Naar inhoud springen

Goferhout: verschil tussen versies

2 bytes toegevoegd ,  4 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
(Nieuwe pagina aangemaakt met ''''Goferhout '''is het hout waarvan de ark van Noach was gebouwd. Het woord stamt van het Hebreeuwse woord ''gopher''. Het komt slechts op één plaats in d...')
 
kGeen bewerkingssamenvatting
 
Regel 1:
'''Goferhout '''is het hout waarvan de [[ark van Noach]] was gebouwd. Het woord stamt van het Hebreeuwse woord ''gopher''. Het komt slechts op één plaats in de [[Bijbel]] voor:<blockquote>''Ge 6:14 Maak u een ark van <u>goferhout</u>; met kameren zult gij deze ark maken; en gij zult die bepekken van binnen en van buiten met pek.'' (SV)</blockquote>Het is '''onduidelijk '''welke houtsoort met "gofer" bedoeld wordt. De [[Statenvertaling]] en de NBG51-vertaling laten het Hebreeuwse woord feitelijk onvertaald: “goferhout”. Andere vertalingen gissen: de Naardense vertaling heeft “cipreshout”, de Willibrord-vertaling en de [[Nieuwe Bijbelvertaling (2004)|Nieuwe Bijbelvertaling]] (2004) hebben “pijnboomhout”. 
 
Volgens H. Zeller was de ark „van hard hout gebouwd, waarschijnlijk wel '''cypressenhout''', dat als zeer licht en toch duurzaam en niet door wormsteek aangetast, vaak tot scheepsbouw gebruikt werd en in AzieAzië en PerziePerzië veel gevonden wordt"<ref>H. Zeller, ''Bijbelsch Woordenboek voor het Christelijke volk''. Eerste deel A - J. ('s Gravenhage: M.J. Visser, 1867) s.v. Ark. </ref>. 
 
== Meer informatie ==
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.