Naar inhoud springen

Noord-Korea: verschil tussen versies

561 bytes toegevoegd ,  4 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 155:
2013: Op 12 februari wordt een derde ondergrondse kernproef uitgevoerd, naar eigen zeggen uit 'zelfverdediging' tegenover de 'vijandige' Verenigde Staten van America. De kernproef wordt door het buitenland sterk veroordeeld. De Verenigde Naties stellen sancties in. De spanningen tussen Noord- en Zuid-Korea lopen hoog op. De vorige kernproeven hadden plaats in 2006 en 2009. Noord-Korea voerde ook enkele rakettesten uit. Het verklaarde de wapenstilstand die sinds 1953 van kracht was, als ongeldig.
 
2016: Op 6 jan. 2016 voert Noord-Korea naar eigen zeggen een proef met een nucleaire waterstofbom uit. — Op 6 april wordt de Chinese voorganger Han vermoordt door een Noord-Koreaans doodseskader. Door zijn bediening waren dan 1000 Noord-Koreanen tot geloof gekomen<ref>[https://www.youtube.com/watch?v=uzUywmuPIUk MINIFILM | Hoe de Noord-Koreaanse Sang Chul God leert kennen.] Youtube.com: SDOK, 9 dec. 2019.</ref>. — De heersende Arbeiderspartij organiseert een partijcongres, waarin de koers van het land wordt bepaald. Het laatste congres was 36 jaar geleden in 1980. - Het voorlopige hoogtepunt van het nucleaire raketprogramma dat vanaf 2006 loopt: in 2016 worden 22 raketproeven en twee kernproeven uitgevoerd.
 
2017: In maart worden raketten beproefd die Amerikaanse bases in Japan moeten kunnen raken. De spanningen tussen Noord-Korea en buurlanden Zuid-Korea, Japan en ook de Verenigde Staten lopen op, na de raketproeven door Noord-Korea en de openlijke dreiging met ingrijpen door de VS. In april laat het regime op de nationale feestdag Dag van de Zon voor het eerst nieuwe types intercontinentale raketten aan de wereld zien.
Regel 167:
 
Hyeonseo Lee, [http://edition.cnn.com/2013/04/14/opinion/lee-north-korea-refugee/ Why I fled North Korea], Engelstalig artikel op CNN.com, 14 april 2013. Over de ontsnapping van een Noord-Koreaanse vrouw en haar gezin uit Noord-Korea.
 
[https://www.youtube.com/watch?v=uzUywmuPIUk MINIFILM | Hoe de Noord-Koreaanse Sang Chul God leert kennen]. Youtube.com: SDOK, 9 dec. 2019. Geeft een bedroevende impressie van de vervolging van christenen in Noord-Korea. Duur: 7 min. 9 sec.
 
Reisverslagen op https://www.jouwnoordkoreareis.nl
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.