Naar inhoud springen

Vrijmetselarij: verschil tussen versies

Geen verandering in de grootte ,  3 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 1:
'''Vrijmetselarij''' of ''maçonnerie'' is een geestelijk en zedelijk maatschappelijke beweging, belichaamd in een geheim genoot­schapgenootschap, dat zijn leden over de gehele beschaaf­debeschaafde wereld telt. Zij is een levenshouding en een levensbeschouwing, met traditionele vormen en gebruiken. Er zijn christelijke invloeden aan te wijzen.
 
'''Doel.''' Zij stelt zich ten doel de ontwikkeling van al die eigenschappen van geest en gemoed, die de mens en de mensheid, de enkeling en de gemeenschap, kunnen opvoeren naar hoger geestelijk peil. Het doel is tweeledig: verbetering van zichzelf en van de wereld; een vrije harmonieuze persoonlijkheid en een goede harmonieuze samenleving. "Iedere vrijmetselaar hakt aan zijn eigen ruwe steen en beschouwt het eigen leven als een te voltooien bouwwerk.”<ref name=":0">Aldus de Nederlandse Grootmeester in 2011. Bron: ''Vrijmetselarij'', jaargang 65, dec. 2011, nr. 10.</ref> "Verbeter de wereld, begin bij jezelf". Een vrijmetselaar "bouwt aan de tempel der mensheid, aan een betere wereld, waarbij hij zichzelf ziet als een bouwsteen, een ruwe steen die moet worden bekapt en gepolijst tot een zuivere kubiek. Zodat die gave kubieke steen kan worden ingepast in het grote bouwwerk"<ref name=":0" />. Het grote bouwwerk is "de tempel der mensheid".
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.