Naar inhoud springen

Ezau: verschil tussen versies

65 bytes toegevoegd ,  3 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 2:
 
Zijn '''naam '''(Hebr. ''Esaw''), die in de Bijbel 97 keer voorkomt, houdt verband met het Hebreeuwse woord voor 'haar' en betekent ‘harig’<ref>‘Hairy’ volgens ''A New and Concise Bible Dictionary'' (George Morris, 1899) s.v. Esau.</ref>, ‘behaard’<ref>Aldus het Hebreeuws-Nederlands Lexicon, onderdeel van de Online Bible, een uitgave van Importantia.</ref> of ‘de harige, volmaakt (met haar bedekt)’<ref name=":0">Aldus S.J. van Ronkel, ''Woordenboek der eigennamen, naar hunne eerste spelling en oorspronkelijke uitspraak met eene korte beschrijving de personen, landen en plaatsen, in het Oude Testament voorkomende, en voor het grootste gedeelte ook etymologisch behandeld. ''(Groningen: M. Smit, 1835) s.v. Esau. Van Ronkel was destijds hoofdonderwijzer aan een Joodse school en beëdigd vertaler.</ref>, vgl. Gen. 25: 25.<blockquote>''Ge 25:25 En de eerste kwam uit, ros; hij was geheel als een haren kleed; daarom noemden zij zijn naam Ezau.'' (SV)</blockquote><blockquote>''Ge 25:25 De eerste kwam tevoorschijn, rossig en helemaal [behaard] als een haren mantel; daarom gaf men hem de naam Ezau. '' (HSV)</blockquote>De Naardense bijbelvertaling geeft als betekenis ‘ruigrok’.<blockquote>''Ge 25:25 De eerste komt naar buiten: rossig is alles aan hem, als een mantel van haar; ze roepen als naam voor hem Esau,- ''ruigrok''!'' (NaB)</blockquote>[[Bestand:Ezau verkoopt zijn geboorterecht.jpg|miniatuur|''Ezau (links) verkoopt zijn eerstegeboortrecht aan zijn tweelingbroer Jacob.'']]Ezau werd geboren toen zijn vader Izak zestig jaar oud was (Gen. 25:26). Ezau was een rossig behaard man. <blockquote>''Ge 27:11 Toen zeide Jakob tot Rebekka, zijn moeder: Zie, mijn broeder Ezau [is] een harig man, en ik [ben] een glad man.'' (SV)</blockquote>Zelfs Ezau's hals en handen waren behaard (Ge. 27:16, 23).
 
 
De eerste handeling die we van hem lezen is de verkoop van zijn '''eerstgeboorterecht '''aan zijn broer Jacob, voor een schotel linzen. Om deze daad wordt hij in het [[Nieuwe Testament]] een 'ongoddelijke' genoemd, omdat hij wat een gave van God was niet gewaardeerd had. Daarna zocht hij de zegen met tranen, maar vond geen plaats voor berouw. (Gen. 25:29-34; Hebr 12:16-17).<blockquote>''Heb 12:16 dat niet iemand een hoereerder is of een ongoddelijke zoals Ezau, die voor een gerecht zijn eerstgeboorterecht verkocht, Heb 12:17 want u weet dat hij ook daarna, toen hij de zegen wilde erven, verworpen werd, want hij vond geen plaats voor berouw, hoewel hij die met tranen zocht.'' (TELOS)</blockquote>Ezau, vermoeid van het veld teruggekomen, had honger en verkocht aan zijn tweelingbroer Jacob, die na hem geboren was, zijn eerstgeboorterecht voor diens rode moes. De zegen van de eerstgeborene ging over op Jakob.
 
Regel 12 ⟶ 10:
Jacob had de volgende '''zegen '''voor Ezau:<blockquote>''Ge 27:39 Toen antwoordde zijn vader Izak en zei tegen hem: Zie, van de vruchtbare streken van de aarde zal je woongebied zijn, en van de dauw van de hemel van boven. Ge 27:40 Van je zwaard zul je leven en je broer zul je dienen. Maar als je'' ''tot macht komt, zul je zijn juk van je nek afrukken.'' (HSV)</blockquote>Ezau '''haatte '''zijn broeder en nam zich voor hem te doden als hun vader was overleden en de rouwtijd voorbij was. Jacob ontvluchtte hem echter, terwijl vader Izak nog 43 jaar zou leven.
 
Esau had meerdere '''vrouwen''': Judith, Basmath, Mahalath, Ada, Aholibama en Basmath.<blockquote>''Ge 26:34  Als nu Ezau veertig jaren oud was, nam hij tot een vrouw Judith, de dochter van Beeri, den Hethiet, en Basmath, de dochter van Elon, den Hethiet. (SV)''</blockquote><blockquote>''Ge 28:9 Zo ging Ezau tot Ismael, en nam zich tot een vrouw boven zijn vrouwen, Mahalath, de dochter van Ismael, den zoon van Abraham, de zuster van Nebajoth. (SV)''</blockquote><blockquote>''Ge 36:2 Ezau nam zijn vrouwen uit de dochteren van Kanaän, Ada, de dochter van Elon, den Hethiet, en Aholibama, de dochter van Ana, de dochter van Zibeon, den Heviet; Ge 36:3 En Basmath, de dochter van Ismael, zuster van Nebajoth.'' (SV)</blockquote>Het aantal vrouwen is onduidelijk: zes? Hadden twee vrouwen dezelfde naam Basmath? Het is mogelijk<ref name=":0" /> dat de vrouwen twee namen hadden, of dat een andere naam hen in het huwelijk was gegeven. Misschien is Ada, de dochter van Elon (Gen. 36:2), dezelfde als Basmath, de dochter van Elon (Gen. 26:34). En misschien is Basmath, de dochter van Ismaël (Gen. 36:3) dezelfde als Mahalath, de dochter van Ismaël (Gen. 28:9). Judith (Gen. 26:34) kan dezelfde zijn als Aholibama (Gen. 36:2). is dit laatste juist, dan is Ana de vrouw van Beeri.
Esau had meerdere '''vrouwen''': Judith, Basmath, Mahalath, Ada, Aholibama en Basmath.
 
''Ge 26:34  Als nu Ezau veertig jaren oud was, nam hij tot een vrouw Judith, de dochter van Beeri, den Hethiet, en Basmath, de dochter van Elon, den Hethiet. (SV)''
 
''Ge 28:9 Zo ging Ezau tot Ismael, en nam zich tot een vrouw boven zijn vrouwen, Mahalath, de dochter van Ismael, den zoon van Abraham, de zuster van Nebajoth. (SV)''
 
''Ge 36:2 Ezau nam zijn vrouwen uit de dochteren van Kanaän, Ada, de dochter van Elon, den Hethiet, en Aholibama, de dochter van Ana, de dochter van Zibeon, den Heviet; Ge 36:3 En Basmath, de dochter van Ismael, zuster van Nebajoth.'' (SV)
 
Het aantal vrouwen is onduidelijk: zes? Hadden twee vrouwen dezelfde naam Basmath? Het is mogelijk<ref name=":0" /> dat de vrouwen twee namen hadden, of dat een andere naam hen in het huwelijk was gegeven. Misschien is Ada, de dochter van Elon (Gen. 36:2), dezelfde als Basmath, de dochter van Elon (Gen. 26:34). En misschien is Basmath, de dochter van Ismaël (Gen. 36:3) dezelfde als Mahalath, de dochter van Ismaël (Gen. 28:9). Judith (Gen. 26:34) kan dezelfde zijn als Aholibama (Gen. 36:2). is dit laatste juist, dan is Ana de vrouw van Beeri.
 
Ezau kreeg een talrijk nageslacht, dat tot een '''machtige stam''' werd. Toen hij Jacob, die terugkeerde, tegemoet ging, werd Ezau begeleid door vierhonderd man.
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.