Naar inhoud springen

Prehistorie: verschil tussen versies

182 bytes toegevoegd ,  3 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 15:
Uitgangspunten, ontleend aan de Heilige Schrift, wijken duidelijk van het evolutiemodel af. Omdat een gelovig christen zijn visie op al het bestaande, al het geschapene, ontleent aan God en Zijn Woord, plaatst hij zich al direct met zijn uitgangspunten buiten de gangbare wetenschap. De pretentie dat de Bijbel het enige boek is met Goddelijk gezag, roept eerder vijandschap op dan zinvolle discussie. Te meer daar hij bovendien op grond van hetzelfde Goddelijke Woord belijdt dat de Bijbel in zichzelf gezaghebbend is. Het is niet afhankelijk van menselijke bevestiging of ontkenning. Christenen doen er daarom wijs aan onderling tot een goed onderbouwde visie op de geschiedenis van het leven en van de mensheid als onderdeel van een christelijke antropologie te komen.
 
Uiteraard moet er ruimte zijn voor aannames, vermoedens en hypothesen. Ook van de bijbelgetrouwe onderzoeker moet gezegd worden dat zijn getrokken conclusies niet meer zijn dan voorzichtige vermoedens, die later misschien weer bijgesteld moeten worden. De Heilige Schrift is namelijk wel duidelijk over zaken die het geloof betreffen, maar ze is niet altijd duidelijk over bijkomende zaken. Dat neemt niet weg, dat, wanneer ze uitspraken doet over bijkomende zaken, men haar wel serieus moet nemen, omdat het Goddelijk gezag zich ook daarover uitstrekt. God vraagt in Zijn Woord gehoorzaamheid en geloof. Een christen mag op basis daarvan van een eigen paradigma getuigen. De vraag of feitenmateriaal van geschiedkundige waarde geplaatst kan worden in een Bijbels tijdschema blijft een legitieme vraag.  
 
== Schepping ==
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.