Naar inhoud springen

Josia: verschil tussen versies

510 bytes toegevoegd ,  3 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 11:
Hij werd geboren toen zijn vader Amon 16 jaar oud was<ref>Vergelijk 2 Kron. 33:21 en 2 Kron. 34:1. 24 - 8 = 16.</ref>. Amon werd vermoord toen hij 24 jaar oud was, na twee jaar geregeerd te hebben. Josia was acht jaar oud toen hij koning werd en regeerde gedurende 31 jaren, van het jaar 640 tot 609 vóór Chr.<ref>641 — 610 heeft P.J. Gouda Quint, ''Woordenboek des Bijbels, inzonderheid ten gebruike bij de Statenvertaling''. (Haarlem: De erven F. Bohn, 1866) s.v. Josia. </ref>.
{{Tijdbalk Israël 650-550 v.C.}}
Zijn komst was voorzegd door een profeet:<blockquote>''1Kon 13:1 En ziet, een man Gods kwam uit Juda, door het woord des HEEREN tot Beth-el; en Jerobeam stond bij het altaar, om te roken. 1Kon 13:2  En hij riep tegen het altaar, door het woord des HEEREN, en zeide: Altaar, altaar, zo zegt de HEERE: Zie, een zoon zal aan het huis Davids geboren worden, wiens naam zal zijn Josia; die zal op u offeren de priesters der hoogten, die op u roken, en men zal mensenbeenderen op u verbranden.'' (SV)</blockquote>[[Bestand:Josia scheurt zijn kleren.jpg|miniatuur|438x438px|Josia scheurt zijn kleren wanneer hem na de lezing van het wetboek duidelijk is geworden hoezeer het volk is afgeweken van Gods wet.]]
Reeds vroeg wekte hijJosia gunstige verwachtingen van zijn bestuur voor de toekomst op. Was de zedelijk-godsdienstige toestand van zijn volk zeer treurig, hij nam vele maatregelen ter verbetering, en ter onderdrukking van alle afgoderij en occultisme. Maar vooral werd zijn ijver aangevuurd voor de dienst van Jhwh, toen het wetboek in de tempel gevonden was, waaruit slechts al te duidelijk bleek, hoever men van Gods inzettingen afgeweken en hoe droevig de tegenwoordige toestand was. Josia was intussen ca. 26 jaar oud (2 Kon. 22:3; ca. 622 v.C.).
 
Hij liet God raadplegen door de profetes [[Hulda]]. God liet weten dat hij het voorzegde kwaad over Jeruzalem zou brengen: <blockquote>''2Kon 22:16 Zo zegt de HEERE: Zie, Ik zal kwaad over deze plaats brengen, en over haar inwoners, [namelijk] al de woorden des boeks, dat de koning van Juda gelezen heeft. 2Kon 22:17 Daarom dat zij Mij verlaten, en anderen goden gerookt hebben, opdat zij Mij tot toorn verwekten met al het werk hunner handen, zo zal Mijn grimmigheid aangestoken worden, tegen deze plaats, en niet uitgeblust worden. (SV)''</blockquote>God voegde er aan toe dat Josia dat kwaad niet zou zien en zelf in vrede tot zijn vaderen verzameld zou worden. Uit de verdere geschiedenis weten wij dat Josia 13 jaren later stierf (ca. 609 v.C.) en 36 jaren later (ca. 586 v.C.) Jeruzalem werd verwoest.
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.