Naar inhoud springen

Brief aan de Efeziërs: verschil tussen versies

98 bytes toegevoegd ,  4 jaar geleden
k
Regel 3:
__TOC__
 
'''De staf Efeze.''' Efeze was een belangrijke handelsplaats aan de westkust van het tegenwoordige [[Turkije]], toentertijd in de Romeinse provincie [[Asia]]. Behalve een handelscentrum was Efeze ook een belangrijk godsdienstig centrum. De tempel van de godin [[Artemis van Efeze|Artemis]] trok vele pelgrims naar Efeze, en was zo van groot economisch belang.
 
'''Paulus in Efeze.''' Paulus was de stichter van de christelijke gemeente in deze stad. Zijn eerste korte bezoek aan deze stad was in het voorjaar van 54 na Chr. Hij kon niet lang blijven want hij moest op een vastgestelde datum in Jeruzalem zijn om een gelofte in te lossen. (Hand. 18:19-20) Maar later bracht hij bijna drie jaar door in Efeze, jaren van toegewijde en intensieve evangelieverkondiging (Hand. 19:8-10).
[[Bestand:Zeven gemeenten Openbaring Access Foundation.jpg|centre|thumb|1024x1024px|''Kaart: de havenstad Efeze (Engels: Ephesus) in de Romeinse provincie Asia.<br>
De gemeente te Efeze was één van de zeven gemeenten genoemd in Openbaring'']]
Regel 12:
'''Schrijver.''' De brief is geschreven door Paulus tijdens zijn eerste gevangenschap in Rome (Ef. 3:1; 4:1; 6:20; Hand. 28:30).
 
<brblockquote>''Efe 3:1 Daarom ik, Paulus, de gevangene van Christus Jezus voor u, de volken … (Telos)''</blockquote><blockquote>''Efe 4:1 Ik vermaan u dan, ik, de gevangene in de Heer, ... (Telos)'' </blockquote>Hij is een gezant 'in een keten'. <blockquote>''Efe 6:19  ... de verborgenheid van het evangelie bekend te maken Efe 6:20  waarvoor ik een gezant ben in een keten ... (Telos)''</blockquote>Voor Paulus, die verdrukkingen leed, en voor de heiligen waren de dagen boos.<blockquote>''Efe 5:16  terwijl u de geschikte gelegenheid ten volle uitbuit, want de dagen zijn boos. (Telos)''</blockquote><blockquote>''Efe 3:13  Daarom vraag ik u niet moedeloos te worden door mijn verdrukkingen voor u, die uw heerlijkheid zijn. (Telos)''</blockquote>Ontroerend is het dat deze gevangene, schrijvend over de gaven die aan de gelovigen zijn geschonken, een Bijbelcitaat geeft dat spreekt van gevangenschap:<blockquote>''Efe 4:8  Daarom zegt Hij: ‘Opgevaren naar de hoge heeft Hij de gevangenschap gevangen genomen en heeft de mensen gaven gegeven’. (Telos)''</blockquote>De apostel schreef de brief in het jaar 62/63 of 60/61 na Chr., ongeveer 8 jaar nadat de gemeente was gesticht.
<blockquote>''Efe 3:1 Daarom ik, Paulus, de gevangene van Christus Jezus voor u, de volken … (Telos)''
<br /></blockquote>Hij is een gezant 'in een keten'. <blockquote>''Efe 6:19  ... de verborgenheid van het evangelie bekend te maken Efe 6:20  waarvoor ik een gezant ben in een keten ... (Telos)''</blockquote>Voor Paulus en de heiligen waren de dagen boos.<blockquote>''Efe 5:16  terwijl u de geschikte gelegenheid ten volle uitbuit, want de dagen zijn boos. (Telos)''</blockquote><blockquote>''Efe 3:13  Daarom vraag ik u niet moedeloos te worden door mijn verdrukkingen voor u, die uw heerlijkheid zijn. (Telos)''
 
''Efe 4:1 Ik vermaan u dan, ik, de gevangene in de Heer, ... (Telos)''</blockquote>Ontroerend is het dat deze gevangene, schrijvend over de gaven die aan de gelovigen zijn geschonken, een Bijbelcitaat geeft dat spreekt van gevangenschap:<blockquote>''Efe 4:8  Daarom zegt Hij: ‘Opgevaren naar de hoge heeft Hij de gevangenschap gevangen genomen en heeft de mensen gaven gegeven’. (Telos)''</blockquote>Hij schreef de brief in het jaar 62/63 of 60/61 na Chr., ongeveer 8 jaar nadat de gemeente was gesticht.
 
'''Adressanten.''' De brief is gericht aan gelovigen uit de niet-Joodse volken. Dat blijkt uit woorden als "u, die vroeger de volken in het vlees was en onbesneden werd genoemd" (Ef. 2:11), "dat u in die tijd zonder Christus was, vreemd aan het burgerschap van Israel en vreemdelingen van de verbonden der belofte, terwijl u geen hoop had en zonder God was in de wereld" (Ef. 2:12), "in Christus Jezus, bent u die vroeger veraf was, nabij gekomen door het bloed van Christus" (2:13) "u die veraf was, en vrede aan hen die nabij waren" (2:17), "Dus bent u geen vreemdelingen en bijwoners meer" (2:19), "voor u, de volken" (3:1).
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.