Naar inhoud springen

2 Thessalonicenzen/Hoofdstuk 2: verschil tussen versies

k
Regel 1:
{{Commentaar hoofdstuk}}
 
== 2 Thess. 2:1. Wij vragen u. ==
2Th 2:1 Wij vragen u echter, broeders, in verband met de komst van onze Heer Jezus Christus en onze bijeenvergadering tot Hem, (TELOS)
'''De komst van de onze Heer Jezus Christus.''' "... die ons redt van de komende toorn" (1 Thess. 1:10).
Regel 13:
''1Th 4:17 daarna zullen wij, de levenden die overblijven, samen met hen in wolken worden opgenomen de Heer tegemoet in de lucht; en zo zullen wij altijd met de Heer zijn. (TELOS)''
 
== 2 Thess. 2:2. Niet zo snel schrikken. ==
2Th 2:2 dat u niet zo snel in uw denken geschokt of verschrikt wordt, noch door geest, noch door woord, noch door brief als van ons, alsof de dag van de Heer al aangebroken zou zijn. (TELOS)
'''Geschokt of verschrikt ... alsof de dag van de Heer al aangebroken zou zijn.''' Want de dag van de Heer is een dag van toorn, maar zij verwachten gered te zullen worden van die toorn.
Regel 29:
Sommige vertalingen suggereren abusievelijk dat de dag nog niet was aangebroken, maar aanstaande was<ref>Over deze kwestie, zie G.H. Kramer, [https://www.oudesporen.nl/Download/OS1690.pdf De dag van de Heer: al aangebroken of nog aanstaande?] (2 Thess. 2:2). OudeSporen.nl, 2011.</ref>.
 
== 2 Thess. 2:3. Eerst de afval/opstand/verlatingweggang en de mens van de zonde. ==
2Th 2:3 Laat niemand u op enigerlei wijze bedriegen, want [die komt niet] als niet eerst de afval gekomen is en de mens van de zonde geopenbaard is, de zoon van het verderf, (TELOS)
 
Regel 37:
'''Bedriegen'''. Door een vals bericht of valse lering.
 
=== De afval / de opstand / hetde vertrekweggang (3b) ===
''De afval, of'' ''opstand'', ''of'' ''de afscheiding'' Het Griekse naamwoord is ''apostasia.'' Het betekent 'opstand, afval', maar kan ook 'vertrek, verdwijning' betekenen. Het standaard klassiek Griekse woordenboek van Liddell en Scott noemt als de tweede betekenis: 'departure, disappearance'<ref>Zie http://perseus.uchicago.edu/cgi-bin/philologic/getobject.pl?c.7:10:15.LSJ.1873894</ref>, dus fysiek vertrek, verdwijning. Het werkwoord ''aphistemi'', waarvan ''apostasia'' is afgeleid, kan 'weggaan, verlaten' betekenen.
'''De afval'''. Of ''het vertrek'', ''de verlating,'' ''de verwijdering''. Of ''de opstand, de rebellie''. Het Griekse naamwoord is ''apostasia.'' Het woord heeft hier een bepaald lidwoord, dus "de afval" of "het vertrek". Het gaat om een bijzondere gebeurtenis, niet om een langzaam proces, niet om een trend.
 
'''DeHet afval'''. Ofwoord ''het vertrekapostasia'', ''deheeft verlatinghier,'' ''dein verwijdering''.vers Of ''de opstand3, de rebellie''. Het Griekse naamwoord is ''apostasia.'' Het woord heeft hier een bepaald lidwoord, dus "de afval", "de opstand", of "hetde vertrekweggang". Het gaat om een bijzondere gebeurtenis, niet om een langzaam proces, niet om een trend.
<u>Afval.</u> De meeste vertalingen hebben 'de afval' of iets dergelijks: “de afval” (Leuvense Bijbel (1548), Biestkensbijbel (1560), Deux-Aesbijbel (1562), Statenvertaling (1637), Leidse vertaling, Brouwer-vertaling, Canisius, NBG-1951, Herziene Statenvertaling), “de afvalligheid” (NB), "de grote afval" (WV78), "de geloofsafval" (WV95), “velen zich van het geloof hebben afgekeerd” (NBV2004). De Engelse King James vertaling heeft "the falling away".
 
