Naar inhoud springen

Vrijmetselarij: verschil tussen versies

353 bytes toegevoegd ,  3 jaar geleden
k
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 7:
Voor de ontwikkeling van de persoonlijkheid in gemeenschap met anderen moet men oog hebben voor wat ''verbindt'', wat de eenheid bevordert, zonder te letten op wat scheidt, op verschillen in stand, godsdienst, staatkundige richting, enz. "De vrijmetselaar zoekt op wat mensen verbindt en tracht weg te nemen wat hen verdeelt, opdat het ideaal van een alles verbindende broederschap gestalte kan krijgen."<ref name=":1">Bron: ''Vrijmetselarij'', jaargang 65, dec. 2011, nr. 10.</ref>
 
'''Symbolen en rituelen.''' Een vrijmetselaar werkt samen met andere vrijmetselaren aan zijn persoonlijke vorming, met behulp van symbolen en rituelen. De symboliek is tweeledig; men werkt met symbolen ontleend aan de ''bouw'' (ruwe steen en de werktuigen passer, winkelhaak en schietlood) en aan het ''licht''. Een zeer belangrijk symbool is de ruwe steen. Het hoogste symbool betreft de Opperbouwmeester van het heelal. Naar wie dat symbool verwijst, dat mogen de individuele vrijmetselaars zelf (verschillend) duiden. De plaats waar de vrijmetselaars vergaderen heet 'tempel'. Boven de deur van de tempel staat de spreuk "Ken uzelf". Op de tafel van de voorzitter een bijbel opengeslagen bij Johannes 1. Daarbij liggen een passer en een winkelhaak. Johannes de Doper, 'de aanhanger van het licht', is schutspatroon van de vrijmetselaarsbeweging. Echter, de naam van Jezus mag in geen enkele ceremonie, gebed of gesprek genoemd worden.
 
In de loges, 'werkplaatsen', worden zeer oude rituelen beoefend, die zorg­vuldigzorgvuldig geheim worden gehouden, evenals een stelsel van herkenningstekens, enz., dat de vrijmetselaars bezitten.
 
'''Levensbeschouwing en -houding.''' "De vrijmetselaar ziet de wereld en het leven als een te voltooien bouwwerk."<ref name=":0" /> "De vrijmetselaar erkent de hoge waarde van de menselijke persoonlijkheid, de gelijkwaardigheid van alle mensen, ieders recht om zelfstandig te zoeken naar waarheid en ieders verantwoordelijkheid voor zijn doen en laten."<ref name=":1" /> Een kenmerk van de vrijmetselarij is dat zij fel anti-dogmatisch is. Zij is tegen elke leerdwang. Ieder mag zijn mening en stellige overtuiging hebben, maar deze niet opdringen of als 'de waarheid' verkondigen. Op de eerste plaats komen verdraagzaamheid, rechtvaardigheid en eenheid van alle mensen. In de samenkomsten van de vrijmetselaren is debat over politiek of godsdienst verboden. Het genootschap is een hechte broederschap met een grote mate van onderlinge hulpverlening.
Regel 58:
 
[https://nl.wikipedia.org/wiki/Vrijmetselarij Vrijmetselarij], nl.wikipedia.org.
 
John Hofman, [https://stichting-promise.nl/sekten/vrijmetselarij-en-new-age-deel-1.htm Vrijmetselarij en New Age] (1997), artikel in twee delen, op Stichting-Promise.nl. De auteur trekt parallellen tussen het New Age-denken en de beweging van de vrijmetselarij.
 
N.H. Webster, ''Secret Societies and Subversive Movements'' (Londen, 1964<sup>8</sup>). Een hoofdwerk over geheime genootschappen, waaronder die van de vrijmetselarij.
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.