Naar inhoud springen

Teken: verschil tussen versies

3.949 bytes toegevoegd ,  3 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 5:
'''Natuurlijk teken.''' Een teken kan een ''natuurlijk'' teken zijn, bijv. avondrood als voorbode voor mooi weer.
 
'''Maatschappelijk teken.''' Een teken kan ook een ''maatschappelijk'' verschijnsel zijn dat een gebeurtenis in de mensenwereld aankondigt of verkondigt. Door dergelijke tekenen kan men de be-teken-de gebeurtenis onderscheiden. Het zijn merktekenen of onderscheidingstekenen.<blockquote>''Mt 16:2 Hij echter antwoordde en zei tot hen: Wanneer het avond is geworden, zegt u: Mooi weer, want de hemel is rood; Mt 16:3 en ‘s morgens: Vandaag storm, want de hemel is somber rood. Het aanzien van de hemel weet u wel te onderscheiden, maar kunt u het de tekenen der tijden niet?'' (TELOS)</blockquote>'''Tekenen der tijden''' (Matth. 16:3) zijn tekenen die wijzen op de komst of aanwezigheid van een verwachte gebeurtenis. Ze wijzen erop dat de tijd gekomen is dat de verwachte gebeurtenis werkelijkheid wordt.
 
'''Tekenen der tijden''' (Matth. 16:3) zijn tekenen in de vorm van omstandigheden en gebeurtenissen die wijzen op de komst of aanwezigheid van een verwachte gebeurtenis. Ze wijzen erop dat de tijd gekomen is dat de verwachte gebeurtenis werkelijkheid wordt. Aan de voorafgaande omstandigheden en gebeurtenissen is de nadering van de tijden kenbaar. <blockquote>''Mt 16:1 En de farizeeen en sadduceeen kwamen naar Hem toe, en om Hem te verzoeken vroegen zij Hem hun een teken uit de hemel te tonen.'' ''Mt 16:2 Hij echter antwoordde en zei tot hen: Wanneer het avond is geworden, zegt u: Mooi weer, want de hemel is rood; Mt 16:3 en ‘s morgens: Vandaag storm, want de hemel is somber rood. Het aanzien van de hemel weet u wel te onderscheiden, maar kunt u het de tekenen der tijden niet?'' ''Mt 16:4  Een boos en overspelig geslacht verlangt een teken, en het zal geen teken worden gegeven dan het teken van Jona. En Hij verliet hen en ging weg.'' (TELOS)</blockquote>Een goed opmerker kan uit voortekenen min of meer de toekomst opmaken en/of uit andere tekenen afleiden dat het verwachte gekomen is. Om tekenen als tekenen te ''herkennen'' is het nodig om te weten welke gebeurtenissen voorzegd zijn dan wel ervaring te hebben met de opeenvolging van gebeurtenissen. Avondrood is een natuurteken dat de volgende dag mooi weer brengt; op dat verschijnsel volgt doorgaans mooi weer. Een somber rode ochtendhemel is een voorteken van storm. Deze natuurlijke voortekenen kennen wij uit ervaring.
[[Bestand:Elia vuur uit hemel.jpg|miniatuur|504x504px|''De profeet Elia op de berg bad vuur van de hemel af, ten teken dat niet Baäl maar de God van Israël de ware God is. In de toekomst zal de Valse Profeet een dergelijk teken doen, om de mensen te misleiden.''  ]]
 
Dat Jezus' critici hem om een teken uit de hemel verzochten, bewijst dat ze de tekenen van hun tijd niet verstonden. Zij hadden de tekenen moeten onderscheiden, door te letten op te letten op de voorzeggingen van Mozes en de profeten, en nauwkeurig acht te geven op de tegenwoordige omstandigheden en gebeurtenissen<ref>J. van Nuys Klinkenberg, ''De Bijbel, door beknopte uitbreidingen en ophelderdende aanmerkingen, verklaard''. Commentaar bij Matth. 16:3 </ref>. Welke en wat zij betekenden? Een openbaar teken was het optreden van Johannes in de geest van Elia, zijn oproep tot bekering en geloof, zijn prediking van het evangelie van het koninkrijk, zijn getuigenis aangaande Jezus. De dienst van Johannes was een teken dat het koninkrijk van God nabij gekomen was.
 
