Naar inhoud springen

Eglon: verschil tussen versies

621 bytes toegevoegd ,  3 jaar geleden
k
Regel 10:
 
== Stad Eglon in Kanaän ==
Eglon was een Kanaänitische koningsstad, die zich tegen de intocht van de Israëlieten verzette. De koning heette Debir. De stad was gelegen in het laagland dat later aan de stam Juda ten erfdeel zou vallen.
 
'''Ligging.''' Eglon was gelegen in het laagland dat later aan de stam Juda ten erfdeel zou vallen. De precieze ligging van Eglon is onzeker. Waarschijnlijk is het ''Tel 'Eton''<ref>https://en.wikipedia.org/wiki/Eglon,_Canaan. Geraadpleegd 24 dec. 2020.</ref>. Vroeger is gedacht aan de ''Tell el-Hesy'' of het huidige ''Adsjlan''<ref>A. Noordtzij, Joh. de Groot, ''Des Heeren heirscharen.'' Premieboek bij de N.C.R.V.-kalender 1938. Tekst hiervan is onder wijziging verwerkt. Blz. 38.</ref>.
De koninklijke stad was lid van een coalitie van vijf verbonden steden. Dit verbond was opgericht op initiatief van koning Adoni-Zedek van Jeruzalem. Behalve Debir van Eglon sloten ook nog de koningen Hoham van Hebron, Piream van Jarmuth en Jafia van Lachis zich erbij aan. Deze coalitie viel de stad Gibeon aan, die vrede met Israël had gesloten. In deslag bij Gibeon werden de vijf koningen door Israël onder leiding van Jozua verslagen en gedood en hun legers grotendeels uitgeroeid. Hun steden werden veroverd. (Joz. 10:3, 5, 23, 34, 36, 37; 12:12; 15:39).
 
De Grieksche vertaling van het O.T. noemt Adullam in plaats van Eglon als vijfde stad in de zuidercoalitie tegen Gibeon. Het lag ten zuiden van [[Jarmuth]], waarmee het in de coalitie was verbonden.
 
De'''Coalitie koninklijketegen Gibeon.''' De stad, waarvan Debir ten tijde van Jozua koning was, was lid van een coalitie van vijf verbonden steden. Dit verbond was opgericht op initiatief van koning [[Adoni-Zedek]] van [[Jeruzalem]]. Behalve Debir van Eglon sloten ook nog de koningen Hoham van [[Hebron]], Piream van [[Jarmuth]] en Jafia van [[Lachis]] zich erbij aan. Deze coalitie viel de stad [[Gibeon]] aan, die vrede met Israël had gesloten. In deslagde slag bij Gibeon werden de vijf koningen door Israël onder leiding van Jozua verslagen en gedood en hun legers grotendeels uitgeroeid. Hun steden werden veroverd. (Joz. 10:3, 5, 23, 34, 36, 37; 12:12; 15:39).
 
Bij de verdeling van het land door Jozua werd de stad toegewezen aan de stam van Juda.
Regel 25 ⟶ 29:
Artikel over de stad [https://nl.wikipedia.org/wiki/Eglon Eglon] op Wikipedia.nl
 
== VoetnootVoetnoten ==
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.