Naar inhoud springen

Vrijmetselarij: verschil tussen versies

887 bytes toegevoegd ,  3 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 1:
'''Vrijmetselarij''' of ''maçonnerie'' is een geestelijk en zedelijk maatschappelijke beweging, belichaamd in een geheim genootschap, dat zijn leden over de gehele beschaafde wereld telt. Zij is een levenshouding en een levensbeschouwing, met traditionele vormen en gebruiken. Er zijn christelijke invloeden aan te wijzen.
 
'''Naam.''' Het woord vrijmetselaar komt van het Engelse ''freemason'', hoogstwaarschijnlijk een samentrekking van ''freestone'' (= fijne kalksteen) en ''mason'' ( = steenhouwer, metselaar)<ref name=":2" />. Synoniem van ''vrijmetselarij'' is ''maçonnerie'', van het Franse ''maçon'' = metselaar.
 
'''Doel.''' Zij stelt zich ten doel de ontwikkeling van al die eigenschappen van geest en gemoed, die de mens en de mensheid, de enkeling en de gemeenschap, kunnen opvoeren naar hoger geestelijk peil. Het doel is tweeledig: verbetering van zichzelf en van de wereld; een vrije harmonieuze persoonlijkheid en een goede harmonieuze samenleving. "Iedere vrijmetselaar hakt aan zijn eigen ruwe steen en beschouwt het eigen leven als een te voltooien bouwwerk.”<ref name=":0">Aldus de Nederlandse Grootmeester in 2011. Bron: ''Vrijmetselarij'', jaargang 65, dec. 2011, nr. 10.</ref> "Verbeter de wereld, begin bij jezelf". Een vrijmetselaar "bouwt aan de tempel der mensheid, aan een betere wereld, waarbij hij zichzelf ziet als een bouwsteen, een ruwe steen die moet worden bekapt en gepolijst tot een zuivere kubiek. Zodat die gave kubieke steen kan worden ingepast in het grote bouwwerk"<ref name=":0" />. Het grote bouwwerk is "de tempel der mensheid".
 
'''Weg.''' De enkeling is als een ruwe steen. De vrijmetselaar is als een steenhouwer die zichzelf behouwt, aan zichzelf werkt tot hij een kubieke steen is die geschikt is om te worden in gepast in een tempel van levende stenen. Deze zelfontwikkeling vindt plaats in gemeenschap met andere vrijmetselaars. En in het licht van een hoog beginsel, symbolisch aangeduid als ‘Opperbouwmeester des Heelals’.
[[Bestand:Freemasonry in Rehovot.jpg|miniatuur|412x412px|Ook in Israël zijn vrijmetselaars. Hier zijn de bekende symbolen van de vrijmetselarij te zien: passer en winkelhaak. De letter G verwijst naar het heilige en kan worden opgevat als God, Grote Geometer, Gnosis e.d. ]]
 
Voor de ontwikkeling van de persoonlijkheid in gemeenschap met anderen moet men oog hebben voor wat ''verbindt'', wat de eenheid bevordert, zonder te letten op wat scheidt, op verschillen in stand, godsdienst, staatkundige richting, enz. "De vrijmetselaar zoekt op wat mensen verbindt en tracht weg te nemen wat hen verdeelt, opdat het ideaal van een alles verbindende broederschap gestalte kan krijgen."<ref name=":1">Bron: ''Vrijmetselarij'', jaargang 65, dec. 2011, nr. 10.</ref>
 
Regel 13 ⟶ 15:
'''Levensbeschouwing en -houding.''' "De vrijmetselaar ziet de wereld en het leven als een te voltooien bouwwerk."<ref name=":0" /> "De vrijmetselaar erkent de hoge waarde van de menselijke persoonlijkheid, de gelijkwaardigheid van alle mensen, ieders recht om zelfstandig te zoeken naar waarheid en ieders verantwoordelijkheid voor zijn doen en laten."<ref name=":1" /> Een kenmerk van de vrijmetselarij is dat zij fel anti-dogmatisch is. Zij is tegen elke leerdwang. Ieder mag zijn mening en stellige overtuiging hebben, maar deze niet opdringen of als 'de waarheid' verkondigen. Op de eerste plaats komen verdraagzaamheid, rechtvaardigheid en eenheid van alle mensen. In de samenkomsten van de vrijmetselaren is debat over politiek of godsdienst verboden. Het genootschap is een hechte broederschap met een grote mate van onderlinge hulpverlening.
 
'''Godsbeeld.''' God wordt voorgesteld als de Opperbouwmeester van het heelal. Alle godsdiensten vereren eigenlijk dat ene Opperwezen. Wie God is, dat mogen de vrijmetselaars zelf invullen.
'''Naam.''' Het woord vrijmetselaar komt van het Engelse ''freemason'', hoogstwaarschijnlijk een samentrekking van ''freestone'' (= fijne kalksteen) en ''mason'' ( = steenhouwer, metselaar). Synoniem van ''vrijmetselarij'' is ''maçonnerie'', van het Franse ''maçon'' = metselaar.
 
