  4 jaar geleden
geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 1:
'''Het boek Hooglied ''' (of "Het Lied der Liederen") is eenhet 22ste boek in het  [[Oude Testament]]. Het is onderdeel van de [[Meggiloth]] (de Feestrollen) en het vierde boek in de [[Ketoebim]] (de Geschriften). Het is een liefdeslied geschreven door [[Salomo]] in de 10e eeuw vóór Christus. Het is het liefdesverhaal van een man die koning èn herder is en een eenvoudig meisje van het land. De betekenis ervan raakt aan Christus en zijn geliefde(en).
 
== Naam, auteur en datering ==
'''Naam.''' Het Bijbelboek dat wij kennen als Hooglied, draagt de Hebreeuwse naam "Shir haShirim" wat betekend “Lied der liederen,” dat wil zeggen het schoonste lied. Dit zet het boek in een speciaal perspectief, vergelijkbaar b.v. met de titel: “Koning der koningen.” Luther noemde het boek “Hohelied” (bruiloftslied), hiervan is de Nederlandse naam 'Hooglied' afgeleid.
 
'''Auteur.''' Volgens Hooglied 1:1 is Salomo de schrijver van het lied.
Regel 14:
 
De Sulammitische is de enige dochter van haar moeder (6:9). Ze heeft broers. Deze waren eens kwaad op haar en hadden haar aangesteld als bewaakster van wijngaarden, maar zij heeft haar wijngaard niet bewaakt (1:6; vgl. 8:12). Ze is echter ook een herderin, ze weidt geiten (1:8). Zij heeft een donkere, door de zon gebrande huid. In de ogen van de bruidegom is zij echter de schoonste vrouw (1:8). Zij is zijn bruid (4:9), ook zijn 'zuster' (4:9).
 
Verder klinken er de stemmen van de broers van de bruid, en van de meisjes van Jeruzalem. Zij spreken zich kritisch uit tegenover de bruid en de bruidegom.
 
== Plaats in de Schrift ==
Hooglied is onderdeel van de Feestrollen, en door de geschriften van Salomo verbonden aan de Wijsheidsliteratuur. Het boek is vol met beelden en vergelijkingen met het [[Paradijs]] en de liefde tussen [[Adam]] en [[Eva]] (Gen. 1-2).
HoogliedOpmerkelijk verwijstis nietdat er verder nauwelijks naar andere Bijbelgedeelten en wordt verwezen, en ook nergenswordt anderselders in de Schrift zelfden Hooglied aangehaald. God wordt alleen,in zijdelings,het methele nameboek niet genoemd, alleen zijdelings, in Hooglied 8:6; de vonken van de liefde zijn 'een vlam van Jah'. <blockquote>''Hoo 8:6  Leg mij als een zegel op Uw hart, als een zegel op Uw arm. Want de liefde is sterk als de dood, de hartstocht onstuitbaar als het graf. Haar vonken zijn vurige vonken, een vlam van Jah. (CP''<ref>Vertaling van Christipedia, een aanpassing van de Herziene Statenvertaling van dit vers.
 
''Hoo 8:6  Leg mij als een zegel op Uw hart, als een zegel op Uw arm. Want de liefde is sterk als de dood, de hartstocht onstuitbaar als het graf. Haar vonken zijn vurige vonken, vlammen van de HEERE. (HSV)''</ref>'')''</blockquote>
 
== De betekenis van Hooglied ==
[[Bestand:Man en vrouw neus aan neus.jpg|miniatuur|240x240px| Twee jonge geliefden.]]
De interpretatie van het boek is altijd zeer divers geweest. HeelDe vaakprimaire werd de inhoudbetekenis van hetHooglied boekligt vergeestelijkt en uitgelegd als een loflied opin de '''liefde tussen Godman en Israëlvrouw''', ofop Christuszeer enintense zijnwijze gemeente.beschreven, Tochopenhartig verlooren mengepassioneerd daarbijzonder welplatvloers eenste uit het oog dat de primaire betekenis van Hooglied lag in de liefde tussen man en vrouwworden.
 
LessenIn dieHooglied wordt de lichamelijke liefde hoog gewaardeerd waaruit we hieruitde les kunnen trekken dat seksualiteit zoals God het heeft bedoeld niet verdorven of minderwaardig is, datmaar jongegekoesterd mensenen opgeroepengewaardeerd moet worden. Tevens wordt er opgeroepen om voorzichtig om te gaan met seksualiteit. Er is aan de ene kant een genieten van de liefde maar anderzijds ook de waarschuwing de liefde niet te prikkelen voor haar tijd. Een muurommuurde tuin is bijvoorbeeld beeldspraak voor een ongehuwde vrouw die haar maagdelijkheid beschermt, terwijl een deur het beeld is van een vrouw die open staat voor allerlei seksuele escapades. <blockquote>“''Een afgesloten hof zijt gij, mijn zuster, bruid, een afgesloten wel, een verzegelde bron.” (Hooglied 4:12''.)</blockquote>
 