==== Afval ====
<u>Afval.</u> De meeste vertalingen hebben 'de afval' of iets dergelijks: “de afval” (Leuvense Bijbel (1548), Biestkensbijbel (1560), Deux-Aesbijbel (1562), Statenvertaling (1637), Leidse vertaling, Brouwer-vertaling, Canisius, NBG-1951, Herziene Statenvertaling), “de afvalligheid” (NB), "de grote afval" (WV78), "de geloofsafval" (WV95), “velen zich van het geloof hebben afgekeerd” (NBV2004). De Engelse King James vertaling heeft "the falling away".
 
Het gaat dan om de [[Afvallen, afval|afval]] van het geloof in de Heer Jezus of zelfs van het geloof in God. Dit laatste lijkt het geval, gelezen het volgende vers:
Regel 50 ⟶ 53:
''1Ti 4:1 De Geest nu zegt uitdrukkelijk, dat in de latere tijden sommigen van het geloof zullen <u>afvallen</u>, terwijl zij zich zullen bezighouden met verleidende geesten en leringen van demonen (Telos)''
 
==== Opstand ====
<u>Opstand.</u> Sommige vertalers hebben het Griekse woord apostasia verstaan als 'opstand'. Zo heeft de Nederlandse vertaling van de Peshita: 'rebellie'. De Engelse Douay-Rheims Bible (1582) heeft "revolt".
 
Een moeilijkheid van de duidingen 'afval' en 'opstand' is dat de komst van de Heer voor de zijnen voorafgegaan wordt door de komst van de Wetteloze, terwijl men uit andere Schriftplaatsen over de komst van de Heer de indruk krijgt dat die komst aanstaande is en elk ogenblik kan gebeuren. Als eerst de Wetteloze geopenbaard wordt, voordat de gelovigen worden opgenomen, dan komt de ''verwachting'' van de komst van de Wetteloze éérst, dan zien we éérst uit naar de komst van de Wetteloze, gelijk men uitziet naar een boemeltrein die voorafgaat aan de intercity-trein die men wil nemen.
 
==== Weggang ====
<u>Verlating.</u> Sommige vertalers hebben het Griekse woord ''apostasia'' verstaan als 'vertrek, weggaan', namelijk van de Gemeente. De Latijnse [[Vulgaat|Vulgaatvertaling]] (ca. 400 n.C.) van [[Hiëronymus van Stridon|Hiëronymus]] heeft ''dicessio.''
 
''2Th 2:3  ne quis vos seducat ullo modo quoniam nisi venerit <u>discessio</u> primum et revelatus fuerit homo peccati filius perditionis'' (Vulgaat)
Regel 76 ⟶ 83:
Sommige uitleggers<ref>De theoloog Andy Woods geeft in zijn boekje ''The Falling Away: Spiritual Departure of Physical Rapture?: A Second Look at 2 Thessalonians 2:3'' (2018), 10 uitleg- en geschiedkundige argumenten voor de stelling dat Paulus op ''fysiek'' vertrek duidt. De beknopte weergave van de argumenten in [https://www.youtube.com/watch?v=nU-S22S5gTM Andy Woods: The Apostasy Controversy] (Youtube.com: Prophecy Watchers, 26 apr. 2017. Duur: 28 min. 30 sec.).
 
