Naar inhoud springen

Brief aan de Efeziërs/Hoofdstuk 4: verschil tussen versies

k
Regel 201:
Efe 4:25  Legt daarom de leugen af en spreekt de waarheid, ieder met zijn naaste, want wij zijn leden van elkaar. (Telos)
'''Wij zijn leden van elkaar.''' Te weten in het Lichaam van Christus. Dit heeft Paulus in de verzen 1-16 belicht.
 
== Ef. 4:26 ==
Efe 4:26  Wordt toornig, en zondigt niet; laat de zon over uw toorn niet ondergaan; (Telos)
'''Wordt toornig en zondigt niet.''' Toorn zelf is niet verkeerd. Maar toorn vergroot bij een mens, die behept is met een zondige natuur, de kans op zonde. Daarom zijn [[lankmoedigheid]] en zachtmoedigheid (vers 2) belangrijke deugden.
 
''Spr 15:1 Een zacht antwoord keert de grimmigheid af; maar een smartend woord doet den toorn oprijzen. (SV)''
 
'''Laat de zon enz.''' De toorn mag niet lang aanhouden. In tegenstelling hiermee schijnt te staan:
 
''Joh 3:36  Wie in de Zoon gelooft, heeft eeuwig leven; maar wie de Zoon ongehoorzaam is, zal het leven niet zien, maar de toorn van God blijft op hem.'' (Telos)
 
Hier moeten we 'toorn van God' vooral verstaan als ongunst, ongenade. Vergelijk:
 
''Ro 12:19  <u>Wreekt uzelf niet</u>, geliefden, maar laat plaats voor de toorn; want er staat geschreven: ‘<u>Aan Mij de wraak</u>, Ik zal vergelden, zegt de Heer’.'' (Telos)
 
== Ef. 4:27 ==
Efe 4:27  en geeft de duivel geen plaats. (Telos)
Om u kwaad in de zin te geven. Iemand die vertoornd is op zijn naaste, loopt meer kans te zondigen en slechte dingen te doen die de duivel hem influistert.
 
== Ef. 4:28 ==
Efe 4:28  Laat hij die een dief was, niet meer stelen, maar veeleer arbeiden en met zijn eigen handen het goede werken, opdat hij kan meedelen aan hem die gebrek heeft. (Telos)
'''Niet meer stelen.''' Blijkbaar hebben ex-dieven, ook als zij zich bekeerd hebben, deze vermaning nodig. De oude natuur met zijn gevormde oude gewoonten kan iemand nog tot verkeerde daden brengen.
 
'''Meedelen.''' Stelen ''neemt'' (wederrechtelijk), meedelen ''geeft''. Dat is een echte omkering, een waarachtige bekering.
 
== Ef. 4:29 ==
Efe 4:29  Laat geen vuil woord uit uw mond komen, maar veeleer een dat goed is tot opbouwing waar dat nodig is, opdat het genade geeft aan hen die horen. (Telos)
'''Vuil woord.''' "Kankerjood", "klootzak", "lul", "holy shit" en dergelijke. Schuttingtaal.
 
'''Opbouwing.''' Zie verzen 12, 16. Vuile woorden ontmoedigen, breken af.
 
'''Opdat het genade geeft aan hen die horen.''' De hoorder wordt erdoor verkwikt, of gesterkt, of kan ermee verder in het leven, of wordt bekrachtigd tot het doen van een stap, of tot het vasthouden van de waarheid (vers 15), of tot het volhardend gaan van een goede weg.
 
== Voetnoot ==
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.