Naar inhoud springen

Coronavirus: verschil tussen versies

384 bytes toegevoegd ,  3 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 1:
Het '''coronavirus''' is een virus dat een aandoening van longen en luchtwegen veroorzaakt, soms met dodelijke afloop, veelal bij bejaarden.
 
[[Bestand:Coronaviruses 004 lores.jpg|miniatuur|400x400px|Coronavirussen vertonen een corona (krans) wanneer men ze door een elektronenmicroscoop beziet. Op de foto is een bronchitisvirus te zien, een coronavirus uit dezelfde familie als de SARS-coronavirussen<ref>Zie de toelichting bij de gekleurde versie van de foto op: https://www.cdc.gov/sars/lab/images.html</ref> ]][[Coronavirus#cite%20note-1|<span class="mw-reflink-text">[1]</span>]]'''Kroon.''' Als men het virus onder een elektronenmicroscoop beziet, lijkt het een beetje op een kroon. Het virus ontleend dan ook zijn naam aan de krans (in het Latijn ''corona'' = krans, kroon) van uitsteeksels op de virussen (zie foto).
 
'''Kroon.''' Als men het virus onder een elektronenmicroscoop beziet, lijkt het een beetje op een kroon. Het virus ontleend dan ook zijn naam aan de krans (in het Latijn ''corona'' = krans, kroon) van uitsteeksels op de virussen (zie foto).
 
'''Soorten.''' Er zijn verschillende soorten (varianten) van het virus. Er zijn (anno 2020) zeven soorten die de mens kunnen infecteren<ref name=":2">Peter Borger, [https://logos.nl/overheden-waren-te-laks-rond-corona/ Overheden waren te laks rond corona]. Logos.nl, 23 maart. Eerder verschenen in: Reformatorisch Dagblad 49 (308): 18-19. De christen Peter Borger is moleculair bioloog en specialist in signaaltransductienetwerken en genregulatie-systemen.</ref>. De bekendste coronavirussen zijn (maart 2020) SARS Coronavirus-1, MERS Coronavirus (afgekort MERS-Cov)en SARS-Coronavirus-2 (afgekort SARS-CoV-2). Het laatste virus werd bekend in China, eind 2019, en veroorzaakt de ziekte COVID-19.
Regel 27 ⟶ 29:
|Influenzavirus
|Griep (Influenza)
| jaarlijks
|0,1%
|
Regel 82 ⟶ 84:
De ontwikkeling van een nieuw medicijn kost in het algemeen jaren tijd. Het is mogelijk dat een bestaand medicijn, dat voor een andere ziekte is ontwikkeld, werkt tegen een nieuwe ziekte. Bij de eerste SARS-epidemie in 2003 kregen sommige mensen antilichamen of serum uit het bloed van iemand die hersteld was van SARS. Deze methode wordt minder vaak gedaan dan het toedienen van medicijnen of vaccins.<ref name=":1" />
 
== SARS-CoV-2 en COVID-19 ==
SARS Coronavirus-2 (afgekort ''SARS-CoV-2'') is een coronavirus dat de besmettelijke luchtwegaandoening COVID-19 bij mensen veroorzaakt.
[[Bestand:SARS-CoV with corona.jpg|miniatuur|400x400px|SARS Coronavirus-2 gezien door een electronenmicroscoop.]]
Regel 97 ⟶ 99:
'''Mutanten.''' Er zijn in de loop van de tijd allerlei mutaties van het virus ontstaan. Bekende zijn de Britse variant (B.1.1.7) en de Zuid-Amerikaanse variant (B.1.351). Deze mutanten zijn besmettelijker, ze verspreiden zich sneller. Een virus dat besmettelijker is hoeft echter niet kwaadaardiger te zijn.
 
'''Afweer.''' Besmetting met het virus leidt niet noodzakelijk tot de ziekte Covid-19. InVerreweg 17de totmeeste 20mensen procenthebben voldoende weerstand: van de gevallenvastgestelde blijftgeïnfecteerden was 98% weinig ziek of had vrijwel geen klachten; 1 tot 1,5% komt in het ziekenhuis en 0,25% komt op de geïnfecteerdeafdeling zonderintensive symptomencare.<ref>[https://www.youtube.com/watch?v=lXYrilwwf70&t=4m5s De“Waarom meesteLockdown? geïnfecteerden98% krijgenheeft eenweerstand. griepachtigeFocus ziekteop dierisicogroepen” zezegt thuisProf. kunnenDr. uitziekenTheo Schetters.] Youtube.com: BLCKBX, 12 feb. 2021. Vanaf ongeveer 4 min 5 sec. </ref> In 17 tot 20% procent van de gevallen blijft de geïnfecteerde zonder symptomen<ref name=":7">[https://www.volkskrant.nl/wetenschap/youtube-hit-de-hoogleraar-die-coronavaccins-fileert-zes-uitspraken-beoordeeld~bce73b37/ YouTube-hit: de hoogleraar die coronavaccins fileert. Zes uitspraken beoordeeld], Volkskrant.nl, 22 jan. 2021.</ref>. Zo'n 1,5 procent moet in het ziekenhuis worden verpleegd en 0,35 procent belandt op de afdeling intensive care<ref name=":7" />.
 
Omdat het virus nieuw was, hadden wij mensen nog geen afweer met geheugencellen ''specifiek'' gericht op dit virus. In die zin was er geen immuniteit tegen SARS-CoV-2.<ref name=":7" />De ziekteverschijnselen kunnen daardoor heviger zijn dan bij de jaarlijkse griep. Het afweersysteem stelt zich tegen de nieuwe indringer te weer door antistoffen aan te maken. Verreweg de meeste patiënten herstellen dan ook. Er is bij dit virus echter nog onzekerheid over de immuniteit en de duur ervan (stand 25 maart 2020)<ref name=":3" />.
 
'''Werking en ziekwording.''' Het virus heeft, net als andere virussen, levende cellen nodig om zich te vermenigvuldigen. SARS-CoV-2 valt vooral de cellen in de neus, keel en de longen aan. Hier ontstaat vervolgens een ontstekingsreactie, waarbij allerlei cellen proberen het virus uit te schakelen: het natuurlijke afweersysteem van de besmette probeert het virus uit te schakelen.
Regel 121 ⟶ 123:
'''Behandeling'''. Op de ziekte waren wij mensen niet voorbereid; wij waren zonder diagnostiek en behandeling<ref>[https://www.volkskrant.nl/mensen/viroloog-marion-koopmans-leuk-was-het-niet-om-op-deze-manier-gelijk-te-krijgen~bf6e41bd/ Viroloog Marion Koopmans: ‘Leuk was het niet om op deze manier gelijk te krijgen’.] Volkskrant.nl, 19 juni 2020. </ref>. Er waren in het begin geen vaccins of medicijnen tegen SARS-Cov-2 resp. COVID-19 beschikbaar. Daarom konden artsen alleen de symptomen (koorts, benauwdheid) bestrijden. De bekende ontstekingsremmer dexamethason bleek goed te werken en patiënt te helpen. Dit middel wordt dan ook ingezet, na geregistreerd te zijn tegen Covid-19.<ref name=":7" />
 
Ivermectine, een middel tegen parasitaire worminfecties, schijnt ook te goed te werken en de overlevingskans zeer te vergroten<ref name=":7" />. Maar deze nieuwe toepassing vereist een zorgvuldige afweging van de risico’s en de baten, zeker bij ernstig zieke patiënten.<ref name=":7" />
 
Artsen kunnen onder bepaalde voorwaarden een bestaand middel voorschrijven dat niet tegen Covig-19 geregistreerd is. Dit heet ‘off-label’. Mochten er goede aanwijzingen zijn dat het werkt en veilig is, en er zijn geen alternatieven, dan mag een arts dat op eigen verantwoordelijkheid na instemming van de patiënt inzetten.<ref name=":7" />
Regel 149 ⟶ 151:
De landen verschillen in de aanpak die verspreiding van het virus moet afremmen. Dit komt vooral door onbekendheid met het virus. In veel landen werd de handel en wandel minder of minder platgelegd. Scholen en restaurants bijvoorbeeld werden gesloten, en festivals en sportwedstrijden werden afgelast. Dat in veel landen besloten werd tot een lockdown (platlegging) komt door de besmettelijkheid en dodelijkheid (het relatief hoge sterftepercentage) van het virus en de ziekte.
 
== Coronacrisis ==
Om de pandemie terug te dringen namen de overheden beschermende maatregelen, die het economisch en maatschappelijk verkeer beperkten, met gevolgen van financiële, economische aard en van sociale aard. Veel bedrijven hadden minder, veel minder of helemaal geen omzet meer. Mensen raakten in een isolement en de werkloosheid nam toe.
 
Zie [[Coronacrisis]] voor het hoofdartikel.
 
== Meer informatie ==
[https://www.rivm.nl/coronavirus Coronavirus], RIVM.nl. Het Nederlandse Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu.
 
Regel 165 ⟶ 167:
Manon Maas, [https://www.margriet.nl/lifestyle/coronapatient-in-huis-schoonmaken/ Coronapatiënt in huis? Aan déze 4 dingen moet je dan denken], Margriet.nl, 27 okt. 2020.
 
== Zie ook ==
[[Coronacrisis]] | [[Ziekte en genezing]] | [[Pest (ziekte)|Pest]]
 
== Bronnen ==
[https://www.youtube.com/watch?v=mIKDlZIDftI De wereld en de race tegen het coronavirus,] Youtube.com: NOS op 3, 31 jan. 2020. Informatieve video over het coronavirus.
 
Regel 185 ⟶ 187:
[https://www.youtube.com/watch?v=5DGwOJXSxqg COVID-19: What Happens If You Get Coronavirus?] Youtube.com: Nucleus Medical Media, 28 maart 2020. Duur: 7 min. 27 sec.
 
== Voetnoten ==
 
<references />
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.