Naar inhoud springen

Tempel van Ezechiël: verschil tussen versies

67 bytes toegevoegd ,  3 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
 
Regel 22:
<Youtube width="768" height="432">M58fM2ae7Zw</youtube><BR>''Animatie van de messiaanse tempel volgens de Jood Chaim Clorfene. Duur: 1 min. 55 sec. Engels gesproken. Auteur: Chaim Clorfene.com. Upload op Youtube.com 12 jun. 2012''
 
De volgende drie video's tonen vers voor vers illustraties van de tempel volgens Bibliaprints. Voor de afzonderlijke afbeeldingen in volgorde van hoofdstukken en verzen van Ezechiël, zie Bibliaprints.com.
 
<Youtubeyoutube width="768" height="432">YNmERZkT6JM</youtube><BR>''Vers voor vers animatie van Ezechiel 40''. Links bovenin de animanie staat het versnummer. Duur: 6 min. 1 sec. Engelse tekst in de illustraties. Auteur: Bibliaprints.com. Upload op Youtube.com 30 aug. 2012.
 
Voor de vers voor vers animatie van hoofdstuk 41, zie Ezechiel 41. (Links bovenin de animanie staat het versnummer. Duur: 2 min. 9 sec. Engelse tekst in de illustraties. Auteur: Bibliaprints.com.)
Regel 30:
De volgende video toont de vers-voor-versie animatie van de hoofdstukken 42 en 43:
 
<Youtubeyoutube width="768" height="432">oQRegCrJHzk</youtube><BR>''Vers voor vers animatie van Ezechiel 42-43''. Links bovenin de animanie staat het versnummer. Duur: 3 min. 28 sec. Engelse tekst in de illustraties. Auteur: Bibliaprints.com. Upload op Youtube.com 11 sept. 2012''
 
'''Oppervlakte.''' Het tempelcomplex (muren, poortgebouwen, voorhoven, tempelgebouw, nevengebouwen) heeft een vierkante oppervlakte van 500 bij 500 el (ca. 250 bij 250 meter) (Ez. 41:12, 45:2). Het heeft een strook rondom van 50 ellen, 'tot een buitenruimte' (Eze. 45:2).  
Regel 48:
* de oostelijke poort van de binnenste voorhof, Eze. 40:32-34
* de zuidelijke poort van de binnenste voorhof, Eze. 40:28-31
 
 
Door de oostelijke poort van de buitenste voorhof zal Jahweh naar binnen gaan.
 
 
<blockquote>''Eze 43:4 En de heerlijkheid van de HEERE kwam het huis binnen via de poort die op het oosten uitzag. (HSV)''</blockquote>
 
Regel 101 ⟶ 98:
Volgens de openbaring aan Ezechiël zullen drie grote '''hoogtijden''', eertijds door God ingesteld, niet meer gehouden worden. Ook de bijbehorende offerdienst hoeft niet meer verricht te worden. Het betreft het Wekenfeest (of Pinksterfeest), het feest van het Geklank en Verzoendag. De grote Verzoendag, de verootmoediging van Israël en het zoenoffer voor het volk, hoeft niet meer plaats te vinden. Israël, ten diepste verootmoedigd bij het aanschouwen van Hem die zij doorstoken hebben, is een volk van rechtvaardigen geworden onder het Nieuwe Verbond.  
 
Uit de tempel zal een '''fontein''' uitgaan en het dal van Sittim, dat noordelijk van de Dode Zee in de jordaanvlakteJordaanvlakte ligt, bewateren.  
 
<blockquote>''Joe 3:17 En gijlieden zult weten, dat Ik de HEERE, uw God ben, wonende op Sion, den berg Mijner heiligheid; en Jeruzalem zal een heiligheid zijn, en vreemden zullen niet meer door haar doorgaan. Joe 3:18  En het zal te dien dage geschieden dat de bergen van zoeten wijn zullen druipen, en de heuvelen van melk vlieten, en alle stromen van Juda [vol] van water gaan; en er zal een fontein uit het huis des HEEREN uitgaan, en zal het dal van Sittim bewateren.'' (SV)</blockquote>
 
Dit water zal ook in de Dode Zee (of 'Zoutzee') stromen en maken dat er volop leven in zal zijn. De de levenbrengende rivier die in de nieuwe tempel ontspringt zal het water van de Zoutzee, zoet maken. Er zullen vissen zwemmen, '''zeer talrijk, zoals de vis in de Grote Zee''<nowiki/>' (Eze. 47:10). 'De Grote Zee' is de bijbelse benaming van de Middellandse Zee.
 
<blockquote>''Eze 47:8 Hij zei tegen mij: Dit water stroomt weg naar het oostelijke gebied en stroomt in de Vlakte naar beneden en komt in de zee. In de zee uitgestort, wordt het water gezond. Eze 47:9 Het zal gebeuren [dat] alle levende wezens die er wemelen, overal waar een van beide beken naartoe komt, zullen leven. Daar zal zeer veel vis zijn, omdat dit water daarheen komt, en alles waarheen deze beek komt, zal gezond worden en leven. Eze 47:10 Verder zal het gebeuren dat er vissers langs zullen staan vanaf Engedi tot En-Eglaïm. Er zullen droogplaatsen voor sleepnetten zijn. Hun vis zal van elke soort zijn, zeer talrijk, zoals de vis in de Grote Zee. Eze 47:11 Maar de moerassen ervan en de poelen ervan zullen niet gezond worden: ze zijn aan het zout prijsgegeven.''
Regel 111 ⟶ 108:
 
== Meer informatie ==
[[Jongenburger, Peter|P. Jongenburger]], ''Hier zal ik wonen; de toekomstige tempel volgens Ezechiël''. Uitgever: Buijten en Schipperheijn. Pagina's: 128. De auteur was hoogleraar metaalkunde in Delft.
 
Paul Jablonowski, ''Sons to Glory; bringing many sons tot glory'', hoofdstuk 7: [http://www.sonstoglory.com/ThirdTempleEzekielsMillennialTemple.htm The Millennial Temple]. De auteur heeft zelf een schaalmodel van de tempel gemaakt.
 
John. W. Schmitt, J. Carl Laney, ''Messiah's Coming Temple: Ezekiel's Prophetic Vision of the Future Temple.'' Grand Rapids MI: Kregel Publications, 1997. Pagina's: 188. De auteur heeft verscheidene schaalmodelen van de tempel gemaakt.
Regel 119 ⟶ 116:
== Bronnen ==
H. Zeller, ''Bijbelsch Woordenboek voor het Christelijke volk''. Tweede deel K - Z. ('s Gravenhage: M.J. Visser, 1872) s.v. Tempel. Hieruit is op 12 nov. 2012 tekst genomen en verwerkt.
 
== Voetnoten ==
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.