Naar inhoud springen

Iran: verschil tussen versies

178 bytes toegevoegd ,  4 jaar geleden
k
Regel 198:
'''2020.''' De Amerikaanse aanval op pro-Iraanse milities leidt op 1 januari tot gewelddadige protesten bij de Amerikaanse ambassade in de Iraakse hoofdstad Bagdad.
 
Op 3 januari wordt luitenant generaal Soleimani<ref>Over het leven ende rol van Soleimani, zie [https://nos.nl/artikel/2317189-wie-was-de-gedode-iraanse-generaal-soleimani.html Wie was de gedode Iraanse generaal Soleimani?] NOS.nl, 3 jan. 2020.</ref>, de commandant van de Quds-brigade, de buitenlandse tak van de Revolutionaire Garde, gedood door een Amerikaanse raketaanval bij de luchthaven van de Iraakse hoofdstad Bagdad. Hij was na de geestelijk leider de machtigste man in Iran. Hij zou volgens de Amerikanen plannen maken om Amerikaanse diplomaten en mensen van het leger in Irak en in de regio aan te vallen. De Amerikanen houden hem verantwoordelijk gehouden voor de dood van honderden Amerikanen en leden van de internationale coalitie. De afgelopen maanden zou hij aanvallen op bases in Irak hebben geregisseerd. Ook zou hij zijn goedkeuring hebben gegeven aan de aanval op de Amerikaanse ambassade in Irak op 1 januari. Soleimani was geliefd binnen Iraanse regeringskringen, bij veel Iraniërs en onder buitenlandse sjiitische verzetsgroepen, maar ook gehaat bij tegenstanders van het regiem en van de invloed van Iran in het Midden-Oosten. Behalve Soleimani kwamen bij de raketaanval ook een vooraanstaande pro-Iraanse Iraakse militieleider om het leven en echt anderen.<ref>[https://nos.nl/liveblog/2317150-dood-soleimani-is-enorme-escalatie-van-spanningen-tussen-vs-en-iran.html Dood Soleimani is 'enorme escalatie' van spanningen tussen VS en Iran], NOS.nl, 3 jan. 2020.</ref>
 
Op 5 januari trekt Iran zich volledig terug uit het internationale atoomakkoord, dat in 2015 werd gesloten met de VS, Rusland, China, Frankrijk, Groot-Brittannië en Duitsland.
 
== Toekomst ==
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.