Naar inhoud springen

Brief aan de Efeziërs/Hoofdstuk 4: verschil tussen versies

k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 6:
== Ef. 4:1 ==
Efe 4:1  Ik vermaan u dan, ik, de gevangene in de Heer, dat u wandelt waardig de roeping waarmee u bent geroepen, (Telos)
'''Ik, de gevangene in de Heer.''' Heeft Paulus zich daarbij gesterkt in het vers dat hij verderop aanhaalt?
 
''Efe 4:8  Daarom zegt Hij: ‘Opgevaren naar de hoge heeft Hij de gevangenschap gevangen genomen en heeft de mensen gaven gegeven’.'' (Telos)
 
'''Wandelt waardig de roeping waarmee u bent geroepen.'''
 
Regel 17 ⟶ 21:
 
''Flp 3:14  maar een ding doe ik: terwijl ik vergeet wat achter is en mij uitstrek naar wat voor is, jaag ik in de richting van het doel naar de prijs van <u>de hemelse roeping</u> van God in Christus Jezus.'' (Telos)
 
== Ef. 4:2 ==
Efe 4:2  terwijl u in alle nederigheid en zachtmoedigheid met lankmoedigheid elkaar in liefde verdraagt (Telos)
'''In alle nederigheid en zachtmoedigheid.''' Naar het voorbeeld van de Meester, die zachtmoedig en nederig van hart is.
 
''Mt 11:29  Neemt mijn juk op u en leert van Mij, want Ik ben zachtmoedig en nederig van hart, en u zult rust vinden voor uw zielen;'' (Telos)
 
== Ef. 4:3 ==
Regel 79 ⟶ 89:
'''Opgevaren naar de hoge.''' Dit zit op zijn hemelvaart, toen de Heer terugging naar Zijn Vader in de hemel.
 
'''De gevangenschap gevangen genomen.''' ErPaulus zijnhaalt verschillendehet duidingenvers vanaan, dezezittend woordenin de gevangenis.
 
''fe 4:1  Ik vermaan u dan, ik, de gevangene in de Heer, dat u wandelt waardig de roeping waarmee u bent geroepen,'' (Telos)
 
Er zijn verschillende duidingen van die woorden.
 
<u>Duiding 1: dood.</u> De gevangenschap is de dood. Het dodenrijk, zinnebeeldig voorgesteld als 'de lagere delen van de aarde' (vers 9) is een plaats van bewaring. Daar worden de doden bewaard, als in een gevangenschap. Zij kunnen door en uit zichzelf niet levend worden. Bij zijn opstanding heeft de Heer Jezus in beginsel de dood overwonnen, de gebondenheid aan de doodsheid gebroken.
Regel 95 ⟶ 109:
''Ro 5:21  opdat, zoals de zonde heeft geregeerd door de dood, zo ook de genade zou regeren door gerechtigheid tot het eeuwige leven, door Jezus Christus onze Heer. (Telos)''
 
<u>Duiding 2</u>: de gezamenlijk macht van zonde, dood en satan. Misschien hebben wij bij 'de gevangenschap' te denkengebondenheid aan dat wat zondaars gevangen houdt, de macht van zonde, dood ende satan samen. De Heer Jezus kwam ...
 
<u>Duiding 3</u>: de gezamenlijk macht van zonde, dood en satan. Misschien hebben wij bij 'de gevangenschap' te denken aan dat wat zondaars gevangen houdt, de macht van zonde, dood en satan samen. De Heer Jezus kwam ...:
 
''Lu 4:19  om aan gevangenen loslating te prediken en aan blinden het gezicht, om verbrokenen heen te zenden in vrijlating, om te prediken het aangename jaar van de Heer’. (Telos)''
Regel 107 ⟶ 123:
''Ro 6:16  Weet u niet, dat voor wie u zich als slaven stelt om te gehoorzamen, u slaven bent van hem die u gehoorzaamt, of van de zonde tot de dood, of van de gehoorzaamheid tot gerechtigheid?'' (Telos)
 
<u>Duiding 34: vrijgekochten.</u> De lagere delen van de aarde zijn niet de lagere ''delen'' onder de aarde, maar is de aarde zelf, die laag is ten opzichte van de hemel. Zoals God neerdaalde op de berg Horeb, zo is Jezus onder ons op aarde gekomen. Sommigen<ref>Karl August Dächsel; F. P. L. C. van Lingen; H. van Griethuijsen, Antz. et al, ''Bijbel, of De geheele Heilige Schrift, bevattende al de kanonieke boeken van het Oude en Nieuwe Testament (volgens de Staten-overzetting) : met in den tekst ingelaschte verklaringen en aanmerkingen van de beroemdste godgeleerden uit alle tijden'' (Kampen: Bos, 1893-1901). </ref> verstaan door "de gevangenschap" de gevangenen, mensen die de Heer Jezus gewonnen, overwonnen heeft. Ze zijn als in triomf als een bezit van de overwinning meegevoerd.
 
'''Gaven gegeven.''' Bij de uitstorting van de Geest op de Pinksterdag, toen de gemeente werd gevormd. Voor deze gaven, zie vers 11.
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.