Naar inhoud springen

Coronavirus: verschil tussen versies

92 bytes toegevoegd ,  4 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 4:
'''Kroon.''' Als men het virus onder een elektronenmicroscoop beziet, lijkt het een beetje op een kroon.
 
'''Soorten.''' Er zijn verschillende soorten (varianten) van het virus. De bekendste coronavirussen zijn het(maart levensbedreigende2020) SARS Coronavirus-1, het MERS-virus en SARS-Coronavirus-2 (afgekort SARS-CoV-2). Het laatste virus werd bekend in China, eind 2019, en veroorzaakt de ziekte COVID-19.
 
'''Ziektes.''' De coronavirussen zijn ziekteverwekkers voor zoogdieren, vogels en mensen. Ze kunnen infectieziektes aan de longen en luchtwegen veroorzaken. Ze veroorzaken bij mensen gewoonlijk milde verkoudheid<ref name=":1" />. Het is niet het belangrijkste virus dat verkoudheid veroorzaakt; het belangrijkste is een ander virus, het rhinovirus (van ''rhino'' = neus)<ref name=":1" />.
Regel 10:
'''Dodelijke afloop.'''
 
De ziekten SARS, veroorzaakt door SARS Coronavirus-1 en MERS, veroorzaakt door het MERS-virus, eisten samen minder dan 1000 doden<ref>[https://www.youtube.com/watch?v=mIKDlZIDftI De wereld en de race tegen het coronavirus,] Youtube.com: NOS op 3, 31 jan. 2020. Informatieve video over het coronavirus. </ref>. COVID-19, verwekt door SARS Coronavirus-2, eiste veel meer slachtoffers. Ter vergelijking:
{| class="wikitable sortable"
!Virus
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.