Ook Gary Stearman is van mening dat Paulus de opneming van de gemeente aanduidt. Ook volgens Patric Heron en Johan Malan ziet deze ‘afval’ op de opname, zie <nowiki>http://www.raptureready.com/soap/anomaly.html</nowiki>. </ref> zijn van mening, gezien de context, dat het Griekse woord ''apostasia'' in 2 Thess. 2:3 beter als 'vertrek' (= weggaan van de gemeente van Jezus Christus naar de hemel) vertaald kan worden. Want vertrek, verdwijning is een geldige betekenis van het woord. Het standaard klassiek Griekse woordenboek van Liddell en Scott noemt als de tweede betekenis van ''apostasia'': 'departure, disappearance'<ref>Zie http://perseus.uchicago.edu/cgi-bin/philologic/getobject.pl?c.7:10:15.LSJ.1873894</ref>, dus fysiek vertrek, verdwijning. Het werkwoord ''aphistemi'', waarvan apostasia is afgeleid, kan 'weggaan, verlaten' betekenen. Zie hiervoor: [[Afvallen, afval]]. Men zou dan 'afscheiding' of 'weggang' (van het Duitse ''Weggang'' = het weggaan) kunnen bezigen als synoniem van 'opneming (van de gemeente)'. De opvatting dat ''apostasia'' hier op een fysiek vertrek, een fysiek weggaan duidt, is een minderheidsstandpunt. De kwestie met het debat dienaangaande wordt genoemd de 'apostasia-controverse'. Voor de uitleg 'vertrek, verwijdering' zijn echter goede gronden te geven<ref>De theoloog Andy Woods geeft in zijn boekje ''The Falling Away: Spiritual Departure of Physical Rapture?: A Second Look at 2 Thessalonians 2:3'' (2018), 10 uitleg- en geschiedkundige argumenten voor de stelling dat Paulus op ''fysiek'' vertrek duidt. De beknopte weergave van de argumenten in [https://www.youtube.com/watch?v=nU-S22S5gTM Andy Woods: The Apostasy Controversy] (Youtube.com: Prophecy Watchers, 26 apr. 2017. Duur: 28 min. 30 sec.) </ref>:
 
* Het woord betekent ''eigenlijk'' 'vertrek'. Dit kan zijn een leerstellig 'vertrek', weggaan ten opzichte van de goede leer, dus 'afval'. Het vertrek kan óók een letterlijk fysiek vertrek, fysieke verwijdering zijn.
*Het werkwoord ''aphistemi'', waarvan ''apostosia'' is afgeleid, wordt in het Nieuwe Testament in 12 van de 15 gevallen gebezigd voor een fysiek weggaan, verlaten. Zie [[Afvallen, afval]].
* De context, die mede de betekenis van een woord bepaalt, het 'verband' (vers 1), is 'de komst van onze Heer Jezus en onze bijeenvergadering tot Hem' (vers 1), de dag van de Heer en de oordelen (vers 2). Deze dag met zijn oordelen komt niet als niet eerst de apostasia gekomen is. De bijeenvergadering tot de Heer houdt een vertrek, een afscheiden van de heiligen in. Het oordeel van Sodom werd pas uitgevoerd na het afscheiden, weggaan van Lot en zijn vrouw en dochters. De zondvloed kwam pas nadat Noach en de zijnen naar binnen, in de ark waren gegaan.
Regel 94 ⟶ 101:
* John Nelson Darby (1800-1882) en William Kelly (1821-1906), beiden doorkneed in het Grieks, geloofden dat de gemeente vóór de openbaring van de mens der zonde naar de hemel vertrekt en zouden voor hun opvatting belang hebben gehad bij de betekenis 'vertrek', toch hebben zij als vertaling ‘apostasy’ (= geloofsafval) gekozen.
 
'''Eerst de afval.''' Of: ''eerst de opstand.'' Of: ''eerst de verwijderingweggang (vertrek, weggang, verdwijning, verlating).'' Deze gebeurtenis gaat vooraf aan de dag van de Heer (vers 2), de [[Dag van Jahweh]].
 
