Naar inhoud springen

Bijbel: verschil tussen versies

4.034 bytes toegevoegd ,  4 jaar geleden
k
Regel 181:
 
Aan de bekende Duitse schrijver Bertold Brecht (1889-1956) werd eens gevraagd welke boek in Duitsland hij het belangrijkste vond. Zijn antwoord: „U zult verrast zijn: de Bijbel."
 
=== Medicijn ===
Bij 'medicijn' denken wij aan een pilletje, een drankje en zalfje en dergelijke. Maar ook Gods Woord is een medicijn. Koning Salomo had grote wijsheid, door God hem geschonken. Zijn woorden van wijsheid en verstand waren een medicijn. Hij sprak ze tot zijn zoon. Maar ze waren nuttig voor allen die ze vinden. <blockquote>''Spr 4:20  Mijn zoon! merk op mijn woorden, neig uw oor tot mijn redenen.  Spr 4:21  Laat ze niet wijken van uw ogen, behoud ze in het midden uws harten. Spr 4:22  Want zij zijn het leven dengenen, die ze vinden, en een medicijn voor hun gehele vlees.'' (SV)</blockquote>Door Salomo en door andere schrijvers van de Bijbel spreekt God tot ons. Dat gedeelte luidt in de Nieuwe Bijbelvertaling (2004):<blockquote>''Spr 4:20  Mijn zoon, heb aandacht voor mijn woorden, geef aan mijn uitspraken gehoor. Spr 4:21  Houd ze steeds voor ogen, bewaar ze in het diepste van je hart.  Spr 4:22  Ze zijn het leven voor wie ze aanvaarden, sterken heel het lichaam als een medicijn.'' </blockquote>De woorden hebben, zo vertaalt de Groot Nieuws Bijbel, 'geneeskracht'. Ze zijn 'genezing', zegt de Willibrord-vertaling (1978).
 
Dat Gods woord goed is voor ons lichaam, is wellicht zo te verstaan: wanneer onze geest door Gods woord herstelt, bijvoorbeeld van overbezorgdheid of van een posttraumatische stressstoornis, dan ondervindt ook ons lichaam daarvan heilzame gevolgen. Immers, geest en lichaam vormen een eenheid en beïnvloeden elkaar. <blockquote>''Spr 16:24  Lieflijke woorden zijn een honingraat, zoet voor de ziel, en genezing voor de beenderen. (HSV)''</blockquote>'''Wijze van innemen.''' Om Gods woord een medicinale werking te laten hebben, moet wij het tot ons nemen. Met toegespitste aandacht. Het aandacht geven van vers 20 is, naar het Hebreeuws, een sterke vorm van aandacht geven: onverdeelde, gerichte aandacht. Om het voorbeeld van een pil (tablet) te gebruiken: niet in één keer doorslikken, maar zuigen. Gods woord moet soms als een zuigtablet ingenomen worden, dat wil zeggen ''overpeinsd'' worden. Tegen (over)bezorgdheid kan bijvoorbeeld het stukje van Luk. 10: 38-42 worden gebruikt. Overpeinzing, met gebed, kan helpen om bezorgdheid af te leggen.
 
'''Tijd van innemen.''' Gods woord is niet alleen een curatief middel, dat geneest of aan de genezing bijdraagt, het is ook een preventief middel, dat ons beschermt tegen allerlei kwalen (bijvoorbeeld overbezorgdheid) en ontsporingen (bijvoorbeeld overspel, verslaving). Daarom is het goed Gods woord regelmatig in te nemen.
 
'''Dosis.''' Als de situatie ernstig is, kan men de dosis verhogen<ref>[https://www.jezus-is-heer.be/Jezus%20geneest/Dag%2065%20-%20Het%20%20Woord%20is%20medicijn.htm Jezus geneest], Jezus-is-Heer.be. Geraadpleegd op 7 april 2020. </ref>: meer van Gods Woord tot zich nemen, meer tijd aan de overdenking ervan wijden.
 
'''Hulp.''' Zoals naast medicatie soms ook persoonlijke begeleiding door een arts nodig is, zo is dat ook met het medicijn van Gods Woord: soms is daarnaast persoonlijke hulp nodig door een naaste (vriend, ouder, familielid, medegelovige) of door een professional (raadgever, psycholoog, psychiater). Gesproken woorden van wijzen zijn heilzaam. "De tong der wijzen is medicijn" (Spr. 12:18). <blockquote>''Spr 12:18  Daar is een, die [woorden] als steken van een zwaard onbedachtelijk uitspreekt; maar de tong der wijzen is medicijn. (SV)''</blockquote>Dit vers in de Herziene Statenvertaling: <blockquote>''Spr 12:18  Er zijn er die als met dolksteken praten, ondoordacht, maar de tong van de wijzen betekent genezing. (HSV)'' </blockquote>Het medicijn van de tong is zelfs 'een boom des levens'. <blockquote>''Spr 15:4  Het medicijn van de tong is een boom des levens, maar verkeerdheid erin is een breuk in de geest. (HSV)''</blockquote>Die heilzame werking bezaten en bezitten de woorden van de Heer Jezus.<blockquote>''Lu 4:22  En allen gaven Hem getuigenis en verwonderden zich over de woorden van de genade die uit zijn mond kwamen, ...'' </blockquote>
 
== Verkoop en verspreiding ==
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.