Ook de dienst en prediking van Jezus zelf. Wij zien tekenen van het koninkrijk van God. Jeremia had gezegd: <blockquote>''Jer 33:6  Zie, Ik zal haar de <u>gezondheid</u> en de <u>genezing</u> doen rijzen, en zal henlieden genezen, en zal hun openbaren overvloed van <u>vrede</u> en <u>waarheid</u>. Jer 33:7  En Ik zal de gevangenis van Juda en de gevangenis van Israël wenden, en zal ze bouwen als in het eerste. Jer 33:8  En Ik zal hen reinigen van al hun ongerechtigheid, [met] dewelke zij tegen Mij gezondigd hebben; en Ik zal vergeven al hun ongerechtigheden, [met] dewelke zij tegen Mij gezondigd en [met] dewelke zij tegen Mij overtreden hebben. Jer 33:9  En het zal Mij zijn tot een vrolijken naam, tot een roem, en tot een sieraad bij alle heidenen der aarde; die al het goede zullen horen, dat Ik hun doe; en zij zullen vrezen en beroerd zijn over al het goede, en over al den vrede, dien Ik hun beschikke.'' </blockquote>Nu was daar Jezus, die elke ziekte en elke kwaal onder het volk genas. <blockquote>''Mt 4:23 En Hij trok in heel Galilea rond, leerde in hun synagogen, predikte het evangelie van het koninkrijk en genas elke ziekte en elke kwaal onder het volk. Mt 11:5  blinden kunnen weer zien en kreupelen lopen, melaatsen worden gereinigd en doven horen, doden worden opgewekt en aan armen wordt het evangelie verkondigd;'' (Telos)</blockquote>Toen Johannes de Doper in de gevangenis zat, ging hij twijfelen aan het Messiasschap van Jezus. De Heer wees hem op de wondertekenen die Hij deed.<blockquote>''Mt 11:2  Toen nu Johannes in de kerker de werken van de Christus hoorde, zond hij door middel van zijn discipelen een vraag en zei tot Hem: Mt 11:3  Bent U Degene die zou komen, of moeten wij een ander verwachten? Mt 11:4  En Jezus antwoordde en zei tot hen: Gaat heen en bericht Johannes wat u hoort en ziet: Mt 11:5  blinden kunnen weer zien en kreupelen lopen, melaatsen worden gereinigd en doven horen, doden worden opgewekt en aan armen wordt het evangelie verkondigd; Mt 11:6  en gelukkig is hij die over Mij niet ten val komt!'' (Telos)</blockquote>Deze wondertekenen bewezen Jezus' messiasschap, zijn Goddelijke zending en de nabijheid van het Koninkrijk van God. [[Bestand:Elia vuur uit hemel.jpg|miniatuur|504x504px|''De profeet Elia op de berg bad vuur van de hemel af, ten teken dat niet Baäl maar de God van Israël de ware God is. In de toekomst zal de Valse Profeet een dergelijk teken doen, om de mensen te misleiden.''  ]]
 
'''Wonderteken.''' Een teken kan ook een ''wonder'' zijn, een wonderteken. Een wonderteken is een ongewone gebeurtenis die op een bovenmenselijke, dat is goddelijke of hemelse, oorzaak wijst.
Regel 87 ⟶ 91:
''Grieks-Nederlands Lexicon'' editie 2012 s.v. semeion. Onderdeel van de Online Bible, een uitgave van Importantia.
 
== VoetnootVoetnoten ==
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.