Naar inhoud springen

Oud-Israëlitische verloving en bruiloft: verschil tussen versies

k
Regel 2:
 
== Verloving ==
Aan de bruiloft in het oude Israël ging de ''verloving'' vooraf. Voor de verloving vertrok de bruidegom van het huis van zijn vader naar het huis waar zijn toekomstige bruid woonde.
 
'''Naar haar huis.''' Voor de verloving vertrok de bruidegom van het huis van zijn vader naar het huis waar zijn toekomstige bruid woonde.
 
Zo is ook de Heer Jezus, de Zoon van de Vader, naar de aarde gekomen om een bruid (Zijn Gemeente) te verwerven.
Regel 36 ⟶ 38:
<blockquote>''Joh 14:2  In het huis van mijn Vader zijn vele woningen; als het niet zo was, zou Ik het u hebben gezegd, want Ik ga heen om u plaats te bereiden. Joh 14:3  En als Ik ben heengegaan en u plaats heb bereid, kom Ik weer en zal u tot Mij nemen, opdat ook u zult zijn waar Ik ben.'' (Telos)</blockquote>
 
De bruidegom kwam op een tijdstip dat zijde bruid van te voren niet precies wist. Zij wist dat hij omstreeks het einde van de verlovingstijd zou komen, maar dag, nacht of uur waren haar niet bekend. In elk geval moest zij gereed zijn. Op een nacht zou hij komen.
 
Vergezeld van de familie en vrienden van de bruidegom (Richt. 14: 11; 1 Makkabeeën 9: 39; Matth. 9:15), onder leiding van de ceremoniemeester (Joh. 3: 29; 2 Kor. 11:2), trok de bruidegom, feestelijk getooid en bekranst (Jes. 61:10; Hoogl. 3:11), naar het huis van de ouders der bruid. Omstanders, die herkenden wat er aan de hand was, riepen luid: "Zie, de bruidegom komt!"
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.