Naar inhoud springen

Jesaja (boek)/Hoofdstuk 21: verschil tussen versies

1.684 bytes toegevoegd ,  3 jaar geleden
k
Regel 109:
 
'''Keert weer.''' Voor het overige, keert weer tot de God van uw en onze vader Abraham, bekeert u oprecht, wanneer u gered wilt zijn. Daarom de kortheid van deze uitspraak, een kortheid, die bij de nauwe betrekking van Edom op Juda opmerkelijk zou zijn; daarom ook de gehele, zo hoogst eigenaardige toon, waarin deze profetie is gehouden, dat raadselachtige, in ‘t bijzonder ook het opschrift dat naar een plaats, streek in Edom en/of naar een zoon van Ismaël verwijst.<ref name=":1" />
[[Bestand:Midden-Oosten landschap - Access Foundation.jpg|miniatuur|1090x1090px]]
 
'''Komt.''' Komt om God te dienen en pas dan zal een troostvol antwoord op uw vraag gegeven kunnen gegeven<ref name=":1" />.
[[Midden-Oosten_landschap_-_Access_Foundation.jpg|Miniatuur|1200x1200]]
 
== Jes. 12:13 ==
Jes 21:13  De [[last]] tegen [[Arabië]]. In het woud van Arabië zult gijlieden vernachten, o gij reizende gezelschappen van Dedanieten! (SV)
'''De last van Arabië.''' In 't bijzonder een profetie tegen [[Dedan]] (Dedanieten) en [[Kedar]] (Kedarenen, vers 16), landstreken in Arabië (zie kaart).
<br />
 
'''In het woud van Arabië.''' In de bossen en doornstruiken van uw eigen land. De Dedanieten komen hier voor als verdreven van de Karavanenstraat. Door de oorlog, de gewelddadige uitbreiding van het Assyrische rijk, van het Noorden naar het Zuiden voortgaand, zijn zij verjaagd en moeten nu in een eenzame, akelige wildernis overnachten.
 
'''Reizende gezelschappen.''' Karavanen.
 
'''Dedanieten.''' Nakomelingen van [[Dedan]], de zoon van [[Koesj]]. Zij zijn een handeldrijvend volk (zie [[Dedanieten]]).
 
== Jes. 21:14 ==
Jes 21:14  Komt de dorstige tegemoet [met] water; de inwoners van het land van Tema zijn de vluchtende met zijn brood bejegend. (CP<ref name=":0" />)
'''Water ... brood.''' Om tijdens de vlucht te overleven.
'''Tema.''' Een Ismaëlitische landstreek, zie [[Tema]]. In de nabijheid daarvan wordt het toneel voorgesteld.
 
== Jes. 21:15 ==
Jes 21:15  Want zij vluchten voor de zwaarden, voor het uitgetrokken zwaard, en voor den gespannen boog, en voor de zwarigheid des krijgs. (SV)
Zij vluchten voor de oorlog met het opdoemende Assyrië.
 
== Jes. 21:16 ==
Jes 21:16  Want alzo heeft de HEERE tot mij gezegd: Nog binnen een jaar, gelijk de jaren eens dagloners zijn, zo zal al de heerlijkheid van Kedar ten ondergaan. (SV)
'''De heerlijkheid van [[Kedar, Kedarenen|Kedar]].''' De vrijheid en kracht en rijkdom van [[Kedar, Kedarenen|Kedar]], al de heerlijkheid van die hoofdstam onder de Arabische volken van Ismaëlietische afkomst, en van even zo krijgshaftige als handelzoekende aard.
 
== Bron ==
Karl August Dächsel; F. P. L. C. van Lingen; H. van Griethuijsen, Antz. et al, ''Bijbel, of De geheele Heilige Schrift, bevattende al de kanonieke boeken van het Oude en Nieuwe Testament (volgens de Staten-overzetting) : met in den tekst ingelaschte verklaringen en aanmerkingen van de beroemdste godgeleerden uit alle tijden'' (Kampen: Bos, 1893-1901). Enige tekst van het commentaar op dit hoofdstuk is onder wijziging verwerkt op 11 en 15 mei 2020.
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.