Naar inhoud springen

Coronavirus: verschil tussen versies

993 bytes toegevoegd ,  3 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 1:
[[Bestand:Coronaviruses 004 lores.jpg|miniatuur|400x400px|Coronavirussen vertonen een corona (krans) wanneer men ze door een elektronenmicroscoop beziet. Op de foto is een bronchitisvirus te zien, een coronavirus uit dezelfde familie als de SARS-coronavirussen<ref>Zie de toelichting bij de gekleurde versie van de foto op: https://www.cdc.gov/sars/lab/images.html </ref>. ]]
Het '''coronavirus''' is een virus dat zijn naam ontleend aan de krans (in het Latijn ''corona'' = krans, kroon) rond de virusdeeltjes en een aandoening van longen en luchtwegen veroorzaakt, soms met dodelijke afloop, veelal bij bejaarden.
 
Regel 88:
Het virus werd eind 2019 in de Chinese stad Wuhan ontdekt. Aanvankelijk werd het genoemd het ''Wuhan-virus'' of ''2019-nCoV''; ''2019'' ziet op het jaar waarin het is ontdekt.
[[Bestand:2019-nCoV-CDC-23313.png|miniatuur|400x400px|Een model van SARS-CoV-2]]
Toen het virus zich snel verspreidde naar andere landen, riep de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op 30 januari 2020 een internationale noodsituatie uit. Behandelplan ''Blauwdruk Onderzoek en Ontwikkeling'', in 2018 opgesteld tegen ''Ziekte X'', trad in werking. Dat is een internationaal plan voor onderzoek om de ziekte zo snel mogelijk te kunnen bestrijden en verdere verspreiding tegen te gaan. Bij de uitvoering van het plan komt een heel netwerk van organisaties en instellingen wereldwijd in actie: ziekenhuizen, universiteiten, overheidsministeries.
 
SARS Coronavirus-2 is niet uit het niets te voorschijn gekomen: het is voor 80% gelijk aan SARS Coronavirus-1<ref name=":1" />.
Regel 100:
'''Pandemie.''' De ziekte-uitbraak is tot een pandemie, een wereldwijde uitbraak, geworden. De laatste pandemie vóór die van Covid-19 was de Mexicaanse griep (2009-2010). Toen zijn 1,4 miljard<ref name=":0" /> mensen besmet geweest met het H1N1-virus. De Covid-19-pandemie is, mede door de beschermende beperkende maatregelen door overheden, de zwaarste die wij in honderd jaar te verduren hebben gehad.
 
De volgende animatie, Engels gesproken, geeft inzicht in de schadelijke werking van het virus.
'''Behandeling'''. Ons ingeboren afweersysteem kent het virus niet en is daartegen niet goed bewapend. De ziekteverschijnselen kunnen daardoor heviger zijn dan bij de jaarlijkse griep. Het afweersysteem zich tegen de nieuwe indringer te weer door antistoffen aan te maken. Verreweg de meeste patiënten herstellen dan ook. Er is bij dit virus echter nog onzekerheid over de immuniteit en de duur ervan (stand 25 maart 2020)<ref name=":3" />.
 
<youtube width="768" height="432">https://www.youtube.com/watch?v=5DGwOJXSxqg</youtube><BR>''COVID-19: What Happens If You Get Coronavirus?''. Youtube.com: Nucleus Medical Media, 28 maart 2020. Duur: 7 min. 27 sec.
Er zijn (maart 2020) geen vaccins of medicijnen tegen SARS-Cov-2 resp. COVID-19 bekend. Daarom kunnen artsen alleen de symptomen (koorts, benauwdheid) bestrijden.
 
'''Behandeling'''. Ons ingeboren afweersysteem kent het virus niet en is daartegen niet goed bewapend. De ziekteverschijnselen kunnen daardoor heviger zijn dan bij de jaarlijkse griep. Het afweersysteem stelt zich tegen de nieuwe indringer te weer door antistoffen aan te maken. Verreweg de meeste patiënten herstellen dan ook. Er is bij dit virus echter nog onzekerheid over de immuniteit en de duur ervan (stand 25 maart 2020)<ref name=":3" />.
De volgende animatie, Engels gesproken, geeft inzicht in de schadelijke werking van het virus.
 
Op de ziekte waren wij mensen niet voorbereid; wij waren zonder diagnostiek en behandeling<ref>[https://www.volkskrant.nl/mensen/viroloog-marion-koopmans-leuk-was-het-niet-om-op-deze-manier-gelijk-te-krijgen~bf6e41bd/ Viroloog Marion Koopmans: ‘Leuk was het niet om op deze manier gelijk te krijgen’.] Volkskrant.nl, 19 juni 2020. </ref>. Er zijn (maart 2020) geen vaccins of medicijnen tegen SARS-Cov-2 resp. COVID-19 bekend. Daarom kunnen artsen alleen de symptomen (koorts, benauwdheid) bestrijden.
<youtube width="768" height="432">https://www.youtube.com/watch?v=5DGwOJXSxqg</youtube><BR>''COVID-19: What Happens If You Get Coronavirus?''. Youtube.com: Nucleus Medical Media, 28 maart 2020. Duur: 7 min. 27 sec.
 
'''Herstel.''' Het kan soms weken duren voordat een patiënt hersteld is. Iemand die 24 uur geen klachten meer heeft, wordt als genezen beschouwd.<ref name=":3" />
 
'''Sterfte.''' Het sterftecijfer wordt (april 2020) geschat op 1,4%<ref>Bron: [https://www.youtube.com/watch?v=88E9LcZc124 Waarom het coro naviruseen lockdown veroorzaakt en eerdere epidemieën niet] (Youtube.com: EenVandaag, 18 april 2020). In maart 2020 was het sterftepercentage geschat op ongeveer 3,4 procent; bron: https://www.businessinsider.nl/coronavirus-compared-to-flu-mortality-rates-2020-3/. In feb. 2020 nog geschat op ongeveer 2 procent.</ref>, een stuk minder dodelijk dan de voorloper SARS. Patiënten van 80 jaar en ouder met de ziekte Covid-19 hebben echter een kans van 14,8% om te sterven door de gevolgen van deze ziekte. Bijna alle sterfgevallen betreffen ouderen en andere kwetsbare personen, zoals hart-, long- of diabetespatiënten<ref name=":4" />.
Regel 126:
'''Langetermijngevolgen.''' De langetermijngevolgen van de ziekte zijn nog onduidelijk (stand 25 maart 2020)<ref name=":3" />. Wel meldde het Nederlandse ''Longfonds'' meldde op 25 maart 2020 dat een deel van de patiënten blijvende longschade overhoudt<ref name=":4" />, als gevolg van ontstekingen die hebben geleid tot littekenweefsel op de longen.
 
'''Voorzorg.''' Uit voorzorg, ter voorkoming van besmetting, in elk geval ter verkleining van de kans daarop, wordt (in Nederland) aan alle burgers aanbevolen anderhalve meter afstand tot een medemens te houden, regelmatig jede handen wassen, te hoesten en te niezen in de binnenkant van jede elleboog in plaats van op jede hand of in de lucht, en papieren zakdoekjes te gebruiken om jede neus te snuiten., Medischdrukte personeelte dientmijden, mondkapjesthuis te dragenblijven bij klachten.
 
De landen verschillen in de aanpak die verspreiding van het virus moet afremmen. Dit komt vooral door onbekendheid met het virus. In veel landen werd de handel en wandel minder of minder platgelegd. Scholen en restaurants bijvoorbeeld werden gesloten, en festivals en sportwedstrijden werden afgelast. Dat in veel landen besloten werd tot een lockdown (platlegging) komt door de besmettelijkheid en dodelijkheid (het relatief hoge sterftepercentage) van het virus en de ziekte.
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.