Naar inhoud springen

Josia: verschil tussen versies

66 bytes toegevoegd ,  1 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 1:
'''Josía''' (= "dien [[Jah]] geneest") of, ''Josjiahoe''<ref>Naar de Hebreeuwse klank, zo gebruikt in de Naardense Bijbelvertaling.</ref> of ''Josias''<ref>Weergave in de Canisius-vertaling</ref> was een vrome koning van Juda in de 2e helft van de 7e eeuw v.Chr. Onder zijn bewind werd, na de vondst van het wetboek van Mozes, de afgoderij en het occultisme bestreden en de (uitwendige) godsdienst van Israël hersteld.
 
'''Naam en verwijzing.''' De Hebreeuwse naam is יאשׁיה, Yoshiya, of יאשׁיהו, Yo’shiyahoe, en betekent = "dien Jah geneest"<ref>''Hebreeuws-Nederlands Lexicon; op basis van Strong-coderingen.'' Onderdeel van de Online Bible, een uitgave van Importantia. Het is gebaseerd op het Engelstalige ''Online Bible Hebrew-Englisch Lexicon'' van Larry Pierce.  </ref> of "dien Jah heelt". Het Strongnummerstrongnummer is 02977H2977. De eigennaam komt 53x voor in het [[Oude Testament]]. Engels: ''Josiah''. De naam verwijst in het Oude Testament naar twee verschillende mannen:
# koning Josia, zie hieronder.
# dezelfde als Chen, een van de ballingen, uit Babel teruggekeerd. Hij was de zoon van Zefanja bij wie de kroning plaatsvond van [[Jozua (hogepriester)|Jozua]] de hogepriester ten tijde van de profeet [[Zacharia]].
 
== Koning Josia ==
Josia was de zoon en opvolger van [[Amon]], koning van Juda. Zijn moeder was Jedida.
{{Koningshuis van David}}
 
Hij werd geboren toen zijn vader Amon 16 jaar oud was<ref>Vergelijk 2 Kron. 33:21 en 2 Kron. 34:1. 24 - 8 = 16.</ref>. Amon werd vermoord toen hij 24 jaar oud was, na twee jaar geregeerd te hebben, vermoord, 24 jaar oud. Josia was achtslechts 8 jaar oud toen hij koning werd en regeerde gedurende 31 jaren, van het jaar 640 tot 609 vóór Chr.<ref>641 — 610 heeft P.J. Gouda Quint, ''Woordenboek des Bijbels, inzonderheid ten gebruike bij de Statenvertaling''. (Haarlem: De erven F. Bohn, 1866) s.v. Josia. </ref>.
{{Tijdbalk Israël 650-550 v.C.}}
Zijn komst was voorzegd door een profeet:<blockquote>''1Kon 13:1 En ziet, een man Gods kwam uit Juda, door het woord des HEEREN tot Beth-el; en Jerobeam stond bij het altaar, om te roken. 1Kon 13:2  En hij riep tegen het altaar, door het woord des HEEREN, en zeide: Altaar, altaar, zo zegt de HEERE: Zie, een zoon zal aan het huis Davids geboren worden, wiens naam zal zijn Josia; die zal op u offeren de priesters der hoogten, die op u roken, en men zal mensenbeenderen op u verbranden.'' (SV)</blockquote>[[Bestand:Josia scheurt zijn kleren.jpg|miniatuur|438x438px|Josia scheurt zijn kleren wanneer hem na de lezing van het wetboek duidelijk is geworden hoezeer het volk is afgeweken van Gods wet.]]
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.