Naar inhoud springen

Vrouw: verschil tussen versies

83 bytes toegevoegd ,  4 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 60:
 
== Onderdanigheid jegens haar man ==
Een vrouw is verplicht aan haar man onderdanig te zijn (Ef. 5:22; Col. 3:18; 1 Petr. 3:1). <blockquote>''Col 3:18  Vrouwen, weest aan uw mannen onderdanig, zoals het betaamt in de Heer, Col 3:19  Mannen, hebt uw vrouwen lief en weest niet bitter tegen hen.(Telos)''</blockquote><blockquote>''Efe 5:22  Vrouwen, weest aan uw eigen mannen onderdanig als aan de Heer, Efe 5:23  want de man is het hoofd van de vrouw, evenals ook Christus het hoofd is van de gemeente: Hij is de Behouder van het lichaam. Efe 5:24  Maar zoals de gemeente aan Christus onderdanig is, zo ook de vrouwen aan hun mannen in alles.'' (Telos)</blockquote><blockquote>''1Pe 3:1  Evenzo, vrouwen, weest aan uw eigen mannen onderdanig, opdat, ook als sommigen ongehoorzaam zijn aan het woord, zij door de wandel van hun vrouwen zonder woord gewonnen worden, 1Pe 3:2  wanneer zij uw kuise wandel in vrees hebben opgemerkt.  1Pe 3:3  Laat uw versiering niet de uiterlijke zijn: het vlechten van het haar en het omhangen van gouden dingen of het aantrekken van kleren, 1Pe 3:4  maar de verborgen mens van het hart, in de onvergankelijke versiering van de zachtmoedige en stille geest, die kostbaar is voor God  1Pe 3:5  Want zo versierden zich vroeger ook de heilige vrouwen die hun hoop op God stelden, terwijl zij aan hun eigen mannen onderdanig waren; 1Pe 3:6  zoals Sara Abraham gehoorzaamde en hem ‘heer’ noemde; en haar kinderen bent u geworden, als u goed doet en geen enkele verschrikking vreest.'' (Telos)</blockquote>'''Aan uw eigen mannen.''' Een vrouw hoeft niet onderdanig te zijn aan iedere man; zij moet onderdanig zijn aan haar ''eigen'' man (Ef. 5:22; 1 Petr. 3:1, 5.
 
'''Ook aan een ongehoorzame man.''' Ook als haar man ongehoorzaam is aan de Heer en Zijn woord (1 Petr. 3:1) en zijn vrouw niet altijd goed behandelt (vgl. 1 Petr. 3:6 'verschrikking'), is zij hem onderdanigheid verplicht. Haar gehoorzaamheid aan de Heer gaat boven alles. Zij heeft haar man niet te gehoorzamen als hij iets vraagt dat onrecht is en haar tot zonde zou brengen.
Regel 68:
'''Als aan de Heer.''' Een vrouw moet aan haar man onderdanig zijn 'als aan de Heer' (Ef. 5:22). Dat plaatst haar onderdanigheid in verband met de onderdanigheid aan de Heer. In haar onderdanigheid aan de Heer, die ook haar verhouding tot haar man regelt, is zij haar man onderdanig. Deze bijzondere onderdanigheid vloeit voort uit haar onderdanigheid aan de Heer, die haar vraagt onderdanig te zijn aan haar man.
 
'''De man is haar hoofd.''' De onderdanigheid jegens haar man is niet slechts op gezag van de Heer, maar houdt ook verband met het gezag van haar man. Deze toch is haar hoofd (Ef. 5:23) en is verplicht haar lief te hebben (Col. 3:19), voor haar te zorgen<ref>Vgl. wat in Ef. 5:23 van Christus gezegd wordt, die is 'de behouder van het lichaam', van de Gemeente die Zijn lichaam is. </ref>.
 
'''Gelijk de gemeente.''' De onderdanigheid van de vrouw aan de man zij gelijk aan die van de gemeente aan Christus. Voor de gemeente is Christus haar Heer, die zij gehoorzaamt. Een dergelijke verhouding moet zichtbaar worden in het huwelijk, dat een zinnebeeld is van de verhouding van Christus en Zijn gemeente. De gemeente is Zijn bruid, Zijn vrouw, Zijn lichaam<ref>Vgl. [[Adam]], die het vlees van [[Mannin]] beschouwde als zijn vlees, haar gebeente als zijn gebeente. Hij zag haar als zijn lichaam. </ref>.
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.