Naar inhoud springen

Jemen: verschil tussen versies

951 bytes toegevoegd ,  3 jaar geleden
k
 
Regel 27:
'''2011.''' In januari en vervolgens gaan duizenden mensen de straat op om te betogen tegen de slechte economische situatie (hoge werkeloosheid), de wijdverbreide corruptie, het gebrek aan vrijheid en de politieke onderdrukking. De volksopstand en de zware druk van de omringende landen nopen president Ali Abdullah Saleh, na meer dan drie decennia geregeerd te hebben, op te stappen. In november tekent Saleh een akkoord waarin hij de macht afstaat. Er komt een tijdelijke regering van nationale eenheid onder leiding van oppositieleider Mohammed Basindwa. Het nieuwe kabinet bestaat voor de helft uit leden van de partij van Saleh en voor de andere helft uit leden van de oppositie. Het tussenkabinet moet 3 maanden aanblijven. Daarna moeten verkiezingen gehouden worden en wordt huidig vicepresident Hadi formeel president.
 
'''20152014.''' SindsIn maartJemen woedt erbreekt een burgeroorlog uit. De Sjiitische Houthi's eisen zelfbestuur in het noorden van het overwegend soennitische Jemen. ZijDe verjagenHouthi-rebellen dekrijgen regeringhet vannoordelijk president Al-Hadi en beheersen het noordendeel van het land. Saoedi-Arabië mengt zich in dehanden, strijd met luchtaanvallen. Aan het offensief nemen andere Arabische landen deel. Deze coalitie steuntinclusief de verdrevenhoofdstad regeringSanaa. De zuidelijke havenstad Aden is weer in handen van groeperingen die aan de kant van de regering staan.
 
'''2015.''' Zij verjagen de regering van president Al-Hadi en beheersen het noorden van het land. Een door Saudi-Arabië geleide en door de VS gesteunde coalitie van landen uit de regio schiet het regeringsleger te hulp, onder meer met luchtaanvallen op de Houthi's en blokkades van havens. De zuidelijke havenstad Aden komt weer in handen van groeperingen die aan de kant van de regering staan.
 
'''2017.''' De burgeroorlog gaat door. De gevechten gaan tussen een Arabische coalitie, geleid door Saudi-Arabië, en de Houthi-rebellen. Iran staat aan de kant van de Houthi's.
Regel 40 ⟶ 42:
 
'''2018.''' Volgens de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR hebben ruim 22 miljoen Jemenieten dringend hulp nodig. Ruim 2 miljoen mensen zijn in eigen land op de vlucht geslagen voor het geweld. Ruim 11 miljoen lijden kinderen onder de oorlog, door bijvoorbeeld ziekte, honger of doordat ze niet meer naar school kunnen. Unicef schat dat 400.000 kinderen lijden aan ernstige ondervoeding.<ref>[https://nos.nl/artikel/2229659-verslag-van-een-vergeten-oorlog-marcel-van-der-steen-in-jemen.html Verslag van een 'vergeten oorlog', Marcel van der Steen in Jemen], nieuwsbericht op NOS.nl dd. 29 april 2018.</ref>
 
'''2020.''' De Houthi's zijn nog niet verslagen. De strijd heeft (tot nov. 2020) tot nu toe aan zo'n 10.000 mensen het leven gekost<ref>[https://nos.nl/artikel/2358063-olietanker-vaart-op-mijn-in-saudi-arabie-eerder-ook-al-aanvallen-op-olie-industrie.html Olietanker vaart op mijn in Saudi-Arabië, eerder ook al aanvallen op olie-industrie], nieuwsbericht op NOS.nl, 25 nov. 2020.</ref>.
 
== Meer informatie ==
[https://en.wikipedia.org/wiki/Yemeni_Civil_War_(2014%E2%80%93present) Yemini Civil War (2014-present)]. Over de burgeroorlog vanaf 2014.
 
== Bronnen ==
Regel 47 ⟶ 54:
 
[https://nos.nl/artikel/2229659-verslag-van-een-vergeten-oorlog-marcel-van-der-steen-in-jemen.html Verslag van een 'vergeten oorlog', Marcel van der Steen in Jemen], nieuwsbericht op NOS.nl dd. 29 april 2018.
 
[https://nos.nl/artikel/2358063-olietanker-vaart-op-mijn-in-saudi-arabie-eerder-ook-al-aanvallen-op-olie-industrie.html Olietanker vaart op mijn in Saudi-Arabië, eerder ook al aanvallen op olie-industrie], nieuwsbericht op NOS.nl, 25 nov. 2020.
 
== Voetnoten ==
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.