Naar inhoud springen

Hoofdbedekking: verschil tussen versies

11 bytes toegevoegd ,  3 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 9:
'''Vrouw en hoofdbedekking.''' De vrouw is om de man geschapen (vs. 9); zij is de heerlijkheid van de man (vs. 7). De man is haar figuurlijke hoofd.
 
Een kunstmatige hoofdbedekking, zoals een [[sluier]] of hoed, is een macht op haar hoofd, een teken dat spreekt van het gezag (het hoofdschap) dat haar man over haar heeft.
 
Dat teken wordt gezien door de engelen. Zij zien toe wat er in de gemeente en onder gelovigen gebeurt. Is het gedrag van de heiligen gepast? Terwille van de engelen en om de eer van haar hoofd heeft de vrouw haar hoofd te dekken, wanneer zij tot God spreekt (bidt) of namens Hem spreekt (profeteert).
Regel 32:
 
== Geschiedenis ==
Toen Paulus de brief aan de Korinthiërs schreef was het "misschien ... de gewoonte dat vrouwen hun hoofd bedekten." <ref name=":0">''Groot Nieuws voor U toegelicht; het nieuwe testament in de omgangstaal met inleidingen en toelichtingen.'' (Amsterdam, Boxtel: Nederlands Bijbelgenootschap, Katholieke Bijbelstichting, 1977) blz. 466.</ref> Een ander commentaar stelt echter: "In deze periode zou geen vrouw met onbedekt hoofd in het openbaar verschijnen."<ref name=":1">David en Pat Alexander (red.), ''Handboek bij de Bijbel'' (Den Haag: J.N. Voorhoeve, 1976) blz. 593. Oorspronkelijke titel: ''The Lion Handbook to the Bible.'' Berkhamsted, Herts, England: 1973. </ref>
 
Joodse vrouwen mochten niet zonder hoofdbedekking in het openbaar verschijnen<ref name=":0" />.
 
De [[sluier]] verzekerde de draagster van achting en veiligheid op straat en in het veld<ref name=":1" />.<blockquote>''Hoo 1:7  U, Die ik innig liefheb, maak mij bekend waar U de kudde weidt, waar U die op de middag laat rusten. Want waarom zou ik zijn als <u>een gesluierde</u> bij de kudden van Uw metgezellen? (HSV)''</blockquote>'''Bij het bidden.''' Joodse mannen en vrouwen bedekten hun hoofd tijdens bidden. Griekse mannen en vrouwen baden met onbedekt hoofd. Romeinse mannen en vrouwen bedekten dan wel hun hoofd.<ref name=":1" />
 
== Meer informatie ==
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.