'''Gekomen.''' Het Griekse werkwoord is ερχομαι, <u>er</u>chomai, dat 'komen' of 'gaan' betekent, doch meestal in de eerstgenoemde betekenis voorkomt<ref>D. Harting, ''Grieks Woordenboek op het Nieuwe Testament'' (1861-1863). Opgenomen als ''Grieks-Nederlands handwoordenboek op het Nieuwe Testament'' in Online Bible (uitgeverij Importantia). Voorbeelden van 'gaan' worden vermeld in ''Griechisch-Deutsch Strongs Lexikon'', onderdeel van de Online Bible, een uitgave van Importantia. </ref>.
Regel 122 ⟶ 129:
Een uitgebreide studie van vers 3 is te lezen in het commentaar van Bruce Hurt: https://www.preceptaustin.org/2_thessalonians_23_commentary
 
Andy Woods, ''The Falling Away: Spiritual Departure of Physical Rapture?: A Second Look at 2 Thessalonians 2:3'' (2018). Dispensational Publishing House, 2018. Pagina's: 44. Tien, meest uitlegkundige argumenten voor de stelling dat Paulus op een ''fysiek'' vertrekweggaan van de gelovigen duidt.
 
[https://www.youtube.com/watch?v=nU-S22S5gTM Andy Woods: The Apostasy Controversy]. Youtube.com: Prophecy Watchers, 26 apr. 2017. Duur: 28 min. 30 sec. Beknopte weergave van Woods argumenten.
Regel 128 ⟶ 135:
Andy Woods, Second Thessalonians 2:3a - Spiritual or physical departure? [https://www.pre-trib.org/pretribfiles/pdfs/Woods-SecondThessalonians2-3_Pt1.pdf Deel 1], [https://www.pre-trib.org/pretribfiles/pdfs/Woods-SecondThessalonians2-3_Pt2.pdf deel 2], [https://www.pre-trib.org/pretribfiles/pdfs/Woods-SecondThessalonians2-3_Pt3.pdf deel 3]. Pre-Trib.org. Deze serie is oorspronkelijk gepubliceerd als een enkel artikel: "2 Thessalonians 2:3a: Apostasy or Rapture?," in: ''The Prophecy Watcher'', May 2017.
 
== 2 Thess. 2:4. Anti-god. ==
2Th 2:4 die zich verzet en zich verheft tegen al wat God heet of een voorwerp van verering is, zodat hij in de tempel van God gaat zitten en zichzelf vertoont dat hij God is. (Telos)
'''Die zich verzet en zich verheft tegen...'''. Deze Mens van de zonde is geen onverschillige ongelovige, God laat hem niet koud, hij is heet. Want Hij verzet zich. En verheft zich, maakt zichzelf groter in zijn verzet tegen God en godsdienst. Dit verzet kan men in verband brengen met apostasia (vers 3), wanneer men dit woord verstaat als 'rebellie'.
Regel 138 ⟶ 145:
'''Hij in de tempel van God gaat zitten en zichzelf vertoont dat hij God is'''. De Mens der zonde stelt zichzelf aan de wereld voor als God. Hij is een alternatieve god. Misschien is zijn boodschap: "Ik, ja wij allen, zijn goddelijk. Ik ben God, jullie zijn goden. Het goddelijke is in ons. Dat hebben wij in het verleden op een denkbeeldig buitenaards wezen geprojecteerd, met alle nare gevolgen van dien: godsdienstoorlogen, terreuraanslagen. God is echter niet buiten ons, maar in ons; wij zijn goden, ik ben God. Wij moeten niet een externe God dienen, maar onszelf, ons als mensheid." Deze woorden zijn verdicht. Het is ook mogelijk dat de Mens der zonde alleen zichzelf als goddelijk voorstelt, niet zijn medemensen.
 
== 2 Thess. 2:5. Herinnert u. ==
2Th 2:5 Herinnert u zich niet dat ik u dit gezegd heb, toen ik nog bij u was? (Telos)
In de korte tijd dat Paulus bij de Thessalonikers was geweest, had hij daarover gesproken.
 