Daarnaast leert Hooglied ons terughoudend te zijn en seksuele prikkels niet te stimuleren voor het de tijd is. De tijd om hiervan ten volle te genieten is pas daar, als de relatie door de omgeving en de maatschappij formeel bevestigd en erkend is. Kortom: Vader en moeder verlaten (een openlijke stap) de vrouw aanhangen (letterlijk “aankleven” = verbondssluiting) en daarna één vlees worden (lichamelijke eenheid.) Dit plaatst het prachtige geschenk dat God ons heeft gegeven in de seksualiteit, binnen de veilige bescherming van het huwelijk. Belangrijke boodschap voor de jeugd uit onze dagen.<blockquote>“''Een afgesloten hof zijt gij, mijn zuster, bruid, een afgesloten wel, een verzegelde bron.” (Hooglied 4:12''.)</blockquote>
Lessen die we hieruit kunnen trekken is dat jonge mensen opgeroepen worden voorzichtig om te gaan met seksualiteit. Er is aan de ene kant een genieten van de liefde maar anderzijds ook de waarschuwing de liefde niet te prikkelen voor haar tijd. Een muur is bijvoorbeeld beeldspraak voor een ongehuwde vrouw die haar maagdelijkheid beschermt, terwijl een deur het beeld is van een vrouw die open staat voor allerlei seksuele escapades.
 
In de Israëlische liturgie zong men dit lied op de achtste dag van het [[Pasen (Bijbel)|Pesachfeest]], waarmee men de '''liefde van God voor Israël''' bezong bij de bevrijding uit Egypte. Op meerdere plaatsen in de Schrift wordt het volk Israël als geliefde van God beschreven. God heeft haar uit Egypte bevrijdt, maar eenmaal in het Beloofde Land pleegt ze overspel met ander mannen (andere goden). Dit lied laat zien hoe de toewijding tot God kan leiden tot gezegend leven.
 
Er komen veel beelden van planten, bloemen, bomen en dieren in Hooglied naar voren. Deze doen denken aan de [[Hof van Eden]] en aan het [[Heiligdom]] van God. De vrouw, de Sulammitische, kan worden vergeleken met '''Vrouwe Wijsheid''' die ons najaagt. Haar liefde is sterker dan de dood. Dit laat zien dat we in onze liefde voor elkaar en voor Gods Wijsheid verenigd met Hem worden.
== De boodschap van Hooglied ==
Het is een loflied op de liefde tussen man en vrouw, op zeer intense wijze beschreven, openhartig en gepassioneerd zonder platvloers te worden. In Hooglied wordt de lichamelijke liefde hoog gewaardeerd waaruit we de les kunnen trekken dat seksualiteit zoals God het heeft bedoeld niet verdorven of minderwaardig is, zoals de kerk door de eeuwen de illusie heeft gewekt.
 
Ten slotte wordt de vergelijking gemaakt tussen '''Christus en Zijn bruid''', de kerk. In het boek Openbaring wordt het [[Nieuwe Jeruzalem]], het [[Koninkrijk van God]] vergeleken met een bruid. Zoals de liefde tussen de man en de vrouw uiteindelijk leidt tot het Paradijs, zo mag onze liefde en toewijding aan Christus leiden tot een leven in al haar volheid.
Daarnaast leert Hooglied ons terughoudend te zijn en seksuele prikkels niet te stimuleren voor het de tijd is. De tijd om hiervan ten volle te genieten is pas daar, als de relatie door de omgeving en de maatschappij formeel bevestigd en erkend is. Kortom: Vader en moeder verlaten (een openlijke stap) de vrouw aanhangen (letterlijk “aankleven” = verbondssluiting) en daarna één vlees worden (lichamelijke eenheid.) Dit plaatst het prachtige geschenk dat God ons heeft gegeven in de seksualiteit, binnen de veilige bescherming van het huwelijk. Belangrijke boodschap voor de jeugd uit onze dagen.<blockquote>“''Een afgesloten hof zijt gij, mijn zuster, bruid, een afgesloten wel, een verzegelde bron.” (Hooglied 4:12''.)</blockquote>
 
== Indeling ==
Het boek Hooglied heeft 8 hoofdstukken en kan ingedeeld worden in vier grotere gedichten. De terugkerende verhaallijn is dit: De bruid is net naar bed gegaan, en wacht op haar geliefde. Dan klopt hij aan, maar als zij eenmaal buiten is, is hij verdwenen. Zoekend door de stad wordt ze door de wachters geslagen en gewond. Totdat zij eindelijk bij haar geliefde komt in zijn tuin en daar in zijn armen ligt.
Ook over de onderverdeling en de inhoud van het boek wordt zeer verschillend gedacht. Sommigen menen een verhaallijn te ontdekken in het boek, anderen vatten het boek op als een bundel losse liefdesliederen. Toch kunnen we komen op grond van de inhoud komen tot een globale indeling:
 
Deel 1: Inleiding, 1:1-2:7.                                                                                                                                                                                
Regel 107 ⟶ 111:
 
A. Miller, ''Het lied der liefde; beschouwing over het Hooglied''. J.N. Voorhoeve, Den Haag. Vrij bewerkt naar de Engelse uitgave van de schrijver A. Miller. Omvang: 187 blz. 
{{Bijbelboeken}}
 
== Voetnoten ==
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.