Naar inhoud springen

Teken: verschil tussen versies

155 bytes toegevoegd ,  3 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 1:
Een '''teken''' (Gr. σημειον, ''semeiosemeion'' klemtoon op de onderstreepte lettergreep) is in het Bijbels woordgebruik iets dat verwijst naar iets anders, zodat datgene waarnaar verwezen wordt gekend, gevat, begrepen kan worden. Door een teken kan men de be-''teken''-de gebeurtenis, het door het teken aangeduide feit onderscheiden, bemerken. Het teken is een merkteken of onderscheidingsteken.
 
'''Verwante zaken''' zijn een ''wonder'' en een ''kracht''. Een [[Wonder|''wonder'']] is een buitengewone, bovennatuurlijke gebeurtenis die ons daarom verwondert. Een ''kracht'' is een goddelijke machtsbetoning. Een wonder en een kracht dienen vaak tot teken. <blockquote>''2Co 12:12 De tekenen van de apostel zijn onder u met alle volharding verricht, door <u>tekenen</u>, <u>wonderen</u> en <u>krachten</u>. (Telos)''</blockquote>
 
'''Natuurlijk teken.''' Een teken kan een ''natuurlijk'' teken zijn, bijv. avondrood als voorbode voor mooi weer.
Een teken kan een '''natuurlijk''' teken zijn, bijv. avondrood als voorbode voor mooi weer. Een teken kan ook een '''maatschappelijk''' verschijnsel zijn dat een gebeurtenis in de mensenwereld aankondigt of verkondigt. Door dergelijke tekenen kan men de be-teken-de gebeurtenis onderscheiden. Het zijn merktekenen of onderscheidingstekenen.<blockquote>''Mt 16:2 Hij echter antwoordde en zei tot hen: Wanneer het avond is geworden, zegt u: Mooi weer, want de hemel is rood; Mt 16:3 en ‘s morgens: Vandaag storm, want de hemel is somber rood. Het aanzien van de hemel weet u wel te onderscheiden, maar kunt u het de tekenen der tijden niet?'' (TELOS)</blockquote>'''Tekenen der tijden''' zijn tekenen die wijzen op de komst of aanwezigheid van een verwachte gebeurtenis. Ze wijzen erop dat de tijd gekomen is dat de verwachte gebeurtenis werkelijkheid wordt.
 
Een teken kan een '''natuurlijkMaatschappelijk teken.''' teken zijn, bijv. avondrood als voorbode voor mooi weer. Een teken kan ook een '''maatschappelijk''' verschijnsel zijn dat een gebeurtenis in de mensenwereld aankondigt of verkondigt. Door dergelijke tekenen kan men de be-teken-de gebeurtenis onderscheiden. Het zijn merktekenen of onderscheidingstekenen.<blockquote>''Mt 16:2 Hij echter antwoordde en zei tot hen: Wanneer het avond is geworden, zegt u: Mooi weer, want de hemel is rood; Mt 16:3 en ‘s morgens: Vandaag storm, want de hemel is somber rood. Het aanzien van de hemel weet u wel te onderscheiden, maar kunt u het de tekenen der tijden niet?'' (TELOS)</blockquote>'''Tekenen der tijden''' (Matth. 16:3) zijn tekenen die wijzen op de komst of aanwezigheid van een verwachte gebeurtenis. Ze wijzen erop dat de tijd gekomen is dat de verwachte gebeurtenis werkelijkheid wordt.
 
[[Bestand:Elia vuur uit hemel.jpg|miniatuur|504x504px|''De profeet Elia op de berg bad vuur van de hemel af, ten teken dat niet Baäl maar de God van Israël de ware God is. In de toekomst zal de Valse Profeet een dergelijk teken doen, om de mensen te misleiden.''  ]]
 
'''Wonderteken.''' Een teken kan ook een '''wonder''' zijn, een wonderteken. Een wonderteken is een ongewone gebeurtenis die op een bovenmenselijke, dat is goddelijke of hemelse, oorzaak wijst.
 
Mozes leidde Israël uit Egypte onder het doen van wonderen en tekenen.
 
<blockquote>''Hnd 7:36 Deze heeft hen uitgeleid onder het doen van <u>wonderen en tekenen</u> in Egypteland, in de Rode Zee en in de woestijn, veertig jaar lang.'' (TELOS)</blockquote>
 
Het eerste teken dat Jezus deed was te Kana in Galilea: de verandering van water in wijn.<blockquote>''Joh 2:11 Dit deed Jezus als begin van zijn <u>tekenen</u> in Kana in Galilea en openbaarde zijn heerlijkheid; en zijn discipelen geloofden in Hem.'' (TELOS)</blockquote>Dit was het eerste van een lange reeks tekenen gedaan door de Heer Jezus. Het Johannesevangelie en het boek Handelingen zijn de geschriften in het Nieuwe Testament die het meest van 'tekenen' spreken, in beide boeken in elf verzen. Johannes schrijft aan het einde van zijn evangelie:
 
