Naar inhoud springen

Eglon: verschil tussen versies

138 bytes verwijderd ,  3 jaar geleden
k
 
Regel 12:
Eglon was een Kanaänitische koningsstad.
 
'''Ligging.''' Eglon was gelegen in het laagland dat later aan de stam Juda ten erfdeel zou vallen. De precieze ligging van Eglon is onzeker. Waarschijnlijk is het ''Tel 'Eton''<ref>https://en.wikipedia.org/wiki/Eglon,_Canaan. Geraadpleegd 24 dec. 2020.</ref>. Vroeger is gedacht aan de ''Tell el-Hesy'' of het huidige ''Adsjlan'' (gelegen 31° 35' N, 34° 43' O)<ref>A. Noordtzij, Joh. de Groot, ''Des Heeren heirscharen.'' Premieboek bij de N.C.R.V.-kalender 1938. Tekst hiervan is onder wijziging verwerkt. Blz. 38.</ref>.
 
De GriekscheGriekse vertaling van het O.T. noemt Adullam in plaats van Eglon als vijfde stad in de zuidercoalitie tegen Gibeon. Het lag ten zuiden van [[Jarmuth]], waarmee het in de coalitie was verbonden.
 
'''Coalitie tegen Gibeon.''' De stad, waarvan Debir ten tijde van Jozua koning was, was lid van een coalitie van vijf verbonden steden. Dit verbond was opgericht op initiatief van koning [[Adoni-Zedek]] van [[Jeruzalem]]. Behalve Debir van Eglon sloten ook nog de koningen Hoham van [[Hebron]], Piream van [[Jarmuth]] en Jafia van [[Lachis]] zich erbij aan. Deze coalitie viel de stad [[Gibeon]] aan, die vrede met Israël had gesloten. In de slag bij Gibeon werden de vijf koningen door Israël onder leiding van Jozua verslagen en gedood en hun legers grotendeels uitgeroeid. Hun steden werden veroverd. (Joz. 10:3, 5, 23, 34, 36, 37; 12:12; 15:39).
 
Bij de verdeling van het land door Jozua werd de stad toegewezen aan de stam van Juda.
 
De precieze ligging van de stad is onbekend. Met heeft haar vereenzelvigd met de ruïnes van Ajlan (gelegen 31° 35' N, 34° 43' O), met Tell el-Hesi en met Tel Eton.
 
== Bronnen ==
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.