Naar inhoud springen

Vrijmetselarij: verschil tussen versies

1.390 bytes toegevoegd ,  3 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 3:
'''Doel.''' Zij stelt zich ten doel de ontwikkeling van al die eigenschappen van geest en gemoed, die de mens en de mensheid, de enkeling en de gemeenschap, kunnen opvoeren naar hoger geestelijk peil. Het doel is tweeledig: verbetering van zichzelf en van de wereld; een vrije harmonieuze persoonlijkheid en een goede harmonieuze samenleving. "Iedere vrijmetselaar hakt aan zijn eigen ruwe steen en beschouwt het eigen leven als een te voltooien bouwwerk.”<ref name=":0">Aldus de Nederlandse Grootmeester in 2011. Bron: ''Vrijmetselarij'', jaargang 65, dec. 2011, nr. 10.</ref> "Verbeter de wereld, begin bij jezelf". Een vrijmetselaar "bouwt aan de tempel der mensheid, aan een betere wereld, waarbij hij zichzelf ziet als een bouwsteen, een ruwe steen die moet worden bekapt en gepolijst tot een zuivere kubiek. Zodat die gave kubieke steen kan worden ingepast in het grote bouwwerk"<ref name=":0" />. Het grote bouwwerk is "de tempel der mensheid".
 
'''Weg.''' De enkeling is als een ruwe steen. De vrijmetselaar is als een steenhouwer die zichzelf behouwt, aan zichzelf werkt tot hij een kubieke steen is die geschikt is om te worden in gepast in een tempel van levende stenen. Deze zelfontwikkeling vindt plaats in gemeenschap met andere vrijmetselaars. En in het licht van een hoog beginsel, symbolisch aangeduid als ‘Opperbouwmeester des Heelals’.
 
Voor de ontwikkeling van de persoonlijkheid in gemeenschap met anderen moet men oog hebben voor wat ''verbindt'', wat de eenheid bevordert, zonder te letten op wat scheidt, op verschillen in stand, godsdienst, staatkundige richting, enz. "De vrijmetselaar zoekt op wat mensen verbindt en tracht weg te nemen wat hen verdeelt, opdat het ideaal van een alles verbindende broederschap gestalte kan krijgen."<ref name=":1">Bron: ''Vrijmetselarij'', jaargang 65, dec. 2011, nr. 10.</ref>
 
'''Symbolen en rituelen.''' Een vrijmetselaar werkt samen met andere vrijmetselaren aan zijn persoonlijke vorming, met behulp van symbolen en rituelen. De symboliek is tweeledig; men werkt met symbolen ontleend aan de ''bouw'' (ruwe steen en de werktuigen passer, winkelhaak en schietlood) en aan het ''licht''. Een zeer belangrijk symbool is de ruwe steen. Het hoogste symbool betreft de BouwmeesterOpperbouwmeester van het heelal. Naar wie dat symbool verwijst, dat mogen de individuele vrijmetselaars zelf (verschillend) duiden. De plaats waar de vrijmetselaars vergaderen heet 'tempel'. Boven de deur van de tempel staat de spreuk "Ken uzelf". Op de tafel van de voorzitter een bijbel opengeslagen bij Johannes 1. Daarbij liggen een passer en een winkelhaak. Johannes de Doper, 'de aanhanger van het licht', is schutspatroon van de vrijmetselaarsbeweging.
 
In de loges, 'werkplaatsen', worden zeer oude rituelen beoefend, die zorg­vuldig geheim worden gehouden, evenals een stelsel van herkenningstekens, enz., dat de vrijmetselaars bezitten.
 
