Naar inhoud springen

Korinthe (stad): verschil tussen versies

591 bytes toegevoegd ,  4 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
 
Regel 1:
'''Korinthe''' (ook gespeld ''Corinthe'', ''Korinte''; Grieks: ''Korinthos''; Engels: ''Corinth'') was in de tijd van het [[Nieuwe Testament]] de belangrijkste stad en tevens hoofdstad van de Romeinse provincie Achaje (Achaea), gelegen in het huidige Griekenland. De apostel [[Paulus]] deed Korinthe aan tijdens zijn [[Tweede zendingsreis van Paulus|tweede]] en [[Derde zendingsreis van Paulus|derde]] zendingsreis. Mede hierdoor is de stad bekend geworden.
 
'''Naam.''' De naam van stad wordt ook gespeld ''Corinthe'', ''Korinte.'' Grieks: ''Korinthos''; Engels: ''Corinth''. De stad was vernoemd naar Korinthus, een zoon van de Griekse oppergod [[Zeus]].
{{Tweede zendingsreis van Paulus}}
 
'''Ligging.''' Korinthe ligt op de landengte tussen Centraal-Griekenland en de Peloponnesus. De Peloponnesus is het grootste schiereiland van Griekenland, gelegen ten zuiden van het Griekse vasteland. Het wordt daarvan gescheiden door de Golf van Korinthe en de Golf van Egina en ermee verbonden door de 10 km brede landengte van Korinthe.
[[Bestand:Paulus tweede zendingsreis-Access Foundation.jpg|geen|miniatuur|1024x1024px|''Paulus' tweede zendingsreis. Na Athene deed Paulus de stad Corinthe aan. '']]
'''Vroeger belangrijke stad.''' In de oudheid was Korinthe een zeer belangrijke stadstaat, die verschillende kolonies stichtte in de Middellandse Zee. Dankzij de strategische ligging was er in Korinthe veel handel en verkeer. Er stond een rechtshal, waar de apostel Paulus moest verschijnen (vgl. Hand 18:12), en een vleeshal (vgl. 1 Cor 10:25); van beide gebouwen zijn bij opgravingen overblijfselen gevonden.
'''Naam.''' De stad was vernoemd naar Korinthus, een zoon van de Griekse oppergod [[Zeus]].
 
'''Synagoge.''' Er was in Korinthe ook een '''synagoge''' van de Joden. Paulus sprak aanvankelijk op elke sabbat in de synage en overtuigde zowel Joden als Grieken (Hand. 18:4). Zekere Crispus, de overste van de synage ten tijde van Paulus, kwam tot geloof in de Heer Jezus.
In de oudheid was Korinthe een zeer belangrijke stadstaat, die verschillende kolonies stichtte in de Middellandse Zee. Dankzij de strategische ligging was er in Korinthe veel handel en verkeer. Er stond een rechtshal, waar de apostel Paulus moest verschijnen (vgl. Hand 18:12), en een vleeshal (vgl. 1 Cor 10:25); van beide gebouwen zijn bij opgravingen overblijfselen gevonden.
 
Er was in Korinthe ook een '''synagoge''' van de Joden. Paulus sprak aanvankelijk op elke sabbat in de synage en overtuigde zowel Joden als Grieken (Hand. 18:4). Zekere Crispus, de overste van de synage ten tijde van Paulus, kwam tot geloof in de Heer Jezus.
 
'''Zedeloosheid''', waaronder tempelprostitutie, kenmerkte de stad. De apostel Paulus waarschuwde dan ook tegen hoererij.
Regel 23 ⟶ 21:
 
== Geschiedenis ==
In de loop van de 3e eeuw werden omwille van hun geloof in de Heer Jezus omgebracht te Korinthe: Callistus (genoemd Callistus van Korinthe), Charisius, Leonides, Christiana, Galla, Theodora, Lota, Tertia, Caristus, Cariessa, Nice, Gallena, Nunechia, Basilissa en Cale. Zij werden gefolterd en tenslotte in zee gegooid.<ref>[https://www.heiligen.net/heiligen/04/16/04-16-0300-callistus.php † 3e eeuw Callistus van Korinte met Charisius e.a.], Heiligen.net. Geraadpleegd 15 maart 2020.</ref>
 
394 – 387 - De Korinthische oorlog. De stad lijdt grote verliezen.
 
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.