Naar inhoud springen

Coronavirus: verschil tussen versies

782 bytes toegevoegd ,  4 jaar geleden
k
Regel 31:
'''Complotdenken.''' Het opduiken van het coronavirus is helaas voor sommigen aanleiding om te denken aan een complot<ref>Sterk staaltje van complotdenken door een Russische bioloog in verband met het [[coronavirus]] is te vinden op: [https://brabosh.com/2020/03/07/pqpct-sn8/ Russische biologist: coronavirus is biologisch wapen van ‘wereldregering’ om 90% mensen uit te roeien], Brabosh.com, 7 maart 2020. </ref>.
 
== Christelijke zienswijze en houding ==
'''Vloek.''' Nadat onze oerouders, die bestemd waren om over de aarde te heersen, in de zonde vielen, heeft God het [[Aarde|aardrijk]] vervloekt. Door de eeuwen heen is de mens bezocht door bacteriën en virussen die zijn gezondheid en levenskracht ondermijnen.
 
'''Onze natuurlijke afweer.''' God heeft ons toegerust om te leven op een aardbodem die onder de vloek ligt. De mens heeft een geweldig vernuftig afweersysteem, door God ons gegeven. Het is niet feilloos, het kan zich zelfs zeer vergissen, maar het zal zich vaak wapenen tegen ziekmakende indringers en deze met nieuwe antistoffen bestrijden. Dat gebeurt ook met het Coronavirus - zij het ook dat sommige patiënten de ziekte COVID-19 niet overleven.
 
'''Onze overheid.''' "Gehoorzaamheyt Godts en der owerheyt weert der menschen ongeluck" (= "Gehoorzaamheid aan God en aan de overheid weert ongeluk van de mensen") staat te lezen op de trapgevel van het stadhuis te Veere (Zeeland). Onze [[overheid]] wordt bijgestaan door deskundigen en raadgevers. Daarom is het verstandig de aanwijzingen van de overheid in acht te nemen.
 
'''Wees verstandig.''' Gerustheid in Hem zijn sluit niet uit dat we ons aanpassen aan de omstandigheden en maatregelen nemen. Geloof moet samengaan met verstandig en wijs handelen.<ref>[https://www.youtube.com/watch?v=zUxk8-Uosx8&t=154s The Coronavirus, the Bible, and the End Times], Youtube.com: ASKDrBrown, 14 maart 2020. Engels gesproken.</ref> Dat houdt, zoals gezegd, zeker ook in achtgeven op de raad en richtlijnen van de [[overheid]].
 
'''Onze kwetsbaarheid.''' Ondanks onze vermogens, wetenschappelijke kennis, medische techniek, zijn en blijven wij broze schepselen. We hebben luchtafweergeschut om raketten uit de lucht te halen. En we kunnen met één bom een stad van de vijand geheel vernietigen. Maar we zijn niet opgewassen tegen de kleinste wezentjes als virussen en bacteriën. Ze zijn als niets, maar hun legers kunnen wij niet overwinnen. We kunnen een slag winnen, maar ze komen steeds weer terug, in een andere gedaante.
Regel 66 ⟶ 70:
God heeft pestepidemieën voorzegd, om ons in te lichten, zodat wij voorbereid zijn en standhouden. Hij zorgt voor ons. De gemeente van Christus zal voor de grootste ellende worden behoed (zie [[Opname van de gemeente|Opname van de Gemeente]]).
 
De Wijsheid vermaant: <blockquote>''Spr 1:33  Maar wie naar mij luistert, zal gerust wonen, beveiligd tegen de verschrikking van het onheil. (NBG51)''</blockquote>Tot zijn leerlingen zei de Heer Jezus:<blockquote>''Mt 6:34  Weest dan niet bezorgd voor morgen; want morgen zal voor zichzelf bezorgd zijn; voor elke dag is zijn eigen kwaad genoeg. (Telos)'' </blockquote>Een rabbijn heeft deze raad gegeven: "Was je handen goed, en telkens als je dat doet, herinner je dan in Wiens handen je bent."<ref>De Australische rabbijn Aron Moss. "Wash your hands well. And everytime you do, remember Whose hands you are in." Bron: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=921619028293477"</ref>
 
Als wij op Hem vertrouwen en zijn Woord rijkelijk in ons woont (Col. 3:16), dan zien wij een epidemie in een ander perspectief. En kunnen we een lichtend, aanstekelijk voorbeeld voor niet-gelovigen zijn.
 
Als wij op Hem vertrouwen en zijn Woord rijkelijk in ons woont (Col. 3:16), dan zien wij een epidemie in een ander perspectief. En kunnen we een lichtend, aanstekelijk voorbeeld voor niet-gelovigen zijn.
'''Wees verstandig.''' Gerustheid in Hem zijn sluit niet uit dat we ons aanpassen aan de omstandigheden en maatregelen nemen. Geloof moet samengaan met verstandig en wijs handelen.<ref>[https://www.youtube.com/watch?v=zUxk8-Uosx8&t=154s The Coronavirus, the Bible, and the End Times], Youtube.com: ASKDrBrown, 14 maart 2020. Engels gesproken.</ref> Dat houdt zeker ook in achtgeven op de raad en richtlijnen van de [[overheid]].
 
'''Schuilplaats.''' In Nederland wordt burgers die minder weerstand hebben (ouderen en mensen met een zwakke gezondheid) aangeraden thuis te blijven, om de kans op besmetting zo klein mogelijk te maken. Jesaja spreekt van een tijd (die thans nog niet is aangebroken) waarin Gods volk wordt aangespoord binnenshuis te schuilen. <blockquote>''Jes 26:20  Ga henen, mijn volk! ga in uw binnenste kamers, en sluit uw deuren na u toe; verberg u als een klein ogenblik, totdat de gramschap overga. Jes 26:21  Want ziet, de HEERE zal uit Zijn plaats uitgaan, om de ongerechtigheid van de inwoners der aarde over hen te bezoeken; en de aarde zal haar bloed ontdekken, en zal haar doodgeslagenen niet langer bedekt houden.  Jes 27:1  Te dien dage zal de HEERE met Zijn hard, en groot, en sterk zwaard bezoeken den Leviathan, de langwemelende slang, ja, den Leviathan, de kromme slomme slang; en Hij zal den draak, die in de zee is, doden.'' (SV) </blockquote>Als christenen weten wij dat God en zijn woonplaats onze hoogste schuilplaats is. Hij zal ons, bij de [[Opname van de gemeente|opneming van de gemeente]], plaatsen in een hoog vertrek, in Zijn eeuwig huis.
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.