Naar inhoud springen

Vrijmetselarij: verschil tussen versies

2 bytes toegevoegd ,  3 jaar geleden
k
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 51:
'''Beeldvorming.''' "Over geen groep worden zoveel en zulke onzinnige verhalen verteld en geruchten verspreid als over de vrijmetselaars," aldus een leerboek over geestelijke bewegingen en groepen<ref name=":2">B. van Gelder en E.G. Hoekstra, ''Spoorzoeken in de bonte wereld van geloven en denken''. (Meulenhoff Educatief: 20e, geheel gewijzigde druk), blz. 176.</ref>. Oorzaak is onder meer de geslotenheid van het genootschap en de strikte geheimhouding van de rituelen.
 
'''Bestrijding.''' Af en toe werden de vrijmetselaars en/of hun gedachtegoed fel bestreden. Een pauselijke encycliek van 1884 verwerpt de vrijmetselarij. Sinds het Tweede Vaticaanse Concilie (1621962-1951965) is de Rooms-Katholieke Kerk minder afwijzend.
 
'''Ex-vrijmetselaars.''' Er zijn vrijmetselaars die die vrijmetselarij de rug hebben toegekeerd en christen zijn geworden. Sommigen van hen hebben zich verenigd in Ex-Masons for Jesus.
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.