Naar inhoud springen

Leviathan: verschil tussen versies

2 bytes toegevoegd ,  2 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
 
'''Werkelijk bestaand.''' De Leviathian is geen fictief dier, maar heeft werkelijk bestaan. Hij is door God gevormd. <blockquote>''Ps 104:25 Daar ligt de zee, groot en wijd uitgestrekt; daar leeft krioelend gedierte, niet te tellen, kleine dieren en grote. Ps 104:26 Daar varen de schepen, daar gaat de <u>Leviathan</u>, <u>die U gevormd</u> hebt om hem erin te laten spelen. (HSV)'' </blockquote>'''Zeedier.''' Het is een schepsel van God dat in de zee en in zoet water (rivier [[Jordaan]], Job 40:18) leefde (Ps. 104:25-26; vgl. Ps. 74:13-14; Jes. 27:1).
[[Bestand:Destruction of Leviathan.png|miniatuur|513x513px|''Vernietiging van Leviathan'', door Gustav Doré. ]]'''Draak.''' Op meerdere plaatsen wordt de Leviathan in verband gebracht met de [[draak]] (Hebr. ''Tannim''), eveneens een monsterachtig dier (Ps. 74: 13-14; Jes. 27:1).<blockquote>''Jes 27:1  Te dien dage zal de HEERE met Zijn hard, en groot, en sterk zwaard bezoeken den Leviathan, de langwemelende slang, ja, den Leviathan, de kromme slomme slang; en Hij zal <u>den draak, die in de zee is</u>, doden.'' (SV)</blockquote>'''Meerkoppig.''' De Leviathan heeft meerdere koppen (Ps. 74:14). <blockquote>''Ps 74:12 Evenwel is God mijn Koning van ouds af, Die verlossingen werkt in het midden der aarde. Ps 74:13 Gij hebt door Uw sterkte de zee gespleten; Gij hebt de <u>koppen</u> der <u>draken</u> in de wateren verbroken. Ps 74:14 Gij hebt de <u>koppen</u> des <u>Leviathans</u> verpletterd; Gij hebt hem tot spijs gegeven aan het volk in dorre plaatsen. Ps 74:15 Gij hebt een fontein en beek gekliefd; Gij hebt sterke rivieren uitgedroogd. (SV)''</blockquote>Slangen kunnen door een stoornis hun de ontwikkeling twee koppen krijgen<ref>Voor een geval en verklaring, zie https://www.welingelichtekringen.nl/natuur-en-milieu/845803/de-horror-tweekoppige-slang-gevonden-die-ook-nog-giftig-is.html</ref>.
 
Slangen kunnen door een stoornis hun de ontwikkeling twee koppen krijgen<ref>Voor een geval en verklaring, zie https://www.welingelichtekringen.nl/natuur-en-milieu/845803/de-horror-tweekoppige-slang-gevonden-die-ook-nog-giftig-is.html</ref>.
 
'''Toekomst.''' In de [[toekomst]] zal God de Leviathan, de draak (tannim) die in de zee is, doden (Jes. 27:1). Dit schijnt figuurlijk te slaan op een vijandige macht. Men moet denken aan het meerkoppige [[beest uit de zee]] in het Bijbelboek [[Openbaring van Johannes|Openbaring]]. Men kan echter ook denken aan de Egyptische wereldmacht en/of de koning van [[Egypte]] (vgl. Jes. 51:9).<blockquote>''Jes 26:19 Uw doden zullen leven, [ook] mijn dood lichaam, zij zullen opstaan; waakt op en juicht, gij, die in het stof woont! want uw dauw zal zijn [als] een dauw der moeskruiden, en het land zal de overledenen uitwerpen. Jes 26:20  Ga henen, mijn volk! ga in uw binnenste kamers, en sluit uw deuren na u toe; verberg u als een klein ogenblik, totdat de gramschap overga. Jes 26:21 Want ziet, de HEERE zal uit Zijn plaats uitgaan, om de ongerechtigheid van de inwoners der aarde over hen te bezoeken; en de aarde zal haar bloed ontdekken, en zal haar doodgeslagenen niet langer bedekt houden. Jes 27:1  Te dien dage zal de HEERE met Zijn hard, en groot, en sterk zwaard bezoeken den Leviathan, de langwemelende slang, ja, den Leviathan, de kromme slomme slang; en Hij zal den draak, die in de zee is, doden. (…) Jes 27:6 In het toekomende zal Jakob wortelen schieten, Israël zal bloeien en groeien; en zij zullen de wereld met inkomsten vervullen. (SV)''</blockquote>
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.