Naar inhoud springen

Vrijmetselarij: verschil tussen versies

74 bytes toegevoegd ,  3 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 33:
'''Sexen.''' Naast de algemene of mannelijke vrijmetselarij bestaat er sinds 1893 een gemengde vrijmetselarij, waarvan ook vrouwen lid kunnen zijn. En in 1947 werd een louter vrouwelijke orde opgericht.
 
'''Religieus.''' De vrijmetselarij heeft basiselementen van een religie: een godheid (de Grote Bouwmeester van het heelal), een traditie, een zedenwet, een heilsweg. De vrijmetselarij mengt verschillende dingen uit andereverscheidene godsdiensten ([[syncretisme]]). "Vrijmetselaar is een religie", stelt dan ook een voormalige hoge vrijmetselaar<ref>David L. Gray, in: [https://www.youtube.com/watch?v=6aMoT_1zwqg Confessions of a Former Freemason Turned Catholic Convert]. Youtube.com: 11 nov. 2018. </ref>, waarbij hij erkent dat er vrijmetselaars zijn die het niet met hem eens zijn.
 
'''Duistere denkbeelden.''' Dat in de vrijmetselarij duistere denkbeelden voorkomen, blijkt uit de volgende citaten van ''hoge'' vrijmetselaars<ref>Aangehaald in: W.J. Ouweneel, ''Domein van de slang; christelijke handboek over occultisme en mysticisme'' (Amsterdam: Buijten & Schipperheijn, 1978), blz. 250.</ref>.
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.