== 2 Thess. 2:6-7. Tegenhouding. ==
2Th 2:6 En nu, u weet wat hem tegenhoudt, opdat hij geopenbaard wordt op zijn tijd. (Telos)
'''Wat hem tegenhoudt.''' Zie ook vers 7 "hij die nu tegenhoudt." Sommigen zien hier twee tegenhouders<ref>Wim Zwitser, ''De komst van Christus en de opname van de Gemeente''. Lezing in Veenendaal (NL), 10 juni 2017.</ref>: een wat dat tegenhoudt en een wie die tegenhoudt. De zaak (het 'wat') die tegenhoudt is de gemeente van God op aarde<ref>Wim Zwitser, zie andere voetnoot, en Dato Steenhuis denken aan de Gemeente van God.</ref>, de persoon (de 'wie) die tegenhoudt is de Heilige Geest, die in de Gemeente woont en met de Gemeente wordt weggenomen van de aarde. De Heilige Geest woont in en werkt door de gemeente van Christus. De gemeente is smaakverbeterend en bederfwerend [[zout]].
Regel 160 ⟶ 167:
'''Hij die nu tegenhoudt.''' Zie vers 6.
 
== 2 Thess. 2:8. Openbaring en ondergang. ==
2Th 2:8 En dan zal de wetteloze geopenbaard worden, die de Heer Jezus zal verteren door de adem van zijn mond en te niet doen door de verschijning van zijn komst; (Telos)
'''De wetteloze'''. Zie vers 7, "de verborgenheid van de wetteloosheid". ''De wetteloze'' is derde benaming: 1. de mens der zonde, 2. de zoon van het verderf, 3. de wetteloze. Zonde is wetteloosheid.
Regel 176 ⟶ 183:
'''Verschijning van zijn komst'''. Zijn zichtbare verschijning in deze wereld.
 
== 2 Thess. 2:9. Zijn komst. ==
2Th 2:9 hem, wiens komst naar de werking van de satan is met allerlei kracht en tekenen en wonderen van [de] leugen, (Telos)
'''Hem, wiens komst'''. Komst, Grieks: ''parousia.'' Dat is de komst van de Wetteloze,. dieEr aanzijn in dit zinsverband twee komsten: de komst van de Heer Jezusen (versdie 8)van voorafgaatde Wetteloze.
 
'''Naar de werking van de satan.''' Satan zal allerlei kracht en tekenen en wonderen te voorschijn brengen, om de heerschappij van de Wetteloze te bevestigen.
 
'''Naar de werking van de satan.''' De komst van de Heiland daarentegen was naar de werking van God: de aankondiging van zijn geboorte door een engel aan Maria, de verschijning van een engel aan Jozef in een droom, de verwekking door de Heilige Geest en de maagdelijke geboorte, de verschijning van engelen aan de herders, de leidstar van de wijzen, de goddelijke aanwijzing aan de wijzen in een droom, de verandering van water in wijn te Kana als het begin van Jezus' tekenen.
 
''Hnd 2:22 Mannen van Israel, hoort deze woorden: Jezus de Nazoreeer, een man, <u>door God aan u bevestigd door krachten, wonderen en tekenen die God door Hem in uw midden heeft gedaan,</u> zoals u zelf weet,'' (Telos)
 
Satan zal eveneens een man aan de mensheid bevestigen door krachten, wonderen en tekenen.
 
De apostel Paulus arbeidde naar ''Gods'' werking.
 
''Col 1:29 Hiervoor arbeid ik ook onder strijd naar zijn werking, die in mij werkt met kracht.'' (Telos)
 
'''Allerlei kracht en tekenen en wonderen van [de] leugen'''. 'Allerlei' of 'alle', beide vertalingen zijn mogelijk.
 
'''AllerleiDe krachtsatan enis tekeneneen enleugenaar, ja, wonderende 'vader van [de] leugen''' (Joh. De satan is een leugenaar8:44). Hij kan door de dienst van de Wetteloze allerlei kracht en tekenen en wonderen doen om de mensen te misleiden. De krachten die hij doet hangen samen met een leugen. Vers 10 spreekt van "allerlei bedrog".
 
In het laatste Bijbelboek in de duivel in staat het hele (!) aardrijk te misleiden.
 
