Naar inhoud springen

Coronavirus: verschil tussen versies

181 bytes toegevoegd ,  3 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 1:
[[Bestand:Coronaviruses 004 lores.jpg|miniatuur|400x400px|Coronavirussen vertonen een corona (krans) wanneer men ze door een elektronenmicroscoop beziet. Op de foto is een bronchitisvirus te zien, een coronavirus uit dezelfde familie als de SARS-coronavirussen<ref>Zie de toelichting bij de gekleurde versie van de foto op: https://www.cdc.gov/sars/lab/images.html </ref>.]][[Coronavirus#cite%20note-1|<span class="mw-reflink-text">[1]</span>]].
Het '''coronavirus''' is een virus dat zijn naam ontleend aan de krans (in het Latijn ''corona'' = krans, kroon) rond de virusdeeltjes en een aandoening van longen en luchtwegen veroorzaakt, soms met dodelijke afloop, veelal bij bejaarden.
 
Regel 92:
SARS Coronavirus-2 is niet uit het niets te voorschijn gekomen: het is voor 80% gelijk aan SARS Coronavirus-1<ref name=":1" />. Op 10 januari 2010 was de genetische code van het virus bekend<ref name=":6">[https://www.youtube.com/watch?v=Z5afTSxJaLU mRNA Vaccinatie - Te snel? (Evidence based)]. Youtube.com: JufDanielle, 6 jan. 2021. Duur: 3 min. 29 sec. De auteur is geneeskundige.</ref>.
 
'''Werking en ziekwording.''' Bij een besmetting hecht het virus zich aan de luchtwegwand,. Het virus heeft aan de buitenkant stekeleiwit dat het virus helpt om een cel binnen te dringen. Hier ontstaat vervolgens een ontstekingsreactie, waarbij allerlei cellen proberen het virus uit te schakelen: het natuurlijke afweersysteem van de besmette probeert het virus te verdrijven. Lukt dit niet, dan kan het virus zich vermenigvuldigen en in de longblaasjes terechtkomen. In de longen zal het afweersysteem weer proberen het virus uit te schakelen. Lukt dit niet, dan komen er steeds meer ontstekingen bij en raken meer longblaasjes gevuld met ontstekingsvocht. Er ontstaat een ernstige longontsteking. Deze leidt tot zuurstoftekort en ademnood.<ref name=":4">[https://www.nu.nl/coronavirus/6040125/longfonds-corona-bezorgt-deel-van-patienten-blijvende-longschade.html Longfonds: Corona bezorgt deel van patiënten blijvende longschade]. Nu.nl, nieuwsbericht van 25 maart 2020.</ref>
 
'''Ziekteverschijnselen.''' Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten<ref name=":4" />. Patiënten hebben longklachten, zijn kortademig en hebben koorts. De klachten verschillen, volgens een longarts, niet van een normale griep<ref name=":4" />. De meeste patiënten krijgen een longontsteking. Zo'n 20 procent van de patiënten krijgt heftige symptomen, soms met dodelijke afloop, de overigen hebben mildere ziekteverschijnselen<ref name=":3">[https://nos.nl/artikel/2328266-herstellende-coronapatienten-geschrokken-dat-het-me-zo-kapot-kon-maken.html Herstellende coronapatiënten: geschrokken dat het me zó kapot kon maken]. NOS.nl, 25 maart 2020.</ref>. Maar sommige besmette personen merken het niet eens; dit is een belangrijk verschil met SARS.
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.