Naar inhoud springen

Bijbel: verschil tussen versies

370 bytes toegevoegd ,  3 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 1:
De '''Bijbel''' is het ''geschreven'' [[De Bijbel: het woord van God|woord van God]]. Het is een verzameling van 66 heilige geschriften en heeft [[Gezag van de Bijbel|goddelijk gezag]]. De Bijbel beschrijft oorsprong en toekomst van de wereld, Gods handelen met de mens en de geschiedenis en toekomst van Gods volk. De geschriften zijn door verschillende mensen, door God geïnspireerd, op verschillende tijden en plaatsen tot stand gekomen en later samengevoegd tot één boek. Dit is het meest verspreide boek ter wereld geworden.
 
'''Naam.''' Het woord ''bijbelBijbel'' komt van het Griekse meervoudswoord ''biblia'' = boeken. Zie het artikel [[Titels en namen van de Bijbel|Titels en namen van de bijbel]] voor titels en benamingen van de Bijbel.
 
== Geschriften ==
De Bijbel bestaat uit 66 geschriften of 'boeken'. Het boek van de Psalmen is met meer dan 2500 verzen het grootste Bijbelboek. Het kleinste Bijbelboek is Filemon, het telt 25 verzen.
De Bijbel omvat 66 boeken in twee '''hoofddelen''': 39 boeken vormen het [[Oude Testament]] (OT) en 27 boeken vormen het [[Nieuwe Testament]] (NT). Het OT is vóór Christus ontstaan en ziet heen naar Hem. Het NT is ná Christus ontstaan en ziet ''terug'' op Zijn komst in de wereld, zijn leer en leven, zijn sterven, verrijzenis en hemelvaart. Het NT ziet ook ''omhoog'' naar de verheerlijkte Heer die in de hemel is en het ziet ''heen'' naar Zijn wederkomst.
 
'''Twee hoofddelen.''' De geschriften of 'boeken' van de Bijbel omvat 66 boekengeschriften in twee '''hoofddelen''': 39 boeken vormen het [[Oude Testament]] (OT) en 27 boeken vormen het [[Nieuwe Testament]] (NT). Het OT is vóór Christus ontstaan en ziet heen naar Hem. Het NT is ná Christus ontstaan en ziet ''terug'' op Zijn komst in de wereld, zijn leer en leven, zijn sterven, verrijzenis en hemelvaart. Het NT ziet ook ''omhoog'' naar de verheerlijkte Heer die in de hemel is en het ziet ''heen'' naar Zijn wederkomst.
Het '''Oude Testament''' omvat de volgende geschriften: Genesis, Exodus, Leviticus, Numeri, Deuteronomium, Jozua, Richteren, Ruth, I en II Samuël, I en II Koningen, I en II Kronieken, Ezra, Nehemia, Ester, Job, Psalmen, Spreuken, Prediker, Hooglied, Jesaja, Jeremia, Klaagliederen, Ezechiël, Daniël, Hosea, Joël, Amos, Obadja, Jona, Micha, Nahum, Habakuk, Sefanja, Haggai, Zacharia, Maleachi.
 
Het '''Oude Testament.''' Het Oude Testament omvat de volgende geschriften: Genesis, Exodus, Leviticus, Numeri, Deuteronomium, Jozua, Richteren, Ruth, I en II Samuël, I en II Koningen, I en II Kronieken, Ezra, Nehemia, Ester, Job, Psalmen, Spreuken, Prediker, Hooglied, Jesaja, Jeremia, Klaagliederen, Ezechiël, Daniël, Hosea, Joël, Amos, Obadja, Jona, Micha, Nahum, Habakuk, Sefanja, Haggai, Zacharia, Maleachi.
 
Over de indeling van het Oude Testament, zie art. [[Oude Testament]]
 
Het '''Nieuwe Testament.''' Het Nieuwe Testament omvat de volgende geschriften: Matteüs, Marcus, Lucas, Johannes, Handelingen der Apostelen, de brief van Paulus aan de Romeinen, de 1e en 2e brief van Paulus aan de Korintiërs, de brief van Paulus aan de Galaten, de brief van Paulus aan de Efeziërs, de brief van Paulus aan de Filippenzen, de brief van Paulus aan de Kolossenzen, de 1e en 2e brief van Paulus aan de Tessalonicenzen, de 1e en 2e brief van Paulus aan Timoteüs, de brief van Paulus aan Titus, de brief van Paulus aan Filemon, de brief aan de Hebreeën, de brief van Jakobus, de 1e en 2e brief van Petrus, de 1e, 2e en 3e brief van Johannes, de brief van Judas, de Openbaring van Johannes.
 
Over de indeling van het Nieuwe Testament, zie art. [[Nieuwe Testament]].
 
'''Driedeling per hoofddeel.''' In beide hoofddelen van de Bijbel kan men een drieluik onderscheiden van historische, leerstellige en profetische boeken: 
{| class="wikitable"
|
Regel 34 ⟶ 36:
 
== Hoofdstukken, verzen, woorden ==
'''Hoofdstukken en verzen.''' De indeling in '''hoofdstukken en verzen''' is niet gemaakt door de schrijvers van de Bijbelboeken, maar pas veel later aangebracht. Deze indeling wordt niet als door de Geest ingegeven beschouwd. Ze vergemakkelijken echter het verwijzen naar en het opzoeken van Schriftplaatsen.
 
De Schrift telt 1.189 hoofdstukken, waarvan 929 in het Oude Testament en 260 in het Nieuwe Testament. Elk hoofdstuk is nader verdeeld in verzen. De Schrift telt ongeveer 31.193 verzen: 23.325 in het Oude Testament en 7.058 in het Nieuwe Testament.
Regel 40 ⟶ 42:
De verdeling in ''hoofdstukken'' dateert uit de 13e eeuw. De kardinaal Hugo à Sancto Caro (overleden in    1262), of kardinaal Stephan Langton (overleden in 1228), hebben haar in de Vulgata aangebracht. De indeling in ''verzen'' is van joodse oorsprong. Naar het voorbeeld van de joden paste Hiëronymus die toe op de Vulgata. Voor het Nieuwe Testament danken wij die aan de geleerde Parijse boekdrukker Robert Estiene (Stephanus), 1551. Zijn zoon vertelt, dat hij die in zijn uitgave van het Griekse Nieuwe Testament aanbracht op zijn reis van Lyon naar Parijs, terwijl hij op zijn paard zat.
 
'''Woorden.''' De '''woorden''' van de Schrift zijn weldaarentegen wél door de Geest van God ingegeven. De grondtekst heeft ongeveer 430.938 woorden met in totaal zo'n 3.000.000 letters.
 
== Hoofdonderwerp ==
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.