''Opb 12:9  En de grote draak werd neergeworpen, de oude slang, die genoemd wordt duivel en de satan, die het hele aardrijk misleidt; hij werd neergeworpen op de aarde en zijn engelen werden met hem neergeworpen.'' (Telos)
 
De satan bedient zich in die tijd van het [[Beest uit de zee|Zeebeest]] en van de [[Beest uit de aarde|valse profeet]]. Het Beest zal ''wonderbaarlijk'' genezen van een dodelijke wond. De valse profeet misleidt de aardbewoners door wondertekenen te doen in tegenwoordigheid van het Zeebeest.
 
''Opb 13:12 En het oefent al het gezag van het eerste beest uit in diens tegenwoordigheid; en het maakt dat de aarde en zij die erop wonen, het eerste beest aanbidden, van wie de dodelijke wond genezen was. Opb 13:13 En het doet <u>grote tekenen</u>, zodat het zelfs vuur uit de hemel laat neerdalen op de aarde ten aanschouwen van de mensen.'' ''Opb 13:14  En het misleidt hen die op de aarde wonen, door de tekenen die hem gegeven zijn te doen in tegenwoordigheid van het beest, en het zegt tot hen die op de aarde wonen, dat zij voor het beest dat de wond van het zwaard had en weer leefde, een beeld moesten maken.'' (Telos)
 
De valse profeet geeft zelfs, naar de werking van de satan, 'adem' aan het beeld van het Beest (Opb. 13:15), zodat het als het ware tot leven komt.
 
In de eindtijd zijn ook andere valse profeten actief die tekenen en wonderen doen om zo mogelijk de uitverkorenen misleiden.
 
''Mt 24:24 Want er zullen valse christussen en valse profeten opstaan en <u>grote tekenen en wonderen</u> geven om zo mogelijk ook de uitverkorenen te misleiden. (Telos)''
 
''Mr 13:22 Want er zullen valse christussen en valse profeten opstaan en <u>tekenen en wonderen</u> geven om zo mogelijk de uitverkorenen te misleiden. (Telos)''
'''Naar de werking van de satan.''' De komst van de Heiland daarentegen was naar de werking van God: de aankondiging van zijn geboorte door een engel aan Maria, de verschijning van een engel aan Jozef in een droom, de verwekking door de Heilige Geest en de maagdelijke geboorte, de verschijning van engelen aan de herders, de leidstar van de wijzen, de goddelijke aanwijzing aan de wijzen in een droom, de verandering van water in wijn te Kana als het begin van Jezus' tekenen.
 
De Egyptische tovenaars deden ten tijde van Mozes' en Aärons optreden ook wonderen (Ex. 7:22; 8:7, 18).
'''Allerlei kracht en tekenen en wonderen van [de] leugen'''. De satan is een leugenaar. Hij kan door de dienst van de Wetteloze allerlei kracht en tekenen en wonderen doen. De krachten die hij doet hangen samen met een leugen. Vers 10 spreekt van "allerlei bedrog".
 
== 2 Thess. 2:10. Voor hen die verloren gaan. ==
2Th 2:10 en met allerlei bedrog van de ongerechtigheid voor hen die verloren gaan, omdat zij de liefde tot de waarheid niet hebben aangenomen om behouden te worden. (Telos)
'''Met allerlei bedrog.''' Zie "leugen" in vers 9.
Regel 194 ⟶ 231:
'''Liefde tot de waarheid.''' Dat is liefde die ook onaangename of ongemakkelijke waarheden liefheeft, zoals de waarheden: dat wij mensen zondaars zijn, dat God de zonde veroordeelt, dat wij aan Hem verantwoording moeten afleggen, en dat wij alleen echt gelukkig kunnen worden als we God gehoorzamen.
 
== 2 Thess. 2:11-12. Werking van de dwaling een oordeel. ==
2Th 2:11 En daarom zendt God hun een werking van de dwaling om de leugen te geloven, 2Th 2:12 opdat allen geoordeeld worden die de waarheid niet hebben geloofd, maar een welgevallen hebben gehad in de ongerechtigheid. (Telos)
'''Een werking van de dwaling.'''
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.