Naar inhoud springen

1 Thessalonicenzen/Hoofdstuk 4: verschil tussen versies

k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 16:
1Th 4:8 Daarom, wie dit veracht, veracht niet een mens, maar God, die u ook zijn Heilige Geest heeft gegeven. (TELOS)
'''Heilige Geest heeft gegeven.''' Geest en vlees (verkeerde begeerte, die tot uiting komt in het verkeerd gebruik van het eigen lichaam (vers 4), strijden tegen elkaar. 
 
== 1 Thess. 4:9 ==
1Th 4:9  Wat nu de broederliefde betreft, hierover hebt u niet nodig dat wij u schrijven; want zelf bent u door God onderwezen om elkaar lief te hebben; (Telos)
'''De broederliefde.''' Dat is liefde tot de broeders (vers 10).
 
''1Th 1:3  onophoudelijk gedachtig aan uw werk van het geloof en <u>uw</u> arbeid van de <u>liefde</u> en uw volharding van de hoop op onze Heer Jezus Christus, tegenover onze God en Vader,'' (Telos)
 
'''Door God onderwezen.''' Door Woord en Geest.
 
== 1 Thess. 4:13 ==
Regel 25 ⟶ 33:
== 1 Thess. 4:14 ==
1Th 4:14 Want als wij geloven dat Jezus is gestorven en opgestaan, evenzeer zal God ook de door Jezus ontslapenen met Hem brengen. (TELOS)
'''Door Jezus ontslapenen.''' In vers 16 worden zij aangeduid met "''de doden in Christus''". Vergelijk 1 Cor. 15:18 "''zij die in Christus ontslapen zijn".''
 
'''Met Hem brengen.''' De Heer Jezus komt terug en de ontslapen heiligen, door Hemzelf opgewekt, zijn met Hem.
 
''1Th 3:13  opdat Hij uw harten versterkt om onberispelijk te zijn in heiligheid voor onze God en Vader bij <u>de komst van onze Heer Jezus met al zijn heiligen</u>. Amen. (Telos)''
 
'''Brengen.''' Vervoerders en pakketdiensten spreken tegenover hun klanten van een 'bezorgdag'. God kent, met eerbied gezegd, ook zo'n bezorgdag: de dag dat Hij de door Jezus ontslapenen ''brengt, bezorgt''.
 
== 1 Thess. 5:15 ==
<blockquote>1Th 4:15  (Want dit zeggen wij u door het woord van de Heer, dat wij, de levenden die overblijven tot de komst van de Heer, de ontslapenen geenszins zullen voorgaan. (Telos)</blockquote>'''Levenden die overblijven.''' Zie ook vers 17. De ontslapenen worden "doden" genoemd (vers 16).
 
== 1 Thess. 4:16 ==
1Th 4:16  Want de Heer Zelf zal met een bevelend roepen, met de stem van een aartsengel en met de bazuin van God neerdalen van de hemel; en de doden in Christus zullen eerst opstaan; (Telos)
'''Bevelend roepen.''' In het Grieks is dit één woord, κελευσμα, ''keleuma'', dat men kan vertalen met "commando" of "bevelsroep”. Het woord komt alleen op deze plaats voor. Andere overzetters kozen "geroep" (SV, HSV), "teken" (NBG51, Canisius), "bevel" (Willibrordvertaling, Naardense vertaling), "signaal" (NBV2004), "bevelwoord" (Leidse vertaling), "machtwoord' (synodale vertaling), "veldgeroep" (Nederlandse Luthervertaling), "Feldgeschrey" (Luther), "shout" (King James-vertaling). De betekenis van het Griekse woord is: een opdracht, bevel, in het bijzondere een stimulerende schreeuw. Het wordt gebruikt voor:
 
* het signaal dat de stuurman van een schip aan roeiers geeft, of de bevelhebber aan soldaten: een luide oproep, een stoot op de trompet e.d.
* het bevel of geroep waarmee mensen dieren aansporen, zoals een wagenmenner zijn paarden, of jagers hun honden, enz
 
Met een bevelend roepen wekte de Heer zijn vriend Lazarus uit de dood op.
 
''Joh 11:43  En na dit gezegd te hebben riep Hij met luider stem: Lazarus, kom naar buiten! Joh 11:44  De gestorvene kwam naar buiten, zijn voeten en zijn handen gebonden met grafdoeken, en zijn gezicht was met een zweetdoek omwonden. Jezus zei tot hen: Maakt hem los en laat hem heengaan. Joh 11:45  Velen dan van de Joden die naar Maria toe waren gekomen en hadden gezien wat Hij had gedaan, geloofden in Hem;'' (Telos)
 
'''Met de stem van een aartsengel.''' Dit betekent niet dat de Heer een aartsengel is, noch dat de stem van de Heer gelijk is aan die een aartsengel gelijk is, maar dat zijn nederdaling gepaard gaat met de stem van een aartsengel, evenals met bazuingeschal.
 
'''De doden in Christus.''' Worden in vers 14 genoemd: de door Jezus ontslapenen. Tegenover de doden staan de 'levenden' (vs. 14, 16).
 
== 1 Thess. 4:17 ==
1Th 4:17  daarna zullen wij, de levenden die overblijven, samen met hen in wolken worden opgenomen de Heer tegemoet in de lucht; en zo zullen wij altijd met de Heer zijn. (Telos)
'''Levenden.''' Zie vers 15.
 
'''Samen met hen ... worden opgenomen de Heer tegemoet.''' De levenden worden eerst herenigd met de opgewekte heiligen. Immers, God ''brengt'' de opgewekten tot de levenden (vers 14). Opwekking → bezorging → opneming in wolken → tegemoet gaan → ontmoeting met de Heer.
 
'''Wolken.''' De wolken spreken van Goddelijke tegenwoordigheid. De Heer Jezus komt de wereld terug “met de wolken” (Dan 7:13, Opb 1:7), “op de wolken” (Mt 24:30), “in de wolken” (Mc 13:26). Zie [[Wederkomst van Jezus Christus]].
 
'''In wolken worden opgenomen.''' Op de berg der verheerlijking ging de drie leerlingen Petrus, Jakobus en Johannes een wolk in.
 
''Lu 9:34  Toen hij nu dit zei, kwam er een wolk en overschaduwde hen, en zij werden bang toen zij de wolk ingingen. (Telos)''
 
== 1 Thess. 4:18 ==
1Th 4:18  Vertroost daarom elkaar met deze woorden. (Telos)
Uit deze woorden van hoop op hereniging met dierbare overledenen kunnen wij troost en levensmoed putten.
 
== 1 Thess. 4:13-18 Muzikaal vertolkt ==
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.