Naar inhoud springen

Koninkrijk van God: verschil tussen versies

2.230 bytes toegevoegd ,  4 jaar geleden
k
Regel 40:
=== Prediking ===
Johannes de Doper en Christus Jezus predikten het evangelie van het koninkrijk. Na de verwerping en dood van de Heiland is de prediking niet gestopt. Na Zijn opstanding sprak de Heer met zijn leerlingen "over de dingen die het Koninkrijk van God betreffen" (Hand. 1:3)<blockquote>''Hnd 1:3 aan wie Hij Zich ook, nadat Hij had geleden, levend heeft vertoond met vele duidelijke bewijzen, terwijl Hij gedurende veertig dagen door hen werd gezien en met hen sprak over de dingen die <u>het Koninkrijk van God</u> betreffen.'' (TELOS)</blockquote>De evangelist verkondigde het evangelie aangaande het koninkrijk van God en van de naam van Jezus Christus. Dat koninkrijk en die naam zijn onlosmakelijk verbonden. <blockquote>''Hnd 8:12 Toen zij echter Filippus geloofden, die het evangelie aangaande <u>het koninkrijk van God en van de naam van Jezus Christus</u> verkondigde, werden zij gedoopt, zowel mannen als vrouwen. (TELOS)''</blockquote>In de synagoge van Efeze, tijdens zijn [[Derde zendingsreis van Paulus|derde zendingsreis]], sprak de apostel [[Paulus]] over het koninkrijk van God. <blockquote>''Hnd 19:8 Hij nu ging in de synagoge en sprak vrijmoedig drie maanden lang en betoogde en overreedde de mensen betreffende de dingen van <u>het koninkrijk van God</u>.'' (TELOS)</blockquote>Toen Paulus als gevangene in Rome was en onder huisarrest stond, verkondigde hij het koninkrijk van God. <blockquote>''Hnd 28:23 Nadat zij nu voor hem een dag hadden bepaald, kwamen er nog meer bij hem in zijn verblijf, aan wie hij <u>het koninkrijk van God uitlegde en betuigde</u>, terwijl hij hen trachtte te overtuigen aangaande Jezus, zowel uit de wet van Mozes als uit de profeten, van ‘s morgens vroeg tot de avond toe. (...) Hnd 28:31 predikte het koninkrijk van God en leerde aangaande de Heer Jezus Christus met alle vrijmoedigheid, ongehinderd. (TELOS)''</blockquote>Merk ook hier het verband op tussen het koninkrijk van God en de naam van de Heer Jezus Christus, de Koning van dat rijk.
 
=== Bevestiging ===
De boodschap van het Koninkrijk werd bevestigd door tekenen, door werkingen van kracht en macht. <blockquote>''Lu 9:1  Hij nu riep de twaalf samen en gaf hun kracht en macht over alle demonen en om ziekten te genezen. Lu 9:2  En Hij zond hen uit om het koninkrijk van God te prediken en de zieken gezond te maken.'' (Telos)</blockquote><blockquote>''Heb 2:3  hoe zullen wij ontkomen als wij zo’n grote behoudenis veronachtzamen, waarover aanvankelijk gesproken is door de Heer en die aan ons bevestigd is door hen die het gehoord hebben, Heb 2:4  terwijl God bovendien <u>meegetuigde zowel door tekenen als wonderen en allerlei krachten</u> en uitdelingen van de Heilige Geest naar zijn wil.  Heb 2:5 Want niet aan engelen heeft Hij onderworpen het toekomstige aardrijk waarover wij spreken, (Telos)''</blockquote><blockquote>''1Co 4:20  Want het koninkrijk van God bestaat niet in woord, maar in kracht. (Telos)''</blockquote>
 
== Komst van het Koninkrijk ==
'''Geringe aanvang.''' Het Koninkrijk van God kwam tot de wereld in de Zoon des mensen, dit is de Heer Jezus Christus. Het Koninkrijk kwam in een verborgen vorm, zonder uitwendige heerlijkheid en zonder groots machtsvertoon. Het kwam niet als een invasieleger, maar als een onaanzienlijke leraar met leerlingen.
 
<blockquote>''Lu 17:20 Toen Hem nu gevraagd werd door de farizeeen: Wanneer komt het koninkrijk van God? antwoordde Hij hun en zei: Het koninkrijk van God komt niet op waarneembare wijze; Lu 17:21 en men zal ook niet zeggen: Zie, hier, of: daar. Want zie, het koninkrijk van God is midden onder u. (''TELOS)</blockquote>
 
Jezus had 'gestalte noch luister'. Zijn leerlingen waren "ongeletterde en eenvoudige mensen" (Hand. 4:13). <blockquote>''Jes 53:1  Wie gelooft, wat wij gehoord hebben, en aan wie is de arm des HEREN geopenbaard? Jes 53:2  Want als een loot schoot hij op voor zijn aangezicht, en als een wortel uit dorre aarde; hij had gestalte noch luister, dat wij hem zouden hebben aangezien, noch gedaante, dat wij hem zouden hebben begeerd. (NBG51)'' </blockquote>'''Kracht en macht.''' Hoewel het Koninkrijk van God niet met gróóts machtsvertoon kwam, kwam het wel met opzienbarend betoon van kracht en macht. De uitingen bevestigden de goddelijke zending en de boodschap van het koninkrijk (zie boven).
In Christus, de Koning, was het Koninkrijk van God midden onder de mensen gekomen. Hij werd echter verworpen en moest veel lijden. Hij ging terug naar de hemel, maar zal vandaar wederkomen in grote kracht en heerlijkheid.
 
'''Verwerping.''' In Christus, de Koning, was het Koninkrijk van God midden onder de mensen gekomen. Hij werd echter verworpen en moest veel lijden. Hij ging terug naar de hemel, maar zal vandaar wederkomen in grote kracht en heerlijkheid.
 
<blockquote>''Lu 17:21 ... Want zie, het koninkrijk van God is midden onder u. Lu 17:22 Hij nu zei tot de discipelen: Er zullen dagen komen, dat u zult begeren een van de dagen van de Zoon des mensen te zien, en u zult die niet zien. Lu 17:23 En men zal tot u zeggen: Zie, hier, of: Zie, daar. Gaat er niet heen en volgt niet.<br>Lu 17:24 Want zoals de bliksem bliksemt, die van het ene einde onder de hemel tot het andere einde onder de hemel weerlicht, zo zal de Zoon des mensen zijn in zijn dag. Lu 17:25 Eerst echter moet Hij veel lijden en verworpen worden door dit geslacht.'' (TELOS)</blockquote>
 
'''Verborgen Koninkrijk.''' De verworpen Koning is teruggekeerd naar de hemel, maar zijn onderdanen zijn op aarde achtergebleven. De Koning is in de Geest midden onder hen, ter plaatse waar twee of drie in Zijn naam vergaderd zijn in Zijn naam. Hij is met hen tot aan de voleinding van de eeuw. De onderdanen van de Koning vormen het Koninkrijk van God in zijn tegenwoordige, verborgen vorm. Anders gezegd, zij vormen de voorpost van het Koninkrijk in zijn toekomstige vorm. 
 
Wanneer'''Wederkomst.''' deDe Zoon des mensen voorging naar de tweedehemel, keermaar komt,zal komtvandaar Hij overweldigendwederkomen waarneembarein grote kracht en heerlijkheid, op overweldigende wijze, gelijk de bliksem, waarneembaar. De Heer Jezus wees de Farizeeën erop dat het koninkrijk van God op niet-waarneembare wijze onder hen gekomen was. Zijn discipelen echter vertelde Hij van de waarneembare komst van de Zoon des mensen, maar ook van Diens lijden en verwerping tussen de beide komsten in.<blockquote>''Mr 9:1  En Hij zei tot hen: Voorwaar, Ik zeg u, dat er sommigen zijn van hen die hier staan, die de dood geenszins zullen smaken voordat zij hebben gezien dat het koninkrijk van God is <u>gekomen met kracht</u>.'' (Telos) </blockquote><blockquote>''Opb 12:10  En ik hoorde een luide stem in de hemel zeggen: Nu is de behoudenis <u>gekomen en de kracht en het koninkrijk van onze God en het gezag van zijn Christus</u>; want de aanklager van onze broeders, die hen dag en nacht voor onze God aanklaagde, is neergeworpen.''</blockquote>
 
De Koning, de Zoon des mensen, komt opweer, overweldigend waarneembare wijze,dan met grote kracht en heerlijkheid. Daarvóór zullen echter valse christussen komen, die ten onrechte als de gekomen Christus worden aangewezen. <blockquote>''Lu 17:23 En men zal tot u zeggen: Zie, hier, of: Zie, daar. Gaat er niet heen en volgt niet. (Telos)''</blockquote>De leerlingen van de Heer Jezus moeten niet naar een valse christus toe gaan en zo iemand volgen.
 
== Gelijkenissen van het Koninkrijk ==
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.