Naar inhoud springen

Terebint: verschil tussen versies

8 bytes verwijderd ,  3 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 11:
 
''Foto's: Pistacia palaestina met blad (links) en zonder blad (rechts, in de herfst).''
[[Bestand:Pistacia palaestina blossom1.JPG|miniatuur|648.993x648.993px648x648px|''Pistacia terebinthus'' subsp. ''palaestina'', op de berg Meron, Opper-Galilea, Israël]]
De terebint heeft de gedaante van een struik of knoestige, grote, zij het niet hoge boom. De boom vormt veel takken en zijtakken en geeft veel schaduw (Hos. 4:13). Hij heeft een sterke stam en ruwe bast. De schors geeft hars en terpentijn. <blockquote>''Jes 1:29  Want gij zult beschaamd worden over de terebinten die gij hebt begeerd, en gij zult schaamrood worden over de tuinen die gij verkoren hebt.  Jes 1:30  Want gij zult worden als een terebint waarvan het loof afvalt, en als een tuin die geen water heeft. (NBG51)''</blockquote>De bladeren zijn glinsterend groen en aromatisch. De boom blijft niet altijd groen, is geen 'evergreen'. De terebint draagt noten in de vorm van druiven, die de echte terpentijn (spijsolie) opleveren. De terebint bereikt evenals onze eik een zeer hoge ouderdom.
<br />
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.