Naar inhoud springen

Wortel: verschil tussen versies

1.037 bytes toegevoegd ,  4 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
(Nieuwe pagina aangemaakt met 'Een '''wortel''' is het voedingsorgaan van een plant. In figuurlijke zin betekent 'wortel': oorsprong, oorzaak. De wortel van het kwaad is de oorsprong of oorzaak...')
 
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 18:
'Wortel' kan in overdrachtelijke zin betekenen: nakomeling, nageslacht. De nakomeling kan gezien worden als dat wat uit het begin (een voorvader, vgl. een natuurlijk zaadje) voortspruit of dat wat uit de wortel (een voorvader) uitspruit (vgl. een natuurlijke wortelspruit).
 
=== Wortel van Isaï ===
'''Wortel van Isaï.''' De Heer Jezus wordt genoemd 'de wortel van Isaï'. <blockquote>''Ro 15:12 En verder zegt Jesaja: ‘Er zal zijn de wortel van Isai, en Hij die opstaat om over de volken te heersen; op Hem zullen de volken hopen’. (TELOS)''</blockquote>Isaï is de vader van David en Jezus is de zoon van David. De 'wortel van Isaï' is Hij die uit Isaï is voortgekomen.
De Heer Jezus wordt genoemd 'de wortel van Isaï'. <blockquote>''Jes 11:10 Want op die dag zal de <u>Wortel van Isaï</u> er zijn, Die zal staan als banier voor de volken. Naar Hém zullen de heidenvolken vragen. Zijn rustplaats zal heerlijk zijn. (HSV)''</blockquote> <blockquote>''Ro 15:12 En verder zegt Jesaja: ‘Er zal zijn de <u>wortel van Isai</u>, en Hij die opstaat om over de volken te heersen; op Hem zullen de volken hopen’. (TELOS)''</blockquote>Isaï is de vader van David en Jezus is de zoon van David. De 'wortel van Isaï' is Hij die uit Isaï is voortgekomen. Vergelijk: <blockquote>''Jes 11:1 De Messias en Zijn vrederijk Want er zal <u>een Twijgje opgroeien uit</u> de afgehouwen stronk van Isaï, en een <u>Loot uit zijn wortels</u> zal vrucht voortbrengen. (HSV)''</blockquote>De trotse boom van het Davidische koningschap is omgehouwen en nog is er slechts de wortel van overgebleven. De nieuwe David is de Spruit uit de wortel van Isaï en in zekeren zin de wortel zelf, omdat deze sedert lange tijd ten onder zou zijn gegaan, wanneer zij niet Hem, die van het begin is, in zich droeg, die nu uit haar voortspruit.<ref>Karl August Dächsel; F. P. L. C. van Lingen; H. van Griethuijsen, Antz. et al, ''Bijbel, of De geheele Heilige Schrift, bevattende al de kanonieke boeken van het Oude en Nieuwe Testament (volgens de Staten-overzetting) : met in den tekst ingelaschte verklaringen en aanmerkingen van de beroemdste godgeleerden uit alle tijden'' (Kampen: Bos, 1893-1901), commentaar op Jes. 11:10. Tekst van Delitzsch is onder wijziging verwerkt op 1 feb. 2020.</ref>
 
=== Wortel van David ===
Vergelijk: <blockquote>''Jes 11:1 De Messias en Zijn vrederijk Want er zal een Twijgje opgroeien uit de afgehouwen stronk van Isaï, en een Loot uit zijn wortels zal vrucht voortbrengen. (HSV)''</blockquote>'''Wortel van David.''' De Heer Jezus wordt ook genoemd 'de wortel van David'. <blockquote>''Opb 5:5 En een van de oudsten zei tot mij: Ween niet, zie, de leeuw uit de stam van Juda, de wortel van David, heeft overwonnen om het boek en zijn zeven zegels te openen.''</blockquote><blockquote>''Opb 22:16 Ik, Jezus, heb mijn engel gezonden om u deze dingen te betuigen voor de gemeenten. Ik ben de wortel en het geslacht van David, de blinkende morgenster. (TELOS)''</blockquote>Hij, de nakomeling van David, is uit David voortgekomen.
 
== Bron ==
Woordenboek Nederlands. Haarlem: Dutchbook, 2006.
 
== VoetnootVoetnoten ==
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.