'''Godsbeeld.''' God wordt voorgesteld als de Opperbouwmeester van het heelal. Alle godsdiensten vereren eigenlijk dat ene Opperwezen. Wie God is, dat mogen de vrijmetselaars zelf invullen.
 
'''Oorsprong.''' De vrijmetselarij is ontstaan uit de middeleeuwse gilden van ambachtslieden die aan de bouwen van kathedralen werkten. Het officiële begin van de orde der vrijmetselarij ligt in 1717 in Engeland. In deze 18e eeuw ontstonden verschillende geheime bewegingen en occultistische groepen. De vrijmetselarij draagt dan ook de kenmerken van deze eeuw: humanisme, rationalisme en mystiek.
Regel 43:
'''Aanhang en invloed.''' Het aantal vrijmetselaars over de gehele wereld wordt op ca. 6 miljoen geschat, met ca. 6200 in Nederland<ref>B. van Gelder en E.G. Hoekstra, ''Spoorzoeken in de bonte wereld van geloven en denken''. (Meulenhoff Educatief: 20e, geheel gewijzigde druk), blz. 178.</ref>. De vrijmetselarij heeft vooral aanhangers onder intellectuelen en leidende figuren in de maatschappij, onder meer in het Nederlandse koninklijke huis van Oranje. In 1816 werd prins Hendrik het hoofd van de vrijmetselaars in Nederland. Ofschoon de vrijmetselarij als zodanig „neutraal” is, vormt deze beweging in verschillende staten een belangrijke (achter de schermen werkende) factor op politiek gebied.
 
'''Beeldvorming.''' "Over geen groep worden zoveel en zulke onzinnige verhalen verteld en geruchten verspreid als over de vrijmetselaars," aldus een leerboek over geestelijke bewegingen en groepen<ref name=":2">B. van Gelder en E.G. Hoekstra, ''Spoorzoeken in de bonte wereld van geloven en denken''. (Meulenhoff Educatief: 20e, geheel gewijzigde druk), blz. 176.</ref>. Oorzaak is onder meer de geslotenheid van het genootschap en de strikte geheimhouding van de rituelen.
 
'''Bestrijding.''' Af en toe werden de vrijmetselaars en/of hun gedachtegoed fel bestreden. Een pauselijke encycliek van 1884 verwerpt de vrijmetselarij. Sinds het Tweede Vaticaanse Concilie (162-195) is de Rooms-Katholieke Kerk minder afwijzend.
Regel 50:
 
== Beoordeling ==
Hoewel in de vrijmetselarij christelijke invloeden zijn aan te wijzen, kan zij beslist niet als een christelijke onderneming worden beschouwd. De Bijbel maakt een scherp onderscheidt tussen God en de afgoden, tussen waarheid en leugen. In de vrijmetselarij worden die verschillen verdoezeld. Niet alle overtuigingen van mensen zijn gelijkwaardig. Het Woord van God leert dat we [[verzoening]] met God, [[bekering]], [[wedergeboorte]], [[vergeving]] en een nieuwe natuur nodig hebben. Zonder de Heer Jezus Christus komt geen harmonieuze samenleving tot stand. Het [[vrederijk]] ontstaat niet door moeizame zelfbearbeiding van de burgers.
 
Is de vrijmetselarij een geheim genootschap met kwade bedoelingen? Worden daarin kwade zaken bekokstoofd? Er schijnen duistere elementen te werken. Het oordeel van God zal het eens duidelijk maken. De Heer Jezus heeft gezegd: <blockquote>''Lu 12:2  Er is echter niets bedekt dat niet ontdekt, en verborgen dat niet bekend zal worden. Lu 12:3  Daarom, alles wat u in de duisternis hebt gezegd, zal in het licht worden gehoord; en wat u in het oor hebt gesproken in de binnenkamers, zal op de daken worden gepredikt.'' (Telos) </blockquote>
 
== Meer informatie ==
Regel 59 ⟶ 61:
[https://nl.wikipedia.org/wiki/Vrijmetselarij Vrijmetselarij], nl.wikipedia.org.
 
John Hofman, [https://stichting-promise.nl/sekten/vrijmetselarij-en-new-age-deel-1.htm Vrijmetselarij en New Age] (1997), artikel in twee delen, op Stichting-Promise.nl. De auteur trekt parallellen tussen het New Age-denken en de beweging van de vrijmetselarij en wijst op duistere elementen.
 
N.H. Webster, ''Secret Societies and Subversive Movements'' (Londen, 1964<sup>8</sup>). Een hoofdwerk over geheime genootschappen, waaronder die van de vrijmetselarij.
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.