Naar inhoud springen

Iran: verschil tussen versies

2.784 bytes toegevoegd ,  4 jaar geleden
k
Regel 9:
De '''Raad van Hoeders''' is een machtig orgaan dat de verworvenheden van de Islamitische Revolutie van 1979 bewaakt. De raad bestaat uit zes geestelijken benoemd door de ayatollah en zes juristen. Zij keurt alle wetgeving, doet de voorselectie van presidentskandidaten en houdt toezicht op eerlijke verkiezingen.
 
'''Iraanse Revolutionaire Garde.''' De Iraanse Revolutionaire Garde (IRG) is het militaire elitekorps. De IRG is opgericht in 1979, het jaar van de Islamitische Revolutie, en speelde een belangrijke rol in de Irak-Iranoorlog. De IRG staat los van het Iraanse leger en valt rechtstreeks onder de geestelijk leider van Iran. Ze heeft haar eigen landmacht, speciale eenheden, luchtmacht en marine. De IRG bestaat uit 125.000 elitesoldaten. De IRG is verantwoordelijk voor :
Het Ministerie van Cultuur '''censureert''' onder andere boeken, films, muziek en advertenties.    
 
* Bescherming van het Islamitische regime
* Bescherming van de landsgrenzen
* Iraanse politie en de geheime dienst.
* Bescherming van hoge functionarissen
* Nucleair programma
* Iraanse militaire industrie
* Ruimtevaartprogramma
* Militaire operaties en steun in het buitenland.
 
Het nucleaire programma van Iran is sinds 2005 in handen van de IRG.
 
De <u>''Basij''</u> vormen een paramilitair onderdeel van de IRG. Ze hebben miljoen vrijwilligers. In vredestijd fungeren ze als zedenpolitie. Zowel de IRG als de Basij hebben grote belangen in de Iraanse economie.
 
De ''<u>Quds-brigade</u>'' is de buitenlandse tak van de revolutionaire garde. Zij is actief met soldaten, militaire planners en adviseurs in het buitenland, waar zij samenwerkt met [[Hezbollah]], [[Hamas]] en sjiitische milities in Irak. Zij laat deze organisaties het zichtbare werk doen. Deze eenheid wordt mede verantwoordelijk gehouden voor de aanslag door Hezbollah in 1994 te Buenos Aires op het joods cultureel centrum daar.
 
Meer informatie over de Iraanse Revolutionaire Garde: [https://nl.wikipedia.org/wiki/Iraanse_Revolutionaire_Garde Iraanse Revolutionaire Garde] op nl.wikipedia.org.
 
'''Censuur.''' Het Ministerie van Cultuur '''censureert''' onder andere boeken, films, muziek en advertenties.    
 
De meest religieuze steden van het land zijn Masshad en Qom, waar de Islamitische revolutie haar oorsprong had.
 
'''Volkslied.''' De tekst van het nationale '''volkslied''' ''Hymne van de islamitische republiek'' (sinds 1990 in gebruik) luidt aldus:
''Aan de horizon verschijnt de oostelijke zon,''
''Het licht in de ogen van hen die in waarheid geloven''
Regel 153 ⟶ 172:
 
'''2019.''' Iran vindt dat de EU en andere landen van het atoomverdrag te weinig doen om de Iraanse economie te beschermen tegen de Amerikaanse sancties en breidt zijn atoomprogramma daarom uit.
 
'''2020.''' Op 3 januari wordt generaal Soleimani, commandant van de Quds-brigade, de buitenlandse tak van de Revolutionaire Garde, gedood door een Amerikaanse droneaanval bij de luchthaven van de Iraakse hoofdstad Bagdad. Hij was na de geestelijk leider wellicht de machtigste man in Iran. Hij zou volgens de Amerikanen plannen maken om Amerikaanse diplomaten en mensen van het leger in Irak en in de regio aan te vallen. De Amerikanen houden hem verantwoordelijk gehouden voor de dood van honderden Amerikanen en leden van de internationale coalitie. De afgelopen maanden zou hij aanvallen op bases in Irak hebben geregisseerd. Ook zou hij zijn goedkeuring hebben gegeven aan de aanval op de Amerikaanse ambassade in Irak op 1 januari.<ref>[https://nos.nl/liveblog/2317150-dood-soleimani-is-enorme-escalatie-van-spanningen-tussen-vs-en-iran.html Dood Soleimani is 'enorme escalatie' van spanningen tussen VS en Iran], NOS.nl, 3 jan. 2020.</ref>
 
== Toekomst ==
Regel 189 ⟶ 210:
* Daisy Mohr, [http://www.ad.nl/buitenland/article93512.ece De jeugd in Iran verveelt zich], artikel op AD.nl dd. 2 jan. 2006
*[https://nos.nl/artikel/2300697-iran-neemt-volgende-nucleaire-stap-met-snelle-verrijkingscentrifuges.html Iran neemt volgende nucleaire stap met snelle verrijkingscentrifuges], nieuwsbericht op NOS.nl, 7 sept. 2019
*[https://nl.wikipedia.org/wiki/Iraanse_Revolutionaire_Garde Iraanse Revolutionaire Garde], nl.wikipedia.org. Enige tekst hiervan is onder wijziging verwerkt op 3 jan. 2020.
 
== Voetnoten ==
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.