Naar inhoud springen

Elohiem: verschil tussen versies

16 bytes toegevoegd ,  3 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 3:
Van de drie Hebreeuwse woorden ''Elohiem'','' El ''en ''Eloah ''die in het Nederlands vertaald zijn door 'God' is ''Elohiem'' veruit het meest voorkomende woord. Het komt in het Oude Testament 2606 keer voor. De Statenvertaling vertaalt het 2331x door 'God'. 
 
''Elohiem ''is de '''eerste''' '''naam''' van [[God]] die in de Bijbel genoemd. <blockquote>''Ge 1:1 In den beginne schiep God (Elohiem) den hemel en de aarde. (SV)''</blockquote>''Elohiem'' is het '''mannelijk''' '''meervoud van''' van ''Eloah'', dat 'de Machtige' betekent''. Eloah'' is mogelijk een verlengde vorm van ''El'', dat 'de Sterke" betekent. Zekerheid over de oorsprong (afleiding) van ''Elohiem ''is er niet. In Elohiem ligt de betekenis besloten van verhevenheid boven, en dus van vrijmacht over alles<ref>Aldus Van Lingen in: Karl August Dächsel; F P L C van Lingen; H van Griethuijsen, Antz. et al, ''Bijbel, of De geheele Heilige Schrift, bevattende al de kanonieke boeken van het Oude en Nieuwe Testament (volgens de Staten-overzetting) : met in den tekst ingelaschte verklaringen en aanmerkingen van de beroemdste godgeleerden uit alle tijden ''(Kampen: Bos, 1893-1901).</ref>. Elohiem is de Almachtige.<blockquote>''Ge 17:1 Als nu Abram negen en negentig jaren oud was, zo verscheen de HEERE aan Abram, en zeide tot hem: Ik ben God, de Almachtige! Wandel voor Mijn aangezicht, en zijt oprecht! (SV)''</blockquote>De combinatie '''El Elohiem''' wordt voor God als de allerhoogste en voornaamste God gebruikt. Zie verder bij paragraaf [[El Elohim#El Elohim|El Elohiem]].<blockquote>''Joz 22:22 De God (=El) der goden (=Elohiem), de HEERE, de God (=El) der goden (=Elohiem), de HEERE, Die weet het; Israël zelf zal het ook weten! ...'' (SV)</blockquote>''Elohiem'' is een '''unieke''' vorm die alleen in het Hebreeuws voorkomt, niet in andere Semitische talen en ook niet in het Bijbels Aramees. ''El ''en ''Eloah ''komen wel buiten het Bijbels Hebreeuws voor.
 
''Elohiem ''is een merkwaardige mannelijke '''meervoudsvorm '''die als naam van God verbonden wordt met werkwoorden, bijvoeglijke naamwoorden en voornaamworden in het '''enkelvoud''', bijvoorbeeld "Elohiem (meervoud) bara ('schiep', werkwoord in het enkelvoud)".
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.