Naar inhoud springen

Kaïn: verschil tussen versies

805 bytes toegevoegd ,  4 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 10:
Kaïn was voor zijn moeder Eva 'de gekregene'. Misschien had zij bij de naamgeving gedacht aan de belofte van een zaad. De belofte was haar door God gedaan. Van Hem had zij dan ook een zoon gekregen. Eva, de eerste vrouw, was uit de man; de Gekregene, de tweede man, was uit haar, uit de vrouw. 
 
Toen hij en zijn broer elk een offer aan God brachten, zag God Abel en zijn offer aan, maar Kaïn en diens offer zag Hij niet aan. Daarop ontstak Kaïn in toorn. <blockquote>
De eerstgeborene van de gevallen mensheid werd helaas de eerste moordenaar: hij sloeg zijn jongere broer [[Abel]] dood. Hij was "uit de boze", de duivel had invloed op zijn leven.<blockquote>''1Jo 3:11  Want dit is de boodschap die u van het begin af hebt gehoord, dat wij elkaar zouden liefhebben; 1Jo 3:12 niet zoals Kain uit de boze was en zijn broer doodsloeg. En waarom sloeg hij hem dood? Omdat zijn werken boos waren en die van zijn broer rechtvaardig.'' (TELOS)</blockquote>De 'moeder van alle levenden' (Eva = 'levengeefster') had een zoon gebaard, die helaas een doodslager was geworden. ''Gekregen'' (of ''Aanwinst'') berokkende zijn haar ''verlies,'' het verlies van haar zoon Abel en misschien, door zijn vertrek, het 'sociale' verlies van haar tweede zoon. Kaïn werd door God vervloekt, hoewel God hem bescherming bood tegen verwanten die wraak wilden nemen. 
 
''Ge 4:6  En de HEERE zei tegen Kaïn: Waarom bent u [in woede] ontstoken en waarom heeft u uw hoofd laten zakken? Ge 4:7  Is het niet zo dat u, als u het goede doet, [uw hoofd] kunt opheffen? Maar als u niet het goede doet, ligt de zonde aan de deur. Naar u gaat zijn begeerte uit, maar ú moet over hem heersen. (HSV)''</blockquote>
 
De eerstgeborene van de gevallen mensheid werd helaas de eerste moordenaar: hij sloeg zijn jongere broer [[Abel]] dood. Hij was "uit de boze", de duivel had invloed op zijn leven. <blockquote>''1Jo 3:11  Want dit is de boodschap die u van het begin af hebt gehoord, dat wij elkaar zouden liefhebben; 1Jo 3:12 niet zoals Kain uit de boze was en zijn broer doodsloeg. En waarom sloeg hij hem dood? Omdat zijn werken boos waren en die van zijn broer rechtvaardig.'' (TELOS)</blockquote>DeKaïns 'moederwerken vanvóór allezijn levenden'moord (Evawaren =boos. 'levengeefster')Het hadgoede eendeed zoonhet gebaard,niet die(vgl. helaasGen. een4:7). doodslagerDaarom waszag geworden.God ''Gekregen''hem (of ''Aanwinst'') berokkendeen zijn haaroffer ''verlies,''niet hetaan. verliesDit vanwas haarniet zoonte Abelwijten enaan misschien,de dooraard zijn vertrek,van het 'sociale'offer verlies- vande haarschaapherder tweedeAbel zoon.bracht Kaïn werdeen doorbloedig God vervloektoffer, hoewelde Godlandbouwer hemKaïn beschermingeen boodonbloedig tegenoffer verwanten- diemaar wraakzijn wildenboze nemenwerken. 
 
Kaïn werd door God vervloekt, hoewel God hem bescherming bood tegen verwanten die wraak wilden nemen.
 
De 'moeder van alle levenden' (Eva = 'levengeefster') had een zoon gebaard, die helaas een doodslager was geworden. ''Gekregen'' (of ''Aanwinst'') berokkende haar ''verlies,'' het verlies van haar zoon Abel en misschien, door zijn vertrek, het 'sociale' verlies van haar tweede zoon.  
 
== De vrouw van Kaïn ==
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.