Naar inhoud springen

Iran: verschil tussen versies

106 bytes toegevoegd ,  4 jaar geleden
k
Regel 173:
'''2019.''' Iran vindt dat de EU en andere landen van het atoomverdrag te weinig doen om de Iraanse economie te beschermen tegen de Amerikaanse sancties en breidt zijn atoomprogramma daarom uit.
 
'''2020.''' Op 3 januari wordt generaal Soleimani, commandant van de Quds-brigade, de buitenlandse tak van de Revolutionaire Garde, gedood door een Amerikaanse droneaanval bij de luchthaven van de Iraakse hoofdstad Bagdad. Hij was na de geestelijk leider wellicht de machtigste man in Iran. Hij zou volgens de Amerikanen plannen maken om Amerikaanse diplomaten en mensen van het leger in Irak en in de regio aan te vallen. De Amerikanen houden hem verantwoordelijk gehouden voor de dood van honderden Amerikanen en leden van de internationale coalitie. De afgelopen maanden zou hij aanvallen op bases in Irak hebben geregisseerd. Ook zou hij zijn goedkeuring hebben gegeven aan de aanval op de Amerikaanse ambassade in Irak op 1 januari. Behalve Soleimani kwam bij de raketaanval ook een vooraanstaande pro-Iraanse militieleider om het leven.<ref>[https://nos.nl/liveblog/2317150-dood-soleimani-is-enorme-escalatie-van-spanningen-tussen-vs-en-iran.html Dood Soleimani is 'enorme escalatie' van spanningen tussen VS en Iran], NOS.nl, 3 jan. 2020.</ref>
 
== Toekomst ==
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.