Naar inhoud springen

Vrijmetselarij: verschil tussen versies

1.659 bytes toegevoegd ,  3 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 32:
 
'''Sexen.''' Naast de algemene of mannelijke vrijmetselarij bestaat er sinds 1893 een gemengde vrijmetselarij, waarvan ook vrouwen lid kunnen zijn. En in 1947 werd een louter vrouwelijke orde opgericht.
 
'''Religieus.''' De vrijmetselarij heeft basiselementen van een religie: een godheid (de Grote Bouwmeester van het heelal), een traditie, een zedenwet, een heilsweg. De vrijmetselarij mengt verschillende dingen uit andere godsdiensten (syncretisme). "Vrijmetselaar is een religie", stelt dan ook een voormalige hoge vrijmetselaar<ref>David L. Gray, in: [https://www.youtube.com/watch?v=6aMoT_1zwqg Confessions of a Former Freemason Turned Catholic Convert]. Youtube.com: 11 nov. 2018. </ref>.
 
'''Duistere denkbeelden.''' Dat in de vrijmetselarij duistere denkbeelden voorkomen, blijkt uit de volgende citaten van ''hoge'' vrijmetselaars<ref>Aangehaald in: W.J. Ouweneel, ''Domein van de slang; christelijke handboek over occultisme en mysticisme'' (Amsterdam: Buijten & Schipperheijn, 1978), blz. 250.</ref>.
Regel 43 ⟶ 45:
'''Aanhang en invloed.''' Het aantal vrijmetselaars over de gehele wereld wordt op ca. 6 miljoen geschat, met ca. 6200 in Nederland<ref>B. van Gelder en E.G. Hoekstra, ''Spoorzoeken in de bonte wereld van geloven en denken''. (Meulenhoff Educatief: 20e, geheel gewijzigde druk), blz. 178.</ref>.
 
De vrijmetselarij heeft vooral aanhangers onder intellectuelen en leidende figuren in de maatschappij, onder meer in het Nederlandse koninklijke huis van Oranje. Prins Alexander van Oranje-Nassau (1818-1884) was Grootmeester in vrijmetselarij van 1882-1884. Frederik van Oranje-Nassau (1797-1881) was Grootmeester Nationaal van 1816-1881. Ook Koning Willem II der Nederlanden (1792-1849) was vrijmetselaar. Andere bekende vrijmetselaars in Nederland waren Pieter Oud (1886-1968), minister van financiën; Willem Drees (1886-1988), minister-president van 1948-1958; Frits Philips (1905-2005), bestuursvoorzitter van het Philipsconcern; Henk Vonhoff (1931-2010), politicus, die ook een boek schreef over acht vrijmetselaren-politici.<ref>Zie [https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_vrijmetselaars_uit_Nederland Lijst van vrijmetselaars uit Nederland]. Geraadpleegd op 10 mei 2020.</ref> Buiten Nederland waren de volgende bekende personen vrijmetselaren: Napoleon, George Washington, de eerste president van de VS, de componist Mozart, Winston Churchill, Brits staatsman en premier, Alexander Fleming, de ontdekker van penicilline, Edgar Hoover, directeur van de FBI, Willy Claes, secretaris-generaal van de NAVO.
 
Ofschoon de vrijmetselarij als zodanig „neutraal” is, vormt deze beweging in verschillende staten een belangrijke (achter de schermen werkende) factor op politiek gebied.
Regel 70 ⟶ 72:
 
[http://www.emfj.org/ www.EMFJ.org]. Website van ''Ex-masons for Jesus,'' ex-vrijmetselaars die nu Jezus volgen. Enkele van hun onderwijzingen zijn te lezen in [http://www.verhoevenmarc.be/PDF/vrijmetselaars.pdf Uit ''Ex-Vrijmetselaars voor Jezus''].
 
David L. Gray, [http://www.davidlgray.info/2010/09/19/catholicism-and-freemasonry-a-match-not-made-in-heaven/ This is why Catholics cannot be Freemasons], DavidLGray.info, 19 sept. 2010. De auteur was een hoge vrijmetselaar, die door een ontmoeting met Jezus tot bekering kwam en zich in 2006 aansloot bij de Rooms-Katholieke Kerk. Hij geeft verscheidene redenen waarom een katholieke christen geen vrijmetselaar kan zijn.
 
David L. Gray, [https://www.youtube.com/watch?v=6aMoT_1zwqg Confessions of a Former Freemason Turned Catholic Convert]. Youtube.com: 11 nov. 2018. Duur: 49 minuten. Getuigenis van een voormalige hoge Amerikaanse vrijmetselaar, die tevens agnost was en vóór zijn bekering de naam van Jezus haatte.
 
== Bronnen ==
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.