Naar inhoud springen

Zoar: verschil tussen versies

160 bytes toegevoegd ,  3 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 3:
'''Naam.''' Zoar heette vroeger Béla (= ‘verderf’<ref>Aldus Karl August Dächsel; F P L C van Lingen; H van Griethuijsen, Antz. et al, Bijbel, of De geheele Heilige Schrift, bevattende al de kanonieke boeken van het Oude en Nieuwe Testament (volgens de Staten-overzetting) : met in den tekst ingelaschte verklaringen en aanmerkingen van de beroemdste godgeleerden uit alle tijden (Kampen: Bos, 1893-1901), commentaar op Gen. 13:10.</ref>), en ontving de naam''' '''‘Zoar’ door Lot, die haar om haar kleinheid tot zijn wijkplaats koos. De naam ‘Zoar’ betekent ‘kleinheid’<ref>S.J. van Ronkel, ''Woordenboek der eigennamen'' (Groningen: M. Smit, 1835) s.v. Zoär. </ref>, ‘onbeduidend’ of ‘onbelangrijk’<ref>''Hebreeuws-Nederlands Lexicon; op basis van Strong-coderingen.'' Onderdeel van de Online Bible, een uitgave van Importantia. Het is gebaseerd op het Engelstalige ''Online Bible Hebrew-Englisch Lexicon'' van Larry Pierce.  </ref>, van het werkwoord ''<nowiki/>'zaór'', ‘gering zijn, weinig worden’, vgl. Gen. 19:20,22.
 
[[Lot]] wees Jahweh ook op haar kleinheid.<blockquote>''Ge 19:20  Ziet toch, deze stad [is] nabij, om derwaarts te vluchten, en zij [is] klein; laat mij toch derwaarts behouden worden ([is] zij niet klein?) opdat mijn ziel leve.'' (...'') Ge 19:22  Haast, behoud u derwaarts; want Ik zal niets kunnen doen, totdat gij daarhenen ingekomen zijt. Daarom noemde men den naam dezer stad Zoar.'' (SV)</blockquote>'''Ligging.''' Zoar lag in de waterrijke en vruchtbare Jordaanvallei, zoals blijkt uit Gen. 13:10, de eerste Schriftplaats die van Zoar melding maakt:<blockquote>''Ge 13:10  En Lot sloeg de ogen op en zag dat heel de Jordaanvlakte rijk aan water was; voordat de HEERE Sodom en Gomorra te gronde gericht had, was zij in de richting van Zoar als de hof van de HEERE, als het land Egypte.'' (HSV)</blockquote>
 
== Bron ==
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.