'''Levensbeschouwing en -houding.''' "De vrijmetselaar ziet de wereld en het leven als een te voltooien bouwwerk."<ref name=":0" /> "De vrijmetselaar erkent de hoge waarde van de menselijke persoonlijkheid, de gelijkwaardigheid van alle mensen, ieders recht om zelfstandig te zoeken naar waarheid en ieders verantwoordelijkheid voor zijn doen en laten."<ref name=":1" /> Een kenmerk van de vrijmetselarij is dat zij fel anti-dogmatisch is. Zij is tegen elke leerdwang. Ieder mag zijn mening en stellige overtuiging hebben, maar deze niet opdringen of als 'de waarheid' verkondigen. Op de eerste plaats komen verdraagzaamheid, rechtvaardigheid en eenheid van alle mensen. In de samenkomsten van de vrijmetselaren is debat over politiek of godsdienst verboden. Het genootschap is een hechte broederschap met een grote mate van onderlinge hulpverlening.
 
'''Naam.''' Het woord vrijmetselaar komt van het Engelse ''freemason'', hoogstwaarschijnlijk een samentrekking van ''freestone'' (= fijne kalksteen) en ''mason'' ( = steenhouwer, metselaar). Synoniem van ''vrijmetselarij'' is ''maçonnerie'', van het Franse ''maçon'' = metselaar.
 
'''Godsbeeld.''' God wordt voorgesteld als de Opperbouwmeester van het heelal. Alle godsdiensten vereren eigenlijk dat ene Opperwezen. Wie God is, dat mogen de vrijmetselaars zelf invullen.
 
'''Oorsprong.''' De vrijmetselarij is ontstaan uit de middeleeuwse gilden van ambachtslieden die aan de bouwen van kathedralen werkten. Het officiële begin van de orde der vrijmetselarij ligt in 1717 in Engeland. In deze 18e eeuw ontstonden verschillende geheime bewegingen en occultistische groepen. De vrijmetselarij draagt dan ook de kenmerken van deze eeuw: humanisme, rationalisme en mystiek.
Regel 30:
 
'''Graden.''' De vorming van een vrije, harmonische persoonlijkheid is een lange en zware weg. Daarom onderscheidt men drie graden, namelijk die van leerling, gezel en meester. Elke graad gaat vooraf door een zekere leeftijd.
 
'''Toelating.''' De toelatings- of aannemingsprocedure is lang en zorgvuldig. De meeste mensen die lid worden zijn aangedragen door vrijmetselaars. Een commissie onderzoekt of een kandidaat past in de sfeer die iedere loge kenmerkt. Beide loge en kandidaat moeten het gevoel krijgen dat ze bij elkaar passen<ref name=":1" />.
 
'''Duistere denkbeelden.''' Dat in de vrijmetselarij duistere denkbeelden voorkomen, blijkt uit de volgende citaten van hoge vrijmetselaars<ref>Aangehaald in: W.J. Ouweneel, ''Domein van de slang; christelijke handboek over occultisme en mysticisme'' (Amsterdam: Buijten & Schipperheijn, 1978), blz. 250.</ref>.
Regel 46 ⟶ 48:
 
'''Ex-vrijmetselaars.''' Er zijn vrijmetselaars die die vrijmetselarij de rug hebben toegekeerd en christen zijn geworden. Sommigen van hen hebben zich verenigd in Ex-Masons for Jesus.
 
== Beoordeling ==
Hoewel in de vrijmetselarij christelijke invloeden zijn aan te wijzen, kan zij niet als een christelijke onderneming worden beschouwd. De Bijbel maakt een scherp onderscheidt tussen God en de afgoden, tussen waarheid en leugen. In de vrijmetselarij worden die verschillen verdoezeld. Niet alle overtuigingen van mensen zijn gelijkwaardig. Het Woord van God leert dat we [[verzoening]] met God, [[bekering]], [[wedergeboorte]], [[vergeving]] en een nieuwe natuur nodig hebben. Zonder de Heer Jezus Christus komt geen harmonieuze samenleving tot stand. Het [[vrederijk]] ontstaat niet door moeizame zelfbearbeiding van de burgers.
 
== Meer informatie ==
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.