Naar inhoud springen

Profetie: verschil tussen versies

295 bytes toegevoegd ,  3 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 7:
Profetie is niet dus gelijk aan toekomstvoorspelling, maar kan een toekomstvoorzegging zijn.
 
'''Profetie in en buiten de Bijbel.''' Profetieën zijn er in de buiten de Bijbel. Over de Timotheüs zijn profetieën uitgesproken die niet in de Bijbel zijn opgenomen. Paulus verwijst naar ze: <blockquote>''1Ti 1:18  Dit bevel vertrouw ik je toe, [mijn] kind Timotheus, overeenkomstig <u>de voorafgegane profetieën over jou</u>, opdat je door deze de goede strijd strijdt, 1Ti 1:19  terwijl je het geloof behoudt en een goed geweten, dat sommigen van zich hebben gestoten, waardoor zij aangaande het geloof schipbreuk hebben geleden.'' (Telos) </blockquote>'''Valse profetieOverlevering.''' ZegtVan eensommige profeetprofeten namenszijn Godgeen teprofetieën sprekenopgenomen, maarterwijl isanderen datons nietalleen waarbekend ofzijn isdoor wat hijzij zegtschreven niet waar of in strijd met Gods geschreven woord,onder de Bijbel, dan is zijn profetie een valse profetie. De valsheidinspiratie van een valse profetie kan soms worden aangetoond door feiten aan te wijzen waarmee de profetie in strijd is, of met een beroep op Gods geschreven woord, waarmee de profetie niet te verenigenHeilige valtGeest.
 
'''Valse profetie.''' Zegt een profeet namens God te spreken, maar is dat niet waar of is wat hij zegt niet waar of in strijd met Gods geschreven woord, de Bijbel, dan is zijn profetie een valse profetie. De valsheid van een valse profetie kan soms worden aangetoond door feiten aan te wijzen waarmee de profetie in strijd is, of met een beroep op Gods geschreven woord, waarmee de profetie niet te verenigen valt.
 
'''Aantal Bijbelse profetieën.''' Er zijn schattingen dat er ongeveer 2500 tot 3000 profetieën vermeld staan in de Bijbel. Een andere schatting is dat er zo'n 500 profetieën nog onvervuld zijn of onvolledig vervuld zijn, zodat er 2000 tot 2500 zijn die al wel vervuld zijn.
 
'''Bijbelse profetie, betrouwbaarheidBewijskracht van de BijbelBijbelse en goddelijke ingevingprofetie.''' Vervulde profetieën zijn een belangrijk bewijsmiddel om de betrouwbaarheid en goddelijke ingeving van de Bijbel aan te tonen, omdat zij het best te verklaren zijn uit de ingeving door God, die de toekomst kent. De bewijskracht van de Bijbelse profetie kan ook dienen om niet-gelovigen te trekken tot het evangelie, doordat de waarheid van vervulde profetieën geloofwaardigheid aan het evangelie verleend.<ref>[https://www.youtube.com/watch?v=sqsvIBF0TN4 Brent Miller Jr.: The Coming Convergence.] Youtube.com: Prophecy Watchers, 17 maart 2017.</ref>
 
'''Communicatiemiddel.''' Profetie werd in Israël het middel van Gods communicatie met zijn volk toen het priesterschap met de Urim en de Tummim volledig was afgebroken. Het middel kwam binnen door Samuël.
Regel 19 ⟶ 21:
'''Nieuwe Testament profetisch.''' De geschriften van het Nieuwe Testament zijn profetische geschriften (Rom. 16:26) die Gods heilsplan bekendmaken aan alle volken. <blockquote>''Ro 16:25  Hem nu die machtig is u te bevestigen naar mijn evangelie en de prediking van Jezus Christus, naar de openbaring van de verborgenheid, die in de tijden van de eeuwen verzwegen is geweest, Ro 16:26  maar die nu is geopenbaard en door <u>profetische Schriften</u>, naar het bevel van de eeuwige God, tot geloofsgehoorzaamheid aan alle volken is bekend gemaakt, (Telos)''</blockquote>De Gemeente is gebouwd op het fundament gelegd door de apostelen en nieuwtestamentische profeten (Ef. 2:20), dat wil zeggen de door hen onderwezen waarheid.
 
'''BewarenChronologie van Bijbelse profetieën.''' VanSommige sommigeuitleggers<ref>Een profetenvoorbeeld zijnis geende profetieënAmerikaanse opgenomenauteur Bill Salus, terwijldie anderende onsonvervulde alleenprofetieën bekendin zijneen doortijdsorde watplaatst. zij</ref> schrevenhebben onderzich toegelegd op de inspiratiechronologische ordening van de Heilige Geestvoorzeggingen.
 
'''Chronologie van Bijbelse profetieën.''' Sommige uitleggers<ref>Een voorbeeld is de Amerikaanse auteur Bill Salus, die de onvervulde profetieën in een tijdsorde plaatst. </ref> hebben zich toegelegd op de chronologische ordening van de voorzeggingen.
 
== Bron ==
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.