<blockquote>''Joh 20:30 Jezus dan heeft nog wel vele andere <u>tekenen</u> voor de ogen van zijn discipelen gedaan, die niet geschreven zijn in dit boek; Joh 20:31 maar deze zijn geschreven opdat u gelooft dat Jezus is de Christus, de Zoon van God, en opdat u gelovend het leven hebt in zijn naam.''  (TELOS)</blockquote>
 
De tekenen die genoemd worden in het boek Handelingen zijn uitingen van God, waardoor Hij getuigt van de waarheid van het evangelie. Hij bevestigt het evangelie aangaande Zijn Zoon door tekenen en wonderen.
 
<blockquote>''Heb 2:4 terwijl God bovendien meegetuigde zowel door <u>tekenen als wonderen</u> en allerlei krachten en uitdelingen van de Heilige Geest naar zijn wil. (TELOS)''</blockquote>
 
'''Geloofsgronden.''' Tekenen zijn bewijzen en daarmee gronden voor geloof.
 
<blockquote>''Joh 2:23 En toen Hij in Jeruzalem was op het pascha, op het feest, geloofden velen in zijn naam, toen zij de tekenen zagen die Hij deed. (TELOS)''</blockquote>
Regel 63 ⟶ 65:
<blockquote>''1Kon 17:24 Toen zei die vrouw tegen Elia: Nu weet ik dat u een man Gods bent en dat het woord van de HEERE in uw mond waarheid is.'' (HSV)</blockquote>'''Vragen om een teken''' kàn een symptoom zijn van blindheid voor al gebeurde tekens. Het boos en overspelig geslacht van Jezus´dagen had geen oog voor de tekens die Hij al had gedaan.<blockquote>''Mt 12:39 Hij antwoordde echter en zei tot hen: Een boos en overspelig geslacht verlangt een teken, en het zal geen teken worden gegeven dan het teken van de profeet Jona.'' (TELOS)</blockquote>Vragen om een teken kan ook voortkomen uit een hart dat God wil dienen en zeker wil zijn de weg die gegaan moet worden. Een voorbeeld is Gideons bede om een teken.
 
'''Vlas, misleidend teken.''' Een teken kan ook '''vals, misleidend''' zijn. Door een teken, of een als teken opgevat verschijnsel, kan iemand misleid worden. De komst van de Mens der zonde, de Wetteloze, gaat gepaard met tekenen van de leugen.
 
<blockquote>''2Th 2:9 hem, wiens komst naar de werking van de satan is met allerlei kracht en <u>tekenen</u> en wonderen van de leugen,'' (TELOS)</blockquote>
 
De toekomstige [[Valse profeet|Valse Profeet]] uit het boek Openbaring doet grote tekenen, zelfs een groot teken uit de hemel, zoals de profeet Elia had verricht. Met zijn tekenen misleidt hij de mensen en voert hen tot aanbidding van het beeld van de wereldleider (het beest uit de zee).
 
<blockquote>''Opb 13:13 En het doet grote tekenen, zodat het zelfs vuur uit de hemel laat neerdalen op de aarde ten aanschouwen van de mensen. Opb 13:14 En het misleidt hen die op de aarde wonen, door de tekenen die hem gegeven zijn te doen in tegenwoordigheid van het beest, en het zegt tot hen die op de aarde wonen, dat zij voor het beest dat de wond van het zwaard had en weer leefde, een beeld moesten maken. (...) Opb 19:20 En het beest werd gegrepen en met hem de valse profeet die de tekenen in diens tegenwoordigheid had gedaan, waardoor hij hen misleidde die het merkteken van het beest ontvingen en die zijn beeld aanbaden. Levend werden deze twee geworpen in de poel van vuur die van zwavel brandt.'' (TELOS)</blockquote>Demonen kunnen tekenen doen en daardoor mensen misleiden.<blockquote>''Opb 16:14 want het zijn geesten van demonen <u>die tekenen doen</u> en die uitgaan naar de koningen van het hele aardrijk, om hen te verzamelen tot de oorlog van de grote dag van God de Almachtige.'' (TELOS)</blockquote>
 
Dat demonen tekenen kunnen doen bleek al bij de tovenaars van Egypte. Hun getoverde slangen werden echter door de wonderslang van Mozes verslonden. Gods tekenen zijn groter en machtiger dan de tekenen van satan en zijn handlangers.
 
'''Toetsen.''' Omdat een wonderteken niet altijd van God komt, moeten we het '''toetsen''' aan de Schrift.
 
== Teken uit de hemel ==
Regel 83 ⟶ 85:
 
== Bronnen ==
''Grieks-Nederlands Lexicon'' editie 2012 s.v. se'meionsemeion. Onderdeel van de Online Bible, een uitgave van Importantia.
 
== Voetnoot ==
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.