Naar inhoud springen

Vaccin: verschil tussen versies

731 bytes toegevoegd ,  3 jaar geleden
k
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 15:
'''Adjuvanten.''' Een vaccin bevat vaak adjuvanten<ref>Zie [https://nl.wikipedia.org/wiki/Immunologisch_adjuvant Immunologisch_adjuvant], op nl.wikipedia.org.</ref>, dat zijn hulpstoffen die de antigenen versterken in hun signalering van het afweersysteem. Ze worden al meer dan 70 jaar (gerekend vanaf 2021) in bijna alle vaccins gebruikt<ref name=":3" />. Veeltoegevoegde hulpstoffen zijn (anno 2021) aluminiumzouten en squaleen, dat uit de lever van bepaalde haaien wordt verkregen.
 
'''Bijwerking.''' Een vaccin kan, net als een medicijn, een of meer bijwerkingen hebben. Daarom eisen verschillende controlerende instanties (bijvoorbeeld de Wereldgezondheidsorganisatie en het Europees Geneesmiddelen Agentschap) uitgebreide rapportage na elke testfase in de ontwikkeling van een vaccin. Sommige 'bijwerkingen', zoals koorts, zwelling op de injectieplaats of vermoeidheid, zijn een teken dat het immuunsysteem aan het werk is.
 
'''Desondanks ziek.''' Iemand na vaccinatie ziek desondanks ziek worden doordat hij al geïnfecteerd was of kort daarna geïnfecteerd is zonder dat het afweersysteem de tijd heeft gekregen om door het vaccin op afweer op te bouwen. Iemand kan zich ook ziek voelen door de bijwerkingen van een vaccin.
Regel 33:
De zoektocht naar een vaccin tegen aids duurt inmiddels al ruim dertig jaar (anno 2020). De ontwikkeling van het Ebola-vaccin brak indertijd een record doordat het na vijf jaren van ontwikkeling klaar was. Vaccins tegen SARS-Cov-2 zijn binnen één jaar (2020) ontwikkeld. In de ontwikkeling van déze vaccins zijn fasen deels gelijktijdig verlopen, waardoor aanzienlijk tijdwinst kon worden behaald. Dit was mogelijk omdat er grote noodzaak was, waarom veel geld en tijd beschikbaar kwam.<ref name=":1" />
 
== Opbouw en duur van afweer ==
'''Koorts.''' Na toediening van een vaccin kan de gevaccineerde koorts krijgen. Koorts is echter een natuurlijke reactie, een bewijs dat de afweer in werking is getreden. De aanval op de indringer leidt tot opbouw van immuniteit ten opzichte van deze indringer.
 
'''Opbouwtijd.''' Na een vaccinatie duurt het meestal enkele weken voordat het lichaam bescherming heeft opgebouwd tegen de ziekteverwerker. Dat betekent dat de gevaccineerde in deze opbouwtijd de ziekte kan krijgen, doordat hij of zij nog onvoldoende afweer heeft.
 
'''Duur van afweer.''' Soms houdt de natuurlijke afweer na een infectie, bijvoorbeeld met het griepvirus, langer aan dan de afweer opgebouwd na een vaccin; en soms is het andersom, zoals bij het vaccin tegen het papillomavirus, dat een betere afweer oplevert dan de natuurlijke afweer tegen een infectie met dat virus<ref>[https://www.youtube.com/watch?v=eK0C5tFHze8&t=25m50s COVID 19 Vaccine Deep Dive: Safety, Immunity, RNA Production, w Shane Crotty, PhD (Pfizer / Moderna)]. Youtube.com: MedCram - Medical Lectures Explained CLEARLY, 17 dec. 2020. Vanaf 25 min. 50 sec.</ref>.
 
== Soorten vaccins ==
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.