Naar inhoud springen

Elohiem: verschil tussen versies

213 bytes toegevoegd ,  3 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 7:
''Elohiem ''is een merkwaardige mannelijke '''meervoudsvorm '''die als naam van God verbonden wordt met werkwoorden, bijvoeglijke naamwoorden en voornaamworden in het '''enkelvoud''', bijvoorbeeld "Elohiem (meervoud) bara ('schiep', werkwoord in het enkelvoud)".
 
''Elohiem ''komt de eerste maal voor in het eerste vers van de Bijbel:<blockquote>''Ge 1:1 In den beginne schiep (bara) God (Elohiem) den hemel en de aarde. Ge 1:2 De aarde nu was woest en ledig, en duisternis [was] op den afgrond; en de Geest Gods zweefde op de wateren. Ge 1:3 En God zeide: Daar zij licht! en daar werd licht. (SV)''</blockquote>In het scheppingsbericht van Genesis 1 wordt God dikwijls en alleen met de naam ''Elohiem ''genoemd. In het 26e vers, in verband met de schepping van de mens, wordt ''Elohiem'' voor de 26e keer genoemd en dan opeens met het meervoudige voornaamwoord ''ons.''<blockquote>''Ge 1:26 En God (Elohiem) zeide: Laat Ons mensen maken, naar Ons beeld, naar Onze gelijkenis; en dat zij heerschappij hebben over de vissen der zee, en over het gevogelte des hemels, en over het vee, en over de gehele aarde, en over al het kruipend gedierte, dat op de aarde kruipt. (SV)''</blockquote>De drie-eenheid van God, welke in het Nieuwe Testament geopenbaard wordt, wordt al aangeduid in het eerste vers van de Bijbel. Niet met de naam ''El, ''maar met de naam ''Elohiem'' wordt de Schepper hier voorgesteld<ref>Zo Hebraïcus Danny Ben-Gigi in: [https://www.youtube.com/watch?v=eGwfSJz4sng&t=16m12s Danny Ben-Gigi: The Trinity Revealed in Hebrew.] Youtube.com: Prophecy Watchers, 5 nov. 2018. Vanaf 16 min. 12 sec.</ref>. In het tweede vers vinden we dan de ''Geest'' van God, in het derde vers het ''Woord'' van God. 
 
In het begin van het Johannesevangelie is ook sprake van het begin, de schepping, het licht en de duisternis, en zien we een twee-eenheid van God en het Woord.<blockquote>''Joh 1:1 In het begin was het Woord; en het Woord was bij God, en het Woord was God. Joh 1:2 Dit was in het begin bij God. Joh 1:3 Alle dingen zijn door Hem geworden, en zonder Hem is niet een ding geworden dat geworden is. Joh 1:4 In Hem was leven, en het leven was het licht van de mensen. Joh 1:5 En het licht schijnt in de duisternis, en de duisternis heeft het niet begrepen. (TELOS)''</